Reszkető kezekkel, elfogadásra várva

Pinter Anita - 2008. június 10.

Évezredek óta kutatja az emberiség arra a kérdésre a választ, hogy miért öregszünk, s miért is halunk meg. Kevésbé tudjuk azt is megérteni, hogy miért kell egyáltalán időben behatárolva, mintegy az időbe zártan élni, és miért éljük a maximális emberi életidőnket is személyre szabottan? Ősidőktől fogva keressük azt a bizonyos „életelixírt”, melynek segítségével, ha lehet, örökké, de legalább is hosszú életen át maradhatnánk fiatalok, tettre készek, egészségesen boldogok.

Tovább

Barangolás a Velencei-tó körül

Pinter Anita - 2008. május 26.

Kinek a pap, kinek a papné, nekem pedig a Velencei-tó marad örökké a szívem csücskében, hiszen itt töltöttem gyermekkorom nyarait, itt feküdtem a fűben meleg júliusi, esti éjszakákon számolva a csillagokat, itt veszítettem el a tóban hancúrozás közben több mint hat pár fülbevalómat és nyűttem el vagy huszonöt bikinit.

Tovább

„Piros Pünkösd, szállj le a világra!”

Pinter Anita - 2008. május 11.

Ismét közeleg egy olyan nap, amit piros betűvel jelölnek naptáraink, s amikor lélegzetnyi szünetet véve megállunk egy pillanatra. Idén május második vasárnapján, 11-én, és hétfőn, 12-én tartja a keresztény világ Pünkösd ünnepét. Ami biztos, hogy nem kell mennünk iskolába és dolgozni sem, lesz lehetőségünk kirándulni és feltöltődni a tavaszi napsugarak által, de tudjuk-e valójában, mit is ünnepelünk ezeken a napokon? Merüljünk hát el kissé Pünkösd történetében, s a hozzá kapcsolódó népszokásokban, hagyományokban. Tovább

Anya – „Aki embert szül a világra…”

Pinter Anita - 2008. május 3.

„Nem az a leghatalmasabb, / aki ország-világ ura. / Nem az a leghatalmasabb, / aki szelek, /tengerek fölött uralkodik. / Nem az a leghatalmasabb, / akinek a legtöbb öldöklő / fegyvere van, / az sem, akinek legnagyobb / a kincse, gazdagsága, / hanem az a leghatalmasabb, / aki embert szül a világra.” – Szakály Dezső, A leghatalmasabb című soraival köszöntjük az Édesanyákat, Nagymamákat és Dédmamákat, május első vasárnapjának közelgő ünnepe, Anyák napja alkalmából. Mit is kívánhatnánk nekik mást, mint egészséget, hosszú életet, s az elkövetkezendő évekre sok-sok boldog óra örömét! Tovább

Alba Bár – az éjszaka „nagyasszonya”

Pinter Anita - 2008. április 25.

Újabb hétvége, újabb lehetőség a kikapcsolódásra, persze annak is a színvonalasabb változatára; ezúttal Székesfehérváron. Ha szülővárosom éjszakai életének helyszíneiről faggatnak, az Alba Bár neve mindig ajkaimra kívánkozik, noha soha nem voltam gyakori látogatója a klubnak. Mégis, akárhányszor ott kötöttem ki barátaimmal szombat esténként, a buli igencsak jó hangulatúra sikeredett. Hosszú szünet után, tettem egy kísérletet most hétvégén is.

Tovább

A Kaukázus legendái életre kelnek

Pinter Anita - 2008. április 22.

A misztikummal és legendákkal átitatott Kaukázus múltja, történelme, hagyományai és szokásvilága elevenedik meg április 27-én az érdeklődők szeme előtt, akik ellátogatnak a Papp László Budapest Sportarénába, a világhírű grúz táncprodukcióra, a „Legends of the storm-ra”. A lélegzetelállító zenés-táncos show-ban 50 táncos mutatja be nekünk egy már-már letűnt világ szeletét, miközben a múlt örökségei modern látványvilággal alkotnak fantasztikus elegyet.

Tovább

„Mese” a jégkorszakról

Pinter Anita - 2008. április 13.

jeghegy.jpgHol volt, hol nem volt, történhetett talán harminc milliárd évvel ezelőtt, hogy a Föld déli csücskére fokozatosan „fagyos jégtakaró” kezdett borulni. Telt-múlt az idő, s úgy két és fél milliárd éve aztán megindult az eljegesedés az északi vidékeken is. Nem ez volt az első ilyen alkalom, de mindenesetre a legutóbbi, aminek hatását még ma is érzékeljük. Ki gondolta volna, hogy napjainkban is ebben a jégkorszakban élünk? Tudták, hogy a ma élő elefántok nem a hajdani mamutok leszármazottai, csak távoli rokonok? No és azt, hogy milyen hosszú egy kardfogú tigris szemfoga, vagy, hogy a hazánk nagy részét borító lösz is a jégkorszak hű bizonyítéka? Ilyen és még ehhez hasonló kérdésekre kap választ az érdeklődő, ha ellátogat a Természettudományi Múzeum Jégkorszak című kiállítására, április 2. és november 17. között.

Tovább

Cha Cha Cha 12” Inch: Manga és underground

Pinter Anita - 2008. április 10.

cha-cha3.jpgSzórakozóhelyek terén válogatós vagyok. Kifejezetten iszonyodom az olyan helyektől, amelyekben nincsen semmi fantázia, eredeti ötlet, a zene sablonos és az emberek tömegében valóban úgy érzem magam, mint az aszalódott hering. Nos, a Cha Cha Cha-ban mindennek nyoma sincs. Kiváló a zene, ötletes és hangulatos a berendezés, s élvezni lehet a táncot anélkül is, hogy minden második ütemre oldalba löknének. A hétköznapi és hétvégi kikapcsolódás fellegvára ez, a belváros szíve csücskében.

Tovább

Titanic: Micsoda idők! – őszintén a prostitúcióról

Pinter Anita - 2008. április 7.

A női jogokért folyó küzdelem már évszázadokra tekint vissza, eredményei azonban csak a Föld néhány szegletén éreztetik hatásukat. Persze, a „felvilágosult Nyugatnak” titulált országokban is előfordul nemi erőszak és prostitúció, csak a kérdés hallatán mindenki szemlesütve legyint. Az okokra, hogy miért is bocsáthatják nők százezrei testüket áruba vagy miként is kéne viszonyulni a szexualitás eme kérdéséhez, senki sem kíváncsi. Vagy csak nagyon kevesen. Egy olyan világban, ahol igencsak erős közhellyel illetve, a „legősibb mesterségként” emlegetik a prostitúciót, csak hogy elfogadhatóvá tegyék a test megvásárlását, a Micsoda idők! igazi arculcsapás és tükör: mindannyiunknak.

Tovább

A föld menyasszonya: Szíria

Pinter Anita - 2008. március 30.

sziria.jpgAz országot, amelyről ma már oly keveset tudunk és méltánytalanul csupán a médiából áradó hírek alapján ítélünk meg, – hozzá teszem, tévesen – eleink nemcsak a címben megjelölt jelzővel illették. Csodálták, mint a „Kelet gyöngyét” vagy a „Sivatag gyémántját” is. S mennyivel igazabb mindez, ha a hófehér mecsetekre, éjszakánként zöld színben úszó minaretekre, több ezer éves római kori romvárosokra vagy az örökké nyüzsgő, csillogó bazársorokra gondolunk! Aki ellátogat ide, az visszarepül az újtestamentumi időkbe, s láthatja, mint fér meg egymással békében az arab és keresztény kultúra, s miként őrzik ezen ősi bibliai vidék szülöttei a Kelet építészeti remekei mellett álló kereszteslovag-várakat és ókeresztény templomokat is. Személyes élményekkel fűszerezett Ezeregyéjszaka – beli utazásra hívok most mindenkit!

Tovább

Következő »