Gondolattangó

Szalai Peter Zsolt - 2008. június 4.

Van az a pont az ember életében, amikor egy pillanatra minden a helyére kerül, minden rendben van, minden megvilágosodik. Amikor áll az esőben egyedül egy csendes tóparton, arcát és haját az esőcseppek hálózzák be, és egy pillanatra minden tudás ott lapul a zsebében…

Tovább

Re-túr, avagy a turkálás trendje, művészete és filozófiája

Szalai Peter Zsolt - 2008. május 19.

Budapesten, Tatán vagy Győrben az utcákat járva mindig megdöbbenve veszem észre, hogy gombamód szaporodtak el a városokban a turkálók. Túr(k)á(ló)ztunk. Utána jártunk, mivel is magyarázható mindezek népszerűsége.

Tovább

Gyere le velünk a Mélybe!

Szalai Peter Zsolt - 2008. május 6.

A Harcosok klubjában van az a jelenet, amikor is a Brad Pitt által alakított Tyler Durden savat önt Edward Norton kezére, és közben azt hajtogatja: „Ne félj eljutni a mélypontig, ne menekülj előle!” No, most mi is pont ezt tettük és lementünk a Mélypontba.

Tovább

Kundera: Jakab és az ura Hódolat Denis Diderot-nak

Szalai Peter Zsolt - 2008. május 4.

Amikor adaptációról vagy feldolgozásokról van szó -mondjuk egy film esetén-, biztosak vagyunk abban, hogy a moziból kijövet azt mondjuk: az eredeti sokkal jobb volt…

Tovább

Kaukazus – "Gumicukor vagyok a tenyereden…"

Szalai Peter Zsolt - 2008. április 28.

ep03Mit gondolunk az olyan médiaeseményekről, melyekre nincs hivatalos meghívó, csak egy egyszerű videós felhívás? Egy olyan eseményről, ahol egy zenekar legújabb (saját) lemezét nyilvánosan másolja? Természetesen elmegyünk, és segítünk. Médiatörténelmi eseménynek lehettek részesei mindazok, akik kedden délután ellátogattak a budapesti Gödör klubba. A Kaukázus (nem)zenekar április elején megjelenő új kislemezének (Szalai Éva EP) sokszorosítására ezen a napon került sor a közönség bevonásával.

Tovább

Zöld Pardon – A leghosszabb nyári fesztivál

Szalai Peter Zsolt - 2008. április 27.

zpBudapest egyik legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye előző héten nyitotta meg kapuit. Itt a jó idő, gyerünk a Zépébe! Tovább

Az álom tudománya – valóra vált álom, vagy álommá vált valóság?

Szalai Peter Zsolt - 2008. április 22.

Zuhantál már álmodban? Bújtad már az Álmoskönyvet egy különös éjszaka után? Tudod, mit jelent az, ha valakit megcsókolsz álmodban? Milyen lehet az a film, ami az álmokról szól? Egyáltalán tudtad, hogy van magyarázat arra, hogy készülnek az álmok? Az álom tudománya című filmből mindez kiderül.

Tovább

Kurt Vonnegut: Áldja meg az Isten, Dr. Kevorkian! – a mennyei riporter

Szalai Peter Zsolt - 2008. április 12.

vonnegut02.jpgTalálós kérdés: melyik az a „hely”, ahol egyszerre találkozhatunk és beszélgethetünk Sir Isaac Newtonnal, Martin Luther King gyilkosával, vagy akár Adolf Hitlerrel, illetve William Shakespeare-rel?

Tovább

Grafolízis, avagy tintakép

Szalai Peter Zsolt - 2008. április 7.

grafo06.jpgKi ne gondolt volna arra, hogy miért más az „f” betűje, mint a padtársának? Ki ne találgatott volna már, hogy ezek az apró betűk, vagy a lefelé tartó sorok vajon milyen embert rejthetnek? Mester Dóra okleveles grafológusnővel beszélgettem az íráselemzésről.
grafo06.jpggrafo06.jpg

Tovább

Juno – Terhes! Na és?

Szalai Peter Zsolt - 2008. március 30.

juno00.jpgVégy egy sztriptíztáncosnőből forgatókönyíróvá elő lépő hölgyet (Diablo Cody), add hozzá Jason Reitman rendező bátorságát, hagyd állni másfél órára, és az eredmény: egy Oscar díj, valamint egy hatalmas pofon nekünk, nézőknek.

Tovább

Következő »