Padlószőnyeg

Rozsnyai Brigitta - 2009. május 18.

padloszonyeg-1A Presznyakov testvér – és írópárost Csehov után a legtöbbet játszott orosz szerzőként tartják számon a világon. Padlószőnyeg című művük magyarországi bemutatóját május 9-én tartották a Budapesti Kamaraszínházban.
Tovább

Júniustól újra Vámpírok Bálja!

Rozsnyai Brigitta - 2009. április 22.

vampirok-balja-01A nyári forróságból ismét a hófödte Transsylvania hegyei közt találhatjuk magunkat, hiszen június 5-től kezdetét veszi a Vámpírok Bálja című musical 3. nyári szériája. A nagysikerű előadás ősbemutatója 1997-ben volt Bécsben. Később Stuttgartban, Hamburgban, Varsóban, Berlinben és Budapesten is színpadra állították Roman Polanski 1967-es filmjének zenés adaptációját.
Tovább

Kulturális központ a Bárkában

Rozsnyai Brigitta - 2009. április 13.

barka-szinhaz-nyilt-napAz első színházi világnapot 1962.-ben tartották a Nemzeti Színházi Intézet bécsi közgyűlésének határozatára. A világ minden táján március 27-én ünneplik az évfordulót, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet fontosságára. A Világnap alkalmából a Bárka Színház nyílt napot tartott, ahol a szervezők rengeteg színes programmal várták az érdeklődőket.
Tovább

Eugene O’neill: Utazás az éjszakába

Rozsnyai Brigitta - 2009. április 4.

utazas21Egy család tragédiájáról, az egymáshoz való ragaszkodásról szól Eugene O’neill szívbemarkoló története. Az Utazás az éjszakába című dráma magyar ősbemutatója 1963-ban volt a Nemzeti Színházban Bessenyei Ferenc és Kállai Ferenc szereplésével. A művet azóta már több színházban is bemutatták, március 21-től pedig a Budapesti Kamaraszínház is műsorra tűzi O’neill 1941-ben íródott tragédiáját.
Tovább

Nyugat 1908-2008

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. március 30.

nyugat-1908-2008-1Bár már 2009-et írunk, és tavaly február 14-én mutatták be először, még most sem késő megnézni az Örkény Színházban a Nyugat folyóiratról szóló darabot. Nagy feladat lehetett egy ilyen jelentőségű irodalmi folyóiratról színházi előadást rendezni, és bevallom fenntartásokkal ültem be a nézőtérre, de szerencsére a kikötőre emlékeztető díszletek között nem egy szokványos színdarabot láthattam.

Tovább

Botho Strauß: A park

Rozsnyai Brigitta - 2009. március 27.

a_parkA Budapesti Tavaszi Fesztivál megnyitotta „kapuit”, s március 20-tól egészen április 5-éig várja a kultúra iránt érdeklődő közönséget. Már az első napon több kiállítás, hangverseny, színházi előadások és egyéb rendezvények közül lehetett válogatni. E rangos fesztivál keretében került sor Botho Strauß A park című művének bemutatójára a Nemzeti Színházban.

Tovább

Jógyerekek képeskönyve

Rozsnyai Brigitta - 2009. március 19.

dscf02888A Nyugat 2008-1908 című előadás után újabb közös produkcióval rukkolt elő a Művészetek Palotája és az Örkény Színház. A Jógyerekek képeskönyve a Müpa Fesztivál Színházában debütált január 17-én, februártól pedig a Madách-téri teátrumban látható.

Tovább

Aveneu Q – Felnőttmese bábokkal

Rozsnyai Brigitta - 2009. március 19.

aveneu-q-felnottmese-babokkal-1A vártnál egy héttel később, de végül az összes lakó beköltözött a Mi utcánkba, azaz a Révay úti Centrál Színházba. Az Aveneu Q című totál brutál musical szőrmók figurái több külföldi színpad meghódítása után, február 28-án a magyar közönségnek is bemutatkoztak. Tovább

A chioggiai csetepaté

Rozsnyai Brigitta - 2009. március 15.

a-chioggiai-csetepate-1Carlo Goldoni a komédia nagymestere volt. Századának nagy írói (Voltaire, Rousseau, Goethe) is elismerték munkásságát. Közel 150 művet írt, és a mai napig a legtöbbet játszott színpadi szerzők között jegyzik szerte a világon. Legjelentősebb alkotásai közé tartozik a Chioggiai csetepaté, melynek története március 5-től megelevenedik a Pesti Színház színpadán.

Tovább

Solness építőmester

Rozsnyai Brigitta - 2009. február 8.

dscf5060A Radnóti Színház karácsony előtt mutatta be Ibsen: Solness építőmester című drámáját, melyet a budapesti közönség már negyven éve nem láthatott színpadon.
Tovább

Következő »