Hullám – Velünk vagy?

Szabados Melinda - 2009. június 22.

die-welle-12 Autokrata. Autokrácia. Tudod, mit jelentenek ezek a szavak? Elképzelhetőnek tartod egy újabb diktatúra megszületését Németországban vagy a világon bárhol? Ha lenne egy vezető, akit alkalmasnak találsz a szerepre, követnéd őt? Nem? Ha biztos vagy a nemleges válaszban, ajánlom figyelmedbe Dennis Gansel, A Hullám (The Wave) című filmjét.

Tovább

Versailles – Búcsú Guillaume Depardieutől

Szabados Melinda - 2009. június 4.

versailles-bucsu-guillaume-depardieutol-03Pierre Schöller Versailles című filmjének hősei nem a XIV. Lajos francia király által építtetett Párizs melletti kastély gondtalan lakói, hanem a körülötte elterülő erdő számkivetett, hajléktalanjai. Ez a történet egy anyáról szól, aki hátrahagyva gyermekét nekivág, hogy rendbe tegye életét. És egy hajléktalanról szól, aki a rábízott kisfiú hatására visszatér a civilizációba. Szomorú apropója kapcsán a film már bemutatása előtt „hírnevet” szerzett azzal, hogy utoljára láthatjuk játszani Guillaume Depardieu-t, aki a forgatás után nem sokkal hunyt el.

Tovább

Pécsi Folknapok – 2009-ben, már huszadszor!

Szabados Melinda - 2009. május 25.

folkplakat2009. május 28-30 között ismét a népzene veszi át a terepet Pécsett, ahol az idén huszadik alkalommal kerül megrendezésre a Pécsi Folknapok – Nemzetközi Népzenei Fesztivál. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programra készülő város, az idei rendezvényen, a kiváló hazai és külföldi fellépők autentikus népzenei és világzenei koncertjei mellett vallási témájú produkciókkal is várja a hallgatóságot. Tovább

Nagy sportágválasztó – Sok jó sportág kis helyen is elfér

Szabados Melinda - 2009. május 20.

nagy-sportagvalasztoEgy rendezvény, ami igazán a sportról szól… a Nagy sportágválasztó. Találkozz és sportolj együtt olimpikonjainkkal, élsportolóinkkal május 22-23-án a Merkapt Maraton Sportközpontban. Tovább

URBITÁLIS Majális – Idén is birtokba vesszük Budapestet!

Szabados Melinda - 2009. május 13.

urbitalis-majalis

URBITÁLIS Majális a zöldben, Duna-parton, gyalog, gördeszkán és vízen, mezítláb, gyerekeknek, üzletembereknek, családoknak, mindenkinek. A tavasz leghosszabb, legszínesebb, legfővárosibb bulija május elejétől egészen a hónap végéig tart. 30 nap alatt több száz helyszínen várják a szervezők a fesztiválozókat.

Tovább

Szíven szúrt ország – ősbemutató Veszprémben

Szabados Melinda - 2009. május 11.

20090506sziven 2009. május 7-e csütörtök este nem edzésre, nem is meccsre gyűlt össze mintegy 4000 ember a veszprémi Arénában, hanem Kálomista Gábor Szíven szúrt ország című film első részének díszbemutatójára. A Veszprémikumnak számító kézilabdacsapat román játékosát, Marian Cozmát, idén február 8-án szúrták halálra egy szórakozóhelyen. Emlékezzünk rá.
Tovább

Kezdődhet a H&M visszaszámlálása

Szabados Melinda - 2009. május 7.

event_foto-patrick-mcmullancomA divatrajongók már biztosan izgatottan várják május 14-ét, hiszen e jeles dátumtól kezdődően vásárolhatják meg Matthew Williamson és kreatív csapata, a H&M számára készített második kollekcióját. A legnagyobb hírességek együtt ünnepelték a tervezőt, Manhattanben április 23-án, amikor bemutatták végre a nyári kollekciót.

Tovább

Sziget 2009 – Elmentek otthonról?

Szabados Melinda - 2009. május 2.

sziget-2008-1Megújulás, kedvezmények Hungarikum Falu, Tankcsapda. Talán ezek a legfontosabb paraméterei a lassan felnőttkorba lépő Sziget Fesztiválnak, melyet immár tizenhetedik alkalommal rendeznek meg augusztus 12-17 között, két bemelegítő nappal felvezetve. Tovább

Sötétkékmajdnemfekete

Szabados Melinda - 2009. április 27.

sotetkekmajdnemfekete-01A spanyol író-rendező Daniel Sánchez Arévalo debütáló filmjében rálátást ad egy madridi fiatal vágyaira és a valós életre. Portré a spanyol munkásosztályról, amelyből szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik kitörni. Ennek ellenére a film fájdalmasan vicces, bizakodó hangulatú, keserédes melodráma, szellemes dialógusokkal, fűszerezve.

Tovább

Pá-pá Zone Europa

Szabados Melinda - 2009. április 24.

tv-offMegszűnik a Zone Europa tévécsatorna magyarországi sugárzása 2009. április 30-án. Magyarország szinte egyetlen, igényes művészfilmeket, kortárs alkotásokat bemutató csatornája májustól, immár csak Lengyelországban lesz fogható.

Tovább