Munkács – történelem régen, és ma

Kristofori Szilvia - 2008. május 19.

munkacsKárpátalja egyik legszebb városába kalauzolnám el az olvasót. Miért éppen ide? Mert Munkács történelmi, és kulturális múltja igen jelentős, főbb látnivalói a munkácsi vár, a vár történelmi és néprajzi múzeuma, Munkács belvárosában a történelmi városháza, 14. századi Szent Mihály-kápolna, Rákóczi-kastély és azért is, mert itt születtem. Tovább

Ella Fitzgerard – a jazz nagyasszonya 90 éve született

Kristofori Szilvia - 2008. május 9.

13 Grammy-díj és több, mint 40 millió eladott lemez ez a mérlege a jazz legismertebb énekesnőjének. Sikere utánozhatatlan technikájában, hajlékony és rugalmas stílusában, tökéletesen kimunkált hangjában, elképesztő hangterjedelmében és énekesektől mindaddig szokatlanul virtuóz improvizációs készségében rejlik.

Tovább

A Kiscelli Múzeum kívül-belül

Kristofori Szilvia - 2008. május 6.

A Kiscelli Múzeum majálisán vasárnap a máskor nem látogatható kriptát, a hatalmas parkot, a kolostort és a templomteret is szakvezetéssel tekinthették meg az érdeklődők, akiket interaktív programok és koncertek is várták a fővárosi múzeumban. Tovább

Jegyeket, bérleteket?!

Kristofori Szilvia - 2008. május 4.

Gyakran éri a fiatalokat az a vád, hogy nem érdekli őket a kultúra, a művészetek, irtóznak a múzeumoktól, színházaktól, operától. Ez persze sok esetben valós kritika, mert jelentős réteg a Televízión és az Interneten kívül nem érdeklődik semmi más iránt. Ennek okai messze gyökereznek, arra keresném a választ, hogy mi hátráltatja az intelligens, fogékony fiatalokat abban, hogy művelődjenek a könyvtárakon kívül is.

Tovább

Női szakasz – avagy hol tartunk mi nők

Kristofori Szilvia - 2008. április 27.

Mi a szerepe ma egy nőnek a társadalomban? Más a szerepe mint, egy férfinak? Elgondolkodtam ezekről a kérdésekről, és arról, hogy milyen út vezetett a mai Nő kialakulásához. Tovább

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel, lélekgyógyítás zenével

Kristofori Szilvia - 2008. április 17.

zene1.jpgA zene és a pszichológia már ősidők óta egymással nagyon szorosan összefonódó kapcsolatban vannak. Már az őskorban is a sámánok dobokat és hangszereket használtak a betegségek, avagy a gonosz szellemek kiűzésére. Tulajdonképpen ez a zeneterápia kezdetleges formája.

Tovább

Street dance – Step up 2

Kristofori Szilvia - 2008. április 16.

plakat.jpgEgy jó adag hipp-hopp, remek táncosok, kevés rendezői bravúr, még kevesebb színészi teljesítmény, és egy amerikai klisékre megírt forgatókönyv. Néhány szóban így tudnám összefoglalni a Street dance című filmet, de ha hosszabb elemzést kéne írnom róla, akkor sem tudnék sokkal többet írni. Mégis lássuk miből is élünk.

Tovább

Thália tánca

Kristofori Szilvia - 2008. április 10.

A Thália színházban színpadra került egy tüzes, latinos hangulatú salsa est az idei évadban. A mediterrán térség kultúrköre sokban eltér a Közép– és Kelet Európaitól, erre jó példa a tánc szerepe. Tőlünk délebbre szinte a mindennapok része a tánc.

Tovább

Alvar Aalto, építészet és funkcionalizmus

Kristofori Szilvia - 2008. március 28.

alvar_aalto.jpg110 éve született a XX. század egyik meghatározottabb építésze, Alvar Aalto. A finn tervező a modern építészet európai úttörőinek második nemzedékéhez tartozott. Munkássága sokrétű, gazdag, elismerést szerzett számára Európában és Észak- Amerikában. 1898-ban született, Finnországban.

Tovább

A vérívó vámpír igaz története

Kristofori Szilvia - 2008. március 24.

drakula-lugosi-bela.jpgA horror filmek általában kitalált szereplők, kitalált történetét mesélik el. Azonban a Drakula kultúrkör nem teljesen légből kapott alapokon nyugszik.

Tovább

Következő »