Érzéseink rabjai – mi magunk

Balazs Tamas - 2009. április 13.

twilight-15A minap olvastam el Edward és Bella történetét. Azóta is a hatása alatt vagyok, pedig ritkán van olyan könyv, ami ennyire a hatalmába kerítene. El is gondolkoztam azon, hogy vajon miért fogott meg ennyire. A téma aktualitása vagy a stílus, amelyben íródott a regény? Határozottan nem a válaszom, illetve nem ez ragadott magával a legjobban – mert aktuálisnak aktuális, a stílusról pedig csak jót tudok mondani. Aztán rájöttem! Egy érzést generált bennem a történet, melyre oly rég óta vágytam… Tovább

Egy párkapcsolathoz vezető út

Balazs Tamas - 2009. február 28.

kapcsolatHa csak egyszerűen valami frappáns kezdést akarnék eszközölni, akkor azzal indítanék, hogy megmagyarázom a párkapcsolat fogalmát. Meg is teszem, házilag gyártok most egy gyors definíciót. Szóval, párkapcsolat alatt, egy olyan emberi köteléket értünk, amely két személyt gyengéd szálakkal fűz egymáshoz. Nagyszerű, akár büszke is lehetnék magamra, de belegondolva, körülbelül semmit sem definiáltam. Tovább

Gondolatok egy téli estén

Balazs Tamas - 2009. január 26.

feeling_blue_bTegyük fel: adott egy filozófiai affinitással rendelkező emberke, aki mellesleg szívesen tölti az idejét az úgymond életet érintő ’nagy kérdésekről’ való elmélkedéssel. Továbbá adott egy hosszú téli este, mikor épp semmi más dolog nem akad, csak leülni a fotelbe egy teával, betenni egy komolyzenei cd-t és szabadjára engedni a gondolatokat. Vajon mi az, ami először jut az illető eszébe vagy mik azok a dolgok, amelyek keresztül futnak az elmén?

Tovább

Találkozások

Balazs Tamas - 2009. január 12.

Értelmezhetjük úgy: a társas érintkezés. Ám mit is jelent valamit értelmezni? Belegondolni, átgondolni, hogy az adott dolog valójában mit is jelent? Igen. Ugyanakkor kinek van ideje, hogy a „találkozást”, mint egyszerű, hétköznapi fogalmat definiálja? Hogy egy találkozás alkalmával belegondoljon az mit is jelent számára?

Tovább

Boldogság – utópia és realitás, cél és szándék

Balazs Tamas - 2008. december 15.

Még az ősz elején egy esős délutánon a 9. ARC kiállítás kellős közepén találtam magam. Talán nem is véletlen, hiszen a jelmondat, illetve a felhívás az volt, hogy a pályázók gondolkodjanak el Petőfi kérdésén: „Hol a boldogság mostanában?”. Minderre a választ egyéni és össztársadalmi szinten is keresték a pályázók, a kérdés pedig, aktualitása lévén igen elgondolkodtató. Tovább

Közvetlenül és a látszaton túl

Balazs Tamas - 2008. október 30.

Ha gondolnánk egyet és csak egy órára is, de kicsit nyitottabb szemmel járnánk a világban, számos dologra felfigyelhetnénk. Az apró jeleket tovább gondolva pedig meglepően sok feltételezés születhetne, melyek nagy valószínűséggel a valóságban is megállnák helyüket. Az etikai szempontokat félre téve (bár nem igen lehet belekötni olyasmibe, amellyel csak a magunk idejét töltjük és senkinek semmi negatívum nem származik belőle) megfigyelhetünk feltételezett párok közti kommunikációt. Van-e egyáltalán, ha igen, miben nyilvánul meg? Külsőre megítélhetjük-e egyáltalán? Tovább

A változás szele

Balazs Tamas - 2008. szeptember 9.

Vannak olyan pillanatok az életünkben, amelyekre a hosszú utunk során felbukkanó mérföldkövekként tekintünk. Ilyenkor tehetjük meg, hogy egy pillanatra megállunk, visszanézünk a mögöttünk lévő útra és egy kicsit elmerengünk. Ha szentimentálisan visszamosolygunk, akár egy-két percre még a jövőt is elódázhatjuk. Milyen volt az út, ami ide vezetett, egyáltalán jó úton indultunk-e el és így a megfelelő helyre érkeztünk-e?

Tovább

Elengedni valakit, mint fa a levelét – felhő az esőcseppet, elszakadni, elválni

Balazs Tamas - 2008. július 21.

Sokszor egy pszichológus teljesen átéli az adott „páciens” problémáját, főleg, ha vele is megtörtént már hasonló. Megpróbálja kezelni, gyógyírt találni a kifejtett szituációra, miközben saját magán nem tud segíteni. Sokkal könnyebb egy olyan esetet orvosolni, melynek csupán külső résztvevői vagyunk – hisz így könnyű okoskodni. Ha viszont a probléma kellős közepén mi állunk, nos, sokszor nem látunk kiutat.

Tovább

Egy életérzés: Gold musical tánccsoport – II. rész

Balazs Tamas - 2008. június 10.

A Gold Musical Tánccsoport most novemberben lesz három éves. Király Bélának vidéken előtte is volt csoportja, így nem is volt számára kérdés, hogy miután a fővárosba kerül, itt is alapít egyet. Eleinte egy tíz táncosból álló csapatot akart, de aztán többszintű csoport lett, melyekbe válogatás, ami nem más, mint egy szintfelmérés után lehet bekerülni. Ám most tovább faggatózom középpontba helyezve a lelki folyamatokat:

Tovább

Egy életérzés: Gold musical tánccsoport – I. rész

Balazs Tamas - 2008. június 9.

Milyen érzés lehet egy közösséghez tartozni, milyen értékeket ad személyiségünknek a csapat, mint komplex egész? Miben jelent pluszt önmagunk kifejezése nyilvánosság előtt? Csupa-csupa olyan kérdés ez, melyekre ugyanazon közösségből, ám több szemszögből mindig választ szerettem volna kapni. Most lehetőségem nyílt rá. Különfél nézőpontok és vélemények ugyanarról.

Tovább

Következő »