Kis Vuk – Kicsit sem Vuk

Kovacs Istvan Laszlo - 2008. április 28.

Filmkritikában általában nem hangoztatjuk elfogultságunkat, a Kis Vuk esetében viszont elkerülhetetlen az előddel való összehasonlítás. De hogyan is kezdődött?

Tovább

A bakancslista – Két élő legenda örömjátéka

Kovacs Istvan Laszlo - 2008. április 3.

a-bakancslista-00.jpgJack Nicholson és Morgan Freeman hozzák a formájukat, külön-külön is zseniálisak, de így együtt a két színész lebilincselően nagyot alkot. Azt hiszem, rendezőnek még nem volt olyan könnyű dolga, mint Rob Reiner-nek. Egy mondhatni triviális alapötletből – azaz mit tesz az ember a halál árnyékában? a, szemberöhögi (=vígjáték) b, kétségbe esik (=dráma) – sikerült emlékezetes mozit varázsolni, ami egyik pillanatban nevetésre ingerel a másikban pedig könnyeinkkel küszködünk.

Tovább

I.e. 10 000 – Minden idők legjobb mamutos mozija

Kovacs Istvan Laszlo - 2008. március 25.

10kbc-mamutNem tudod mi hiányzik az életedből? Már unod a bugyuta vígjátékokat és a sziruposan romantikus tömegfilmeket? Untatnak az ötlettelen akció- és kalandfilmek, a céltalanul erőszakos horrorfilmek? Itt egy film, ami felvállalja, hogy csak egyetlen dolog miatt érdemes jegyet váltanod rá, ez pedig a MAMUT. Kétséget kizáróan minden idők legjobb olyan mozija, amiben mamutok szerepelnek!

Tovább

Morrison’s Music Pub 2 – Az első benyomások

Kovacs Istvan Laszlo - 2008. március 18.

Tavaly szeptember óta a Morrison’s 2, mondhatnánk berobbant a köztudatba. A nem túl kreatív névválasztást, hatásos marketinggel igyekeztek ellensúlyozni, és a Morrison’s-t a megfizethető és minőségi szórakozás védjegyévé tenni. Kétlem, hogy Budapesten akadna olyan bulizni vágyó fiatal, aki ne ismerné a Honvéd utca 40-et (ha másért nem, a nagynevű előd: a Süss fel nap miatt). A lendület töretlen, bizton állíthatom, hogy a Morrison’s 2 felnőtt a feladathoz és ott folytatja ahol a Süsi abbahagyta. Tovább

Vérző olaj – vérezhet a szívünk is

Kovacs Istvan Laszlo - 2008. március 4.

DanielPlainview&sonNéhány szót ejtenék az Oscar-díjról. Az Academy Awards legfőbb ismérve, hogy az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) és a világ legrangosabb díja, aminek súlyát már 1929 óta nyögjük. Legyünk bármennyire objektívek és elfogulatlanok, ha egy Oscar-díjas alkotással hoz össze a sors, alapvetően egy jó filmre számítunk. A filmes díjaknak értékmérő szerepe van a természetesen velük járó és általuk kölcsönzött presztízsen túlmenően. Ha a Vérző olaj ennyi díjat gyűjt be (Oscar, Golden Globe, BAFTA, Berlinare) és mégis egy, néha belassuló, érzelmeinket nem különösebben felkorbácsoló alkotást kapunk, minimum csalódottá válunk.

Tovább

John Rambo – öreg Rambo, nem vén Rambo

Kovacs Istvan Laszlo - 2008. február 29.

rambo-4.jpgSylvester Stallone-t lehet szeretni vagy nem szeretni. Sokan, akik csak felületesen ismerik munkásságát, Arnold Schwarzenegger-rel szokták egy platformra helyezni: izomagyú, úgy mozog, mint valami birodalmi lépegető, színészi játéka pedig három féle mimikai elemen és ezek kombinációján alapul, illetve nagyjából ezekben merül ki. Valljuk be, hogy egy jellegzetes Rambo nézéstől azért maguk alá csinál az emberek 90%-a, és egy Rocky-ölelés verítékcseppjeit sem szeretnénk a bőrünkön érezni. Mostani filmjével, a Rambo-val, az öreg mester méltóképpen búcsúztatja a kultikus sorozatot, egy igazi adrenalin-pumpáló akció mozi keretében.

Tovább