Kukorelly Endre: Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív – Könyvbemutató

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. június 5.

kukorelly-endre-ezer-es-3-avagy-a-nokben-rejlo-szivA 80. Ünnepi Könyvhéten már kézbe veheti az olvasó Kukorelly Endre legújabb, Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív című regényét, amely a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg. Kívülről befelé haladva szeretném bemutatni a könyvet.

Tovább

FEMALE.HU – Kortárs Női Irodalmi Est – Képes beszámoló

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. június 3.

femalehu-trapez-ix-imre-utca-2Nagy volt a nyüzsgés hétfő este a Trapézban. Öt fiatal szerző bemutatkozását várta a szép számban összegyűlt közönség. A Nemes Z. Márió által moderált est három részből állt. Felolvasással kezdtek, amit egy nagyon jó hangulatú, kötetlen beszélgetés követett.

Tovább

FEMALE.HU – Kortárs Női Irodalmi Est

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. május 22.

femalehu-kortars-noi-irodalmi-est-1Sokan vitatkoznak arról, hogy van-e női, illetve férfi irodalom. Én nem állnék be a sorba, mivel szerintem jó és rossz irodalomi mű létezik, ami nem nemi alapon dől el. Ha mégis választanom kéne egy sort, akkor a kortárs irodalom támogatása mellé állok, és első lépés gyanánt öt fiatal és tehetséges író, költő bemutatkozására invitálok mindenkit, egész pontosan a FEMALE.HU Kortárs Női Irodalmi Estjére.

Tovább

Egymásra hangolva – avagy öt szeretetnyelv a házasságban Gary Chapmantől;Te beszéled a párod szeretetnyelvét?

Stanczik Edina - 2009. március 6.

egymasrahangolva1Hányszor éreztük azt, hogy párunkkal mindketten ugyanazt szeretnénk, de valahogy mégsem jön össze, mégsem úgy működik az egész, ahogyan kéne. Mert hiába ugyanaz a cél, a célhoz vezető út többféle lehet. Tovább

Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. március 1.

balazs-attila-kinek-eszak-kinek-del-1A Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György utca 4) adott helyet február 14-én Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél című új regényének a bemutatójának. A könyvbemutató-előadóest remekül sikerült, amiben nemcsak a kellemes beszélgetőpartnernek is bizonyuló szerzőnek, hanem a rendkívül jó humorú moderátor-zenész-énekesként közreműködő Máriás fivéreknek is nagy szerepe volt.

Tovább

Édeskevés – „Who the f*ck is Spiegelmann Laura?”

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. február 15.

spiegelmann-1Ezt a kérdést tette fel tavaly júniusban a judapest.org, és ezt teszem fel ma én is, hiszen némi túlzással ugyan, de nyugodt szívvel elmondhatom, hogy a fenti álnevet használó szerző kilétét találgatja egy jó ideje a hazai irodalmi élet apraja és nagyja.

Tovább

Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Papp Orsi - 2009. január 16.

83181_1Mielőtt e könyvet a kezünkbe vesszük, fontos tisztázni magunkban, hogy kik is azok a gésák – hiszen Arthur Golden könyve egy japán gésa életét tárja elénk. Tovább

A történetmesélők non plus ultrája: Ljudmila Ulickaja

Papp Eszter - 2009. január 7.

Nagy vakmerőség volt részemről úgy megvenni egy könyvet, hogy semmit sem tudok az írójáról, én magam pedig máról holnapra élek. Az Odaadó hívetek Surik című könyvet hónapokig kerülgettem a könyvesboltban. Olyannyira tetszett a címe, hogy végül csak megvettem. Azóta még egy világsikeres könyvet elfogyasztottam Ulickajától. A fordító ugyan nem elégedett a magyar címmel, engem viszont ismételten pont az győzött meg arról, hogy az utolsó forintom is rá kell költsem. Ami az éhhalál szélére kergetett: a Kukockij estei.

Tovább

Ismeretlen katona

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. január 2.

A kötet a Szoba Kiadó gondozásában jelent meg 2008-ban. A Kukorelly Endre szerkesztette antológia az első hazai kísérlet arra, hogy bemutassa, milyen volt a Néphadsereg kötelében szolgálni. 33 kortárs szerző vall 35 elbeszélésben 1969 és 2000 közti katonaélményekről: surranóról, kanálgépről, futkosóról, fókáról, váposokról, valamint a kopaszok, gumik, öregek és táposok közti viszonyokról.

Tovább

Darren Shan meghódítja a világot

Rozsnyai Brigitta - 2008. december 10.

A vámpírok és a démonok mindig felkeltik az emberek érdeklődését. Természetes kíváncsiságunknál fogva vonzódunk a misztikumhoz, egy másik világhoz. Az éjszaka teremtményeiről számos könyv, film, sőt színházi előadások, musicalek is készültek. Az első vámpírokról szóló történetet Polidori írta 1819-ben, a 21. században pedig Darren Shan horror könyvei szórakoztatják a borzongani vágyó olvasókat.
Tovább

Következő »