Mákos Guba Kajálda

Nagy Marta - 2008. július 27.

E héten újabb étkezdét veszünk górcső alá – a Mákos Guba Kajálda és Kávézóban nemcsak a klasszikus időintervallumban ebédelhetünk, hanem akár vacsorázhatunk is. Ráadásul szombaton is nyitva tart!

Tovább

Perfect Blue – A showbusinesstől bárki bekattan

Nagy Marta - 2008. július 23.

Tíz évvel a japán premier után a magyar mozikban is látható Satoshi Kon Perfect Blue című animéje – amely csak a technika okán mondható rajzfilmnek, egyébként ütős pszichotriller, brutális vagy szexuálisan túlfűtött jelenetekkel. Tovább

Millennium Actress – Elképzelt szerelem

Nagy Marta - 2008. július 16.

Satoshi Kon japán animerendező művei közül nálunk a Paprika jelent meg tavaly DVD-n, és hamarosan az 1998-as Perfect Blue is látható lesz a magyar mozikban. Kevesebben ismerik a Millennium Actress című, szomorú, elégikus hangvételű alkotását, amely, akárcsak az előző két film, igencsak igénybe veszi a nézők agytekervényeit.

Tovább

Aranytálca Önkiszolgáló Étterem

Nagy Marta - 2008. július 13.

Aki volt vagy jelenleg is kollégista, vagy lakott/lakik albérletben, az ismeri a zacskós kaják fogyasztásának gyötrelmét. Kevesen vagyunk, akik mondjuk 18 éves korukra tudnak főzni; engem speciel az egyik folyosón lakó fiú tanított meg (lám, lám, hogy is állunk azokkal a nemi szerepekkel?) Első próbálkozásaim rossz értelemben voltak emlékezetesek, sokat azóta sem fejlődtem, mellesleg nem mindenkinek van ideje napi másfél-két vagy több órát állni a tűzhely előtt.

Tovább

Vlagyimir Szorokin: Az opricsnyik egy napja – Naiv hóhérok

Nagy Marta - 2008. június 26.

2028. Oroszhonban etikai fogyatékkal élők tenyésznek, a szadizmus mondhatni legális, sőt, szükséges, de az állam ellenségének asszonyát nem kell megölni, elég, ha a likvidáló testület összes tagja meghágja a Szent Oroszország nyugalma és békéje érdekében.

Tovább

Huszadik századi kínai novellák – A shanghai femme fatale és az alakváltó vendéglős

Nagy Marta - 2008. június 20.

Az amerikai kultúrát szokás annak populáris vonulatával azonosítani; Hemingwayről még derenghet valami, de az USA-val kapcsolatban sokan a hollywoodi rongyrázásra asszociálnak – Kína esetében meg a gazdaságra, ugyanis tegyétek a szívetekre a kezeteket, ha előbb jut eszetekbe egy kínai szerző, mint az ország exporttermékei. (Kivéve, ha kínai szakos vagy.)

Tovább

A bitek és byte-ok útvesztőjében

Nagy Marta - 2008. június 16.

Gondolom, jó páran átélték már azt a gyötrelmet, amikor a számítógép csigalassú, nem lehet bekapcsolni vagy furcsán viselkedik. Képzett informatikusokkal ez persze ritkán fordul elő; én azokra célzok, akik hozzám hasonlóan az alapfogalmakkal sem igazán vannak tisztában, és amikor a szervizbe viszik a gépet, irulnak-pirulnak, mert a megoldás egészen egyszerű.

Tovább

Tove Jansson Mumin-könyvei – Nem cukik és nem is állatkák

Nagy Marta - 2008. június 10.

Nemrég tárgyaltuk meg, hogy nincs is élvezetesebb, mint a vizsgaidőszak gyötrelmei után belemerülni kedvenc gyerekkori olvasmányainkba. Nekem a néhány éve elhunyt, finnországi svéd Tove Jansson A láthatatlan kisgyerek című mesegyűjteménye volt ilyen – már ha ezek nevezhetők mesének.

Tovább

Pokoli lány – Hittan helyett vudubabát!

Nagy Marta - 2008. június 9.

Mi tennél, ha olyan helyzetbe kerülnél, hogy választanod kellene két nagyon rossz között, és semmiféle elmés kibúvót nem találnál? Ehhez hasonló kérdéseket tartalmazott az a könyv (kicsi, fűzött, jellegtelen borítóval – a címét sajnos elfelejtettem), amellyel gyerekkoromban a nyaranta hozzánk látogató barátnőm az idegösszeomlásba tudott kergetni. Gyűlölöm, ha etikai pengeéleken táncoltatnak, és valószínűleg nem vagyok egyedül ezzel.

Tovább

Závada Pál: Idegen testünk – „egyszer csak hazalógok”

Nagy Marta - 2008. május 26.

Csak huszadik századi töritételt ne! – fohászkodtunk érettségi előtt, és gondolom, a jelenben sincs ez másképp. Ez a korszak ugyan időben közelebb áll hozzánk, de épp ezért több információ vár feldolgozásra – nemcsak a tanulást, hanem az elemzést, átértékelést illetően is.

Tovább

Következő »