2009 – Radnóti év

Muller Marietta - 2009. március 7.

radnoti-miklosSzáz éve született Radnóti Miklós, a magyar irodalom egyik legemblematikusabb és legvitatottabb költője. 2009 nemcsak születésének 100. évfordulója, hanem a költőről elnevezett gyakorlóiskola fennállásának 50 éves jubileuma is. A kettős évforduló alkalmából vizsgáljuk meg, hogyan világlik át szellemisége napjaink melankóliájába, s milyen párhuzamokat vélhetünk felfedezni.

Tovább

Valentin nap – Illúzió Expressz

Muller Marietta - 2009. február 13.

valentine-napAz Illúzió Expressz útja viszonylag hosszú, 24 teljes óra és egy évben csak egyszer élvezheti mindenki. Egy nap alatt érinti a Föld legtöbb országát, egyedüli és tiszteletbeli utasa a Valentin nap. Vagy ha úgy tetszik, ő maga a Valentin nap. Expressz gyorsasággal viharzik be hétköznapjainkba, s amilyen gyorsan jön, távozik is. Hogy ki volt Valentin? Aligha akad valaki, aki meg tudja mondani konkrétan. Eredete igen homályos és kusza – mint minden, ami az egyházhoz köthető – de ha elég szemfülesek vagyunk, összegyúrhatunk egy számunkra szimpatikus választ. Egy saját Valentint. Tovább

Filmszemle 40. alkalommal

Muller Marietta - 2009. február 8.

szemlelogoNézőcsúcs született a 40. Magyar Filmszemlén: nyolc nap alatt összesen 56.906 néző ült be a fesztivál vetítéseire a fő és mellékhelyszínek összesített adatai szerint. A 2009. január 27. és február 3. között megrendezendő 40. Magyar Filmszemle versenyprogramjába összesen 335 alkotással neveztek. Az előzsűrik döntése értelmében ezek közül 101 mű jutott be a versenybe. Az Utolsó idők, Mátyássy Áron filmje kapta a jubileumi 40. Magyar Filmszemle fődíját, az Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Gárdos Péter vehette át Tréfa című alkotásáért a Budapest Kongresszusi Központban. De ne szaladjunk ennyire előre.
Tovább

Czukor Étterem és Kávézó – minőségi pillanatok hőségben és árnyékból

Muller Marietta - 2009. január 18.

czukor-etterem-es-kavezoCzukor utca 3 alatt megnyílott a… Czukor Étterem és Kávézó. Macskakő és kockakő, nyugalom, majd miliő. Az V. kerület szívében, a Ferenciek terétől 2 percre, a nyüzsgő város belsejében, megnyílott maga a nyugalom.

Tovább

Darshan Udvar – A mesés kelet örök nyugalma

Muller Marietta - 2008. december 15.

Buddha egyik tanítása szerint, addig nem lehetünk teljesen éberek, míg az anyagi világ fogságában vergődünk. S milyen igaza volt. Kell egyfajta érzékenység, hogy nyitni tudjunk a különleges, a megszokottól eltérő dolgok felé. Ha a Darshan szóról nem asszociálnánk rögtön egy kellemes illatú füstölőre, az Udvarba belépve feltárul előttünk kelet mesés varázsa.

Tovább

Corvintető – Underground mindenek felett

Muller Marietta - 2008. november 26.

A West Balkán már más vizekre evezett, a Kultiplex elvérzett, a Tűzraktér nyalogatja sebeit. Meg kell hagyni, a romkocsmák sorsa és helyzete bizonytalan. De most itt vagyunk a Blahán. Nem a Kazinczy utca felé vesszük az irányt a Szimplába, nem tekergünk el a Szóda felé. Célunk a Corvintető. S jobb ha megkérdezzük, merről van a bejárat, mielőtt fejjel mennénk a falnak.

Tovább

Muzsikus Kávéház – Az igazi dallamok szerelmeseinek

Muller Marietta - 2008. november 23.

A zene mindenkinek mást jelent, mindenki másféle dallamtól kapja meg az igazi eszenciát, a csodát mely lelkét felüdíti, s eloszlatja gondolata komor felhőit. Mikor a zongora fehér billentyűi egy akkordot zárnak be, vagy mikor a hegedű húrjai együtt szólalnak meg a legtisztább énekhanggal, olyan kapuk nyílnak meg, melyekhez a szavak már nem érnek fel, csak gondolati és érzelmi síkon léteznek. Ekkor lúdbőrözik a karunk, ekkor ráz ki minket a hideg, s borzong egész testünk. A zene szeretet, a zene öröm.

Tovább

Y mint… – Ypsilon Café és Étterem

Muller Marietta - 2008. november 15.

021Az ábécé utolsó betűi között kullogó Y, egy nagyon hangulatos helynek adta nevét. Az elegancia, mondhatni testet ölt alakjában. Tovább

Kretek teaház – egy csepp India

Muller Marietta - 2008. november 4.

Mostanában ugyan elég kellemes az idő napközben, de ahogy esteledik, egyre jobban hűl le a levegő. Hiába. Nyakunkon a tél. Egyik este, átfázva, mikor a Keleti pályaudvar környékén jártam, számos teendőmet elvégezve bekanyarodtam a Rottenbiller utcába, s betértem a Kretek teaházba. Nem csak a célból, hogy átmelegedjek – azt egy metrón is meg tudom tenni tíz perc után – hanem újra a bőrömön akartam érezni India világát.

Tovább

Govinda étterem – hús nélkül, boldogan

Muller Marietta - 2008. október 30.

Hétköznap, délidőben, mikor már nem tudunk munkánkra koncentrálni, kapcsoljuk ki számítógépünket, használjuk ki az ebédidőnket, s vegyük nyakunkba a várost. Ha most kivételesen el tudnánk tekinteni a nehéz húsféléktől, s netán bátran kísérletezünk, nagyszerű ötlet a keleti ízeket felvonultató Govinda indiai étterem az V. kerület szívében, a Vigyázó Ferenc u. 4. szám alatt.

Tovább

Következő »