Hullám – Velünk vagy?

Szabados Melinda - 2009. június 22.

die-welle-12 Autokrata. Autokrácia. Tudod, mit jelentenek ezek a szavak? Elképzelhetőnek tartod egy újabb diktatúra megszületését Németországban vagy a világon bárhol? Ha lenne egy vezető, akit alkalmasnak találsz a szerepre, követnéd őt? Nem? Ha biztos vagy a nemleges válaszban, ajánlom figyelmedbe Dennis Gansel, A Hullám (The Wave) című filmjét.

Tovább

Kétely – Ingoványos utakon

Csoke Katalin - 2009. június 12.

ketely1Flynn Atya más, mint a többi pap. Hosszú körmei vannak, dohányzik, ráadásul feltűnően nagy figyelmet szentel a közösség egyik „fekete bárányának”. Hitről és a lélekben zajló belső folyamatokról, változásokról nem könnyű filmet készíteni, tekintettel arra, hogy a mozi médiuma alapvetően szemléltetésre épít. John Patrick Shanley nagy sikerű színházi darabjából, a Kételyből nemrég mégis elkészült a téma mozivásznon történő feldolgozása, kiváló színészekkel a főszerepben.
Tovább

Isten hozott az Isten háta mögött – A postás mindig…

Csoke Katalin - 2009. június 8.

isten-hozott-az-isten-hata-mogott1Ígéretesnek tűnő francia vígjáték, amelyen a közönség a térdeit csapkodva vihog, miközben véresen komoly mondanivalót tartogat a számunkra. Bár semmi olyat nem közöl, amit azelőtt ne tudtunk volna, mégis mindig elfelejtjük: akármilyen szerencsétlen helyzetben vagyunk, mindig van kiút, az ember pedig még egy kietlen környéken is képes megteremteni magának a nagybetűs otthont.
Tovább

Versailles – Búcsú Guillaume Depardieutől

Szabados Melinda - 2009. június 4.

versailles-bucsu-guillaume-depardieutol-03Pierre Schöller Versailles című filmjének hősei nem a XIV. Lajos francia király által építtetett Párizs melletti kastély gondtalan lakói, hanem a körülötte elterülő erdő számkivetett, hajléktalanjai. Ez a történet egy anyáról szól, aki hátrahagyva gyermekét nekivág, hogy rendbe tegye életét. És egy hajléktalanról szól, aki a rábízott kisfiú hatására visszatér a civilizációba. Szomorú apropója kapcsán a film már bemutatása előtt „hírnevet” szerzett azzal, hogy utoljára láthatjuk játszani Guillaume Depardieu-t, aki a forgatás után nem sokkal hunyt el.

Tovább

A felolvasó – a felolvasóest

Csoke Katalin - 2009. május 25.

a-felolvaso1Kate Winslet visszatért a vászonra, és mintha nem is akarna távozni onnan. Az Oscaron több jelöléssel is kitüntetett A szabadság útjai című alkotás után már ki is jött a következő – szintén a hölgy főszereplésével készült – A felolvasó című opusz. A történet egy független, fiatal német nőt idéz meg, akinek egyetlen bűne, hogy a náci Németország idején csinálta meg a karrierjét.
Tovább

Gran Torino – A magányos westernhős újra támad

Csoke Katalin - 2009. május 13.

gran-torino2Clint Eastwood -elmondása szerint utolsó – filmjében már csak egyetlen dolgot képes szeretni: gyönyörű, veterán Gran Torinóját. A korábbi western főhős karaktere lehet, hogy megöregedett, ám korántsem kopott meg. Eastwood atyánk ezúttal is ugyanazzal a vehemenciával és flegmasággal mutatkozik meg, mint amelyet annyira kedvelünk benne.
Tovább

Szíven szúrt ország – ősbemutató Veszprémben

Szabados Melinda - 2009. május 11.

20090506sziven 2009. május 7-e csütörtök este nem edzésre, nem is meccsre gyűlt össze mintegy 4000 ember a veszprémi Arénában, hanem Kálomista Gábor Szíven szúrt ország című film első részének díszbemutatójára. A Veszprémikumnak számító kézilabdacsapat román játékosát, Marian Cozmát, idén február 8-án szúrták halálra egy szórakozóhelyen. Emlékezzünk rá.
Tovább

Az osztály – Az élet iskolája?

Csoke Katalin - 2009. május 4.

osztaly1Az osztályt hátrányos helyzetű és idegen országokból betelepült tanulók alkotják. Francois ebben az iskolában osztályfőnök, emellett pedig irodalmat is tanít. Lauren Cantet fesztiváldíjas alkotása.

Tovább

Sötétkékmajdnemfekete

Szabados Melinda - 2009. április 27.

sotetkekmajdnemfekete-01A spanyol író-rendező Daniel Sánchez Arévalo debütáló filmjében rálátást ad egy madridi fiatal vágyaira és a valós életre. Portré a spanyol munkásosztályról, amelyből szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik kitörni. Ennek ellenére a film fájdalmasan vicces, bizakodó hangulatú, keserédes melodráma, szellemes dialógusokkal, fűszerezve.

Tovább

Nem kellesz eléggé!

Csoke Katalin - 2009. március 24.

nem-kellesz-elegge2Tévedések „vígjátéka.” Vagyis mindenkinek más kell, mint akivel éppen vannak. Sokszereplős, szériadramaturgián alapuló alkotás, amelyben minden szereplő a párját keresi. Ebből – az amúgy érdekfeszítő témából – a hollywoodiak ismét egy félresikerült mozit készítettek, amely valahol eltévedt a huszonegyedik századi virtuális valóság kapcsolatrengetegében.
Tovább

Következő »