Divat kontra egészség

Sarkantyu Zsofia - 2008. szeptember 2.

Valljuk be, mi nők szinte mindent képesek lennénk megtenni a szépségért. Magas sarkúban macskaköveken szlalomozunk, és salakon szaladgálunk, csak, hogy vádlink még formásabbnak tűnjön, vagy akár a legkeményebb mínuszok idején lógatjuk ki derekunkat vékony kabátkánk alól.

Tovább

A csillagok hálójában

Sarkantyu Zsofia - 2008. augusztus 31.

Jó elhinni, hogy igaz lehet. Még a legutolsó bulvár lapban is képesek vagyunk magunkra vonatkoztatni leírásait. Kos, rák, bika, szűz? Teljesen mindegy, valószínűleg mindegyikben találnánk valami ránk illőt. De ugyanakkor, a mérleg másik serpenyőjében ott van ez az évezredes tudományág, ami máig fennmaradt. Lehet ebben valami igazság, vagy vajon csak az emberi kíváncsiságot kielégítő üzletiesség tartja még fent?

Tovább

Augusztus 20. – múltja és jelene

Sarkantyu Zsofia - 2008. augusztus 19.

Évek óta ünnepeljük, de még mindig számtalan kérdés felmerülhet e jeles nap kapcsán, amit valljunk be, talán még mi magunk sem tudnánk könnyedén megválaszolni. Pontosan mióta is bélyegzi e napot Szt. István királyunk neve? Miképp kapcsolható a kenyér az államalapításhoz és a Szt. Koronához? És egyáltalán hogyan jutottunk el ehhez a parádé számba beillő, tűzijátékokkal tűzdelt és tökmagárusokkal tarkított hatalmas ünneplésig?

Tovább

A magyar fotográfia ünnepe – idén is

Sarkantyu Zsofia - 2008. augusztus 14.

Vannak sejtéseink arról, hogy mi történhetett 1840. augusztus 29-én? És, hogy mi köze mindehhez Vállas Antal fényképkészítőnek? A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége gondoskodik arról, hogy jól értesültek legyünk mindenről, ami a magyar fotókultúra és fotótörténet tárgykörébe tartozik. Idén is, augusztus 29. a Magyar Fotográfia Napja.

Tovább

Csináljuk a fesztivált!

Sarkantyu Zsofia - 2008. augusztus 11.

Hivatalosan már csak 5-öt kell aludnunk, ahhoz, hogy ismét Magyarország legnagyobb fesztiválja örömeinek hódolhassunk. Fél-hivatalosan meg csak 3-at, hiszen az idei Sziget fesztivál több szempontból is rendhagyónak tűnik. Egyrészt az időintervallum szempontjából, bár az ez évben bevezetett -1. és a 0. napot hozzácsapva, tulajdonképp 2008-ban is egy héten át csinálhatjuk majd a fesztivált.

Tovább

What's up? – Na, mi van?

Sarkantyu Zsofia - 2008. augusztus 3.

Mindenekelőtt igyekszem gyorsan tisztázni, hogy a provokáló cím – Na, mi van? –  nem mást, mint egy kiállítást takar. Méghozzá egy nem mindennapi, eredeti ötlet alapján megrendezett kiállítást, mely a Műcsarnok nevéhez köthető. A Hősök tere oldalában meghúzódó múzeum – a Reneszánsz Év 2008 keretében – kiállítás sorozatában igyekszik bemutatni kortárs művészeink gondolkodásmódját. A kérdés tehát nem más; vajon mi foglalkoztathat egy mai művészt manapság? Tovább

A fociról – más szemmel

Sarkantyu Zsofia - 2008. július 7.

Hazánkban a Foci Eb közel egy millió nézőt ültetett a képernyők elé esténként. Ebben a 3 hetes időintervallumban világszerte elszaporodnak a ’kis Ronaldok’, Torresek és Luca Tonik az utcákon, grundokon és a lelátókon is. Sőt, nagy botrányt kavarva idén egy építkezésen is focistáknak öltözve rúgták a bőrt, a négyes metró leendő helyén dolgozó munkások.

Tovább

Nyár van és semmi baj?

Sarkantyu Zsofia - 2008. június 26.

Ez sajnos – ellentétben a ’90-es évekbeli slágerrel – ma már nem így hangzik. Nyár van és nagy a baj. Sőt egyre nagyobb; pontosabban szólva 10-es skálán mérve 8,1. Az UVB sugárzás ellen csak úgy védekezhetünk, ha elkerüljük – lehetőleg minél távolabb – hisz egy pár hónapig tartó barnaság nem ér annyit, hogy akár az életünket is kockáztassa.

Tovább

Bodies – avagy a testünk nem hazudik!

Sarkantyu Zsofia - 2008. június 23.

A hatalmas New York-i, londoni, washingtoni, Mexico City-i, amszterdami és prágai bemutató után, nagy marketinges felvezetők közepette, megérkezett Budapestre is – a mások által utazó holttest kiállítás névre keresztelt – Bodies The Exhibition. A világraszóló tárlatnak a főváros szívében elhelyezkedő VAM Design Center ad otthont egészen december végéig.

Tovább

István a király – a Magyar Színházban

Sarkantyu Zsofia - 2008. június 4.

Bár a színházi évad lassan a végéhez közeledik, nekem még időben sikerült elcsípnem az István, a királyt a Magyar Színház színpadán. A manapság újra reneszánszát élő mű, m1-es ’megasztárra’ hajazó válogató show-ján túl, sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a darab 2000-től újra a Hevesi Sándor térnél látogatható; kiváló rendezésben.

Tovább

Következő »