Kukorelly Endre: Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív – Könyvbemutató

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. június 5.

kukorelly-endre-ezer-es-3-avagy-a-nokben-rejlo-szivA 80. Ünnepi Könyvhéten már kézbe veheti az olvasó Kukorelly Endre legújabb, Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív című regényét, amely a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg. Kívülről befelé haladva szeretném bemutatni a könyvet.

Tovább

FEMALE.HU – Kortárs Női Irodalmi Est – Képes beszámoló

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. június 3.

femalehu-trapez-ix-imre-utca-2Nagy volt a nyüzsgés hétfő este a Trapézban. Öt fiatal szerző bemutatkozását várta a szép számban összegyűlt közönség. A Nemes Z. Márió által moderált est három részből állt. Felolvasással kezdtek, amit egy nagyon jó hangulatú, kötetlen beszélgetés követett.

Tovább

FEMALE.HU – Kortárs Női Irodalmi Est

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. május 22.

femalehu-kortars-noi-irodalmi-est-1Sokan vitatkoznak arról, hogy van-e női, illetve férfi irodalom. Én nem állnék be a sorba, mivel szerintem jó és rossz irodalomi mű létezik, ami nem nemi alapon dől el. Ha mégis választanom kéne egy sort, akkor a kortárs irodalom támogatása mellé állok, és első lépés gyanánt öt fiatal és tehetséges író, költő bemutatkozására invitálok mindenkit, egész pontosan a FEMALE.HU Kortárs Női Irodalmi Estjére.

Tovább

Overdose a magyar csodaló

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. május 11.

overdose_otp4Nagyot dobbant a szívem, amikor a Kincsem Parkban megláttam a zsúfolásig megtelt tribünt. Overdose népszerűségének, és a TV2 reklámoknak köszönhetően soha nem látott tömeg volt kíváncsi a futamra. A lovira kilátogatók Dóziban nem csalódtak.

Tovább

Nyugat 1908-2008

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. március 30.

nyugat-1908-2008-1Bár már 2009-et írunk, és tavaly február 14-én mutatták be először, még most sem késő megnézni az Örkény Színházban a Nyugat folyóiratról szóló darabot. Nagy feladat lehetett egy ilyen jelentőségű irodalmi folyóiratról színházi előadást rendezni, és bevallom fenntartásokkal ültem be a nézőtérre, de szerencsére a kikötőre emlékeztető díszletek között nem egy szokványos színdarabot láthattam.

Tovább

Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. március 1.

balazs-attila-kinek-eszak-kinek-del-1A Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György utca 4) adott helyet február 14-én Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél című új regényének a bemutatójának. A könyvbemutató-előadóest remekül sikerült, amiben nemcsak a kellemes beszélgetőpartnernek is bizonyuló szerzőnek, hanem a rendkívül jó humorú moderátor-zenész-énekesként közreműködő Máriás fivéreknek is nagy szerepe volt.

Tovább

Take Five – Végre egy igazi jazzkocsma!

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. március 1.

take-five-e28093-vegre-egy-igazi-jazzkocsma

A Take Five 2007 decemberében nyitotta meg kapuit a Vista Utazási iroda pincéjében (Paulay Ede utca 2.). A klub alapítói világszínvonalú, mégis laza, kötetlen szórakozást ígértek. Az ígéretüket véleményem szerint betartották, mert ez valóban egy jó kocsma jó zenével.

Tovább

Édeskevés – „Who the f*ck is Spiegelmann Laura?”

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. február 15.

spiegelmann-1Ezt a kérdést tette fel tavaly júniusban a judapest.org, és ezt teszem fel ma én is, hiszen némi túlzással ugyan, de nyugodt szívvel elmondhatom, hogy a fenti álnevet használó szerző kilétét találgatja egy jó ideje a hazai irodalmi élet apraja és nagyja.

Tovább

Ismeretlen katona

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. január 2.

A kötet a Szoba Kiadó gondozásában jelent meg 2008-ban. A Kukorelly Endre szerkesztette antológia az első hazai kísérlet arra, hogy bemutassa, milyen volt a Néphadsereg kötelében szolgálni. 33 kortárs szerző vall 35 elbeszélésben 1969 és 2000 közti katonaélményekről: surranóról, kanálgépről, futkosóról, fókáról, váposokról, valamint a kopaszok, gumik, öregek és táposok közti viszonyokról.

Tovább

Kirándulás a jazz világába – Az idegenvezető a Sárik Péter Trió

Palagyi Ildiko Brigitta - 2008. december 4.

Sárik Péterrel beszélgettem jazzről, a nemrégiben megjelent lemezükről, és terveikről. A Sárik Péter Trió tagjai a magyar jazz élvonalába tartoznak. Zenéjük dallamos, ritmikus és rendkívül változatos. A koncertjeikre jellemző jó hangulat tanúbizonyság arra, hogy amit a színpadon művelnek az nem csupán élvezetes produkció, hanem vérbeli jazz is.

Tovább

Következő »