Horton – Pollenben a világ

Major Zoltan - 2008. április 20.

horton3.jpgEgy újabb animáció a magyar mozikban, a reklám szerint a Jégkorszak készítőinek új filmje. A marketinggel vigyázzunk, de tény, hogy a Horton első pár perce megegyezik szeretett Motkányunk és a fagyos időszak pusztításával. Itt is egy világ kerül veszélybe, azonban szerencsére a film főszereplője, a hősies elefánt csak a testén keresztül hajlandó megválni a lóherétől, amelynek egyetlen pollenje egy önálló világot rejt.

Tovább

Északi vizekre hajózott a 2008-as Titanic

Major Zoltan - 2008. április 14.

vervonal.jpegÉszaki inváziót tapasztalhattunk a vasárnap lezárult Titanic fesziválon. A 10 ezer eurós fődíjat, a Hullámtörők-díjat ezúttal a hazánkban sem ismeretlen Baltasar Kormakur filmje, a Vérvonal kapta. Ez remélhetőleg azt is jelenti, hogy magyarországi forgalmazásba kerül ez a genetikai témát feldolgozó thriller. A közönségdíjas film is izlandi, a Sigur Rós zenekar Heima című koncertturnéja.

Tovább

Újra a Titanic fedélzetén – 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Major Zoltan - 2008. április 1.

15-titanic-nemzetkozi-filmfesztival.jpgJubileumi, 15. alkalommal fut be Budapestre a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A világ minden tájáról összegyűjtött filmekkel a fedélzetén április 3-án fut be az elsüllyeszthetetlen fesztivál és egészen a kikötési engedély kézhezvételéig, április 13-áig látogatható több pesti moziban. Az immár hagyománynak számító Hullámtörők díjért, amely 10 ezer euró prémiumot is jelent, idén nyolc film száll versenybe. Ha kíváncsi vagy a legújabb filmekre, amelyeket csak világfesztiválozóként tudnál megtekinteni, gyere el ebben a 10 napban, légy a Titanic utasa! Tovább

„A Pánik westernfilm, amely csajos sztorira van ráhúzva”

Major Zoltan - 2008. március 29.

kep975.jpgTill Attila, az ország Tillája új területen hódít, filmrendezővé avanzsált. Első filmje, a Pánik, egy jól sikerült közönségfilm, amely kerüli az unalomig ismert sémákat és karaktereket. A film bemutatója kapcsán a rendezővel beszélgettem témaválasztásáról, a magyar filmre vonatkozó véleményéről, műhelytitkokról, valamint a további távlatokról.

Tovább

Nem vénnek való vidék – minimalista árnyékwestern

Major Zoltan - 2008. március 12.

nem-vennek-valo-videk.jpgA 80. Oscar-díj átadáson több szobrocska, szám szerint négy, Ethan és Joel Coen kezébe került, a Nem vénnek való vidék a gálán legjobb film, legjobb rendező, legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb férfi mellékszereplő kategóriákban aratott. A Coen-testvérek igazi régi motorosok a szakmában, akik annyira egyedi műfaji filmeket kezdtek el készíteni, hogy az ember már csak azért megnézte az elkészült műveket, mert a testvérek neve volt a stáblistán. Majdnem mindegyik kultuszfilm státuszba került, a fanyar, néha fekete humorú filmek rendezői védjegynek számítanak náluk. Filmjeik többségében egy véletlennek köszönhetően mindig elszabadulnak az indulatok, vérengzések következnek. Ez alkalommal azonban minden határon túl megy az erőszak ábrázolás, ugyanis azt el is tudják idegeníteni.

Tovább

A várt filmek és az elmaradt rendszerváltás – 39. Filmszemle beszámoló II.

Major Zoltan - 2008. február 17.

39-filmszemle.jpgAz összeállítás záró részében a két nagyon várt filmről, a Deltáról és a Tejútról, egy évek óta készülő, többször átkeresztelt produkcióról és egy rendszerváltás utáni, de annak lényegét sajnos megragadni nem tudó állapotfilmről szólok, főszerepben Franco Neroval.

Tovább

Nézhető filmek, kiemelkedő alkotások – 39. Filmszemle beszámoló I.

Major Zoltan - 2008. február 11.

39-filmszemle.jpgMajdnem 30 ezer jegy elkelt. A Tejút és a Nyugalom című filmeknek pótvetítéseket kellett szervezni. A dokumentumfilmes mezőny erős volt. Született egy minden szempontból szórakoztató film, több egészen nézhető játékfilm. Tilla kellemes meglepetést okozott, a Nyugalom egy közepes melodráma, a Delta vitte a fődíjat, A nyomozó üde színfoltként bevonul a kultfilmek közé. Szemlebeszámoló első rész.

Tovább

A 39. Magyar Filmszemle – Filmszemlére fel!

Major Zoltan - 2008. január 27.

Kedden startol az országos filmmustra, amely során az elkövetkező 11 hónap, valamint az elmúlt év szemle után elkészült filmjeit nézhetjük, kritizálhatjuk, díjazhatjuk. Természetesen a Magyar Filmszemléről van szó, amely immár 39-edik alkalommal kerül megrendezésre. A január 29-edike és február 5-ödike között folyamatosan zajló vetítéseken igazi csemegéket és váratlanul, az ismeretlenség homályából felbukkanó gyöngyszemeket láthatunk, természetesen bődületes leégésekkel együtt.

Tovább

Golyózápor – van benne patron

Major Zoltan - 2008. január 23.

golyozapor.jpgVégre egy jó rosszfilm! Az év végén érdemes volt beülni erre a könnyed akciófilmre, amely egy percig nem vette komolyan magát, egy célja volt: szórakoztatni. A film erényeit a látványos és hasfalfakasztó akciójeleneten kívül jelentős mértékben növeli Monica Bellucci jelenléte anya és szerető szerepében, összességében egy halk panaszunk sem nagyon lehet.

Tovább

Macskafogó 2 – A macskadémon a Mechakutya ellen

Major Zoltan - 2007. december 29.

macskafogo-2-01.jpgGrabowsky, Mr. Teufel, Safranek, Lusta Dick. Ezeket a neveket mindenki ismeri. Húsz éve a macskákat megszelidítették. Most, egy évvel a huszadik évforduló után, az X bolygó lakói újra életre keltek. A Macskafogó visszatért. Trendi, 2d-3d megoldásokat és helyenként igen fáradt poénokat kaptunk. Nem vártuk, hogy az új rész megváltsa a(z egér)világot. De azért ennél többet. Állítólag a legjobb forgatókönyvet választották az alkotók. A kutyarobot a Sátán macskája ellen. Kár, hogy csak ennyire tellett.

Tovább

Következő »