Amerika (Sas)szeme

Jancso Orsolya - 2009. június 28.

sasszemA héten nálunk is bemutatják Shia LaBeouf legújabb moziját, a Transformers második részét. Az esemény kapcsán a színész tavalyi kritikusokat és közönséget is megosztó, ám mégis pénzügyi szempontból jól teljesítő filmje, a Sasszem világát vettük górcső alá. Tovább

Mozimódi: Shop-a-gondig

Jancso Orsolya - 2009. május 31.

shopaholic290A nyár hivatalos kezdetének méltó megünneplése gyanánt, Patricia Field online áruháza különleges leárazással kedveskedik rajongóinak a hétvégén. Ennek örömére legújabb Mozimódink a legutóbbi Field-mű, az Egy boltkóros naplója divatvilágának kérdéseit boncolgatja. Tovább

„So long, farewell, auf Wiedersehen, goodbye”

Jancso Orsolya - 2009. május 17.

goodbye290A tengerentúlon a héten futnak a sorozatok záróepizódjai. Néhánytól örökre búcsút vehet a közönség, de az ősszel visszatérőeket is lerágott körömmel várhatja a sok nem kifejezetten megnyugtató cliffhanger miatt. A vélt és valós kilépések kapcsán, a teljesség igénye nélkül körbenéztünk a nálunk játszott sorozatokból ki, hogyan, miért távozott. Tovább

Pá-pá Zone Europa

Szabados Melinda - 2009. április 24.

tv-offMegszűnik a Zone Europa tévécsatorna magyarországi sugárzása 2009. április 30-án. Magyarország szinte egyetlen, igényes művészfilmeket, kortárs alkotásokat bemutató csatornája májustól, immár csak Lengyelországban lesz fogható.

Tovább

Filmszemle 40. alkalommal

Muller Marietta - 2009. február 8.

szemlelogoNézőcsúcs született a 40. Magyar Filmszemlén: nyolc nap alatt összesen 56.906 néző ült be a fesztivál vetítéseire a fő és mellékhelyszínek összesített adatai szerint. A 2009. január 27. és február 3. között megrendezendő 40. Magyar Filmszemle versenyprogramjába összesen 335 alkotással neveztek. Az előzsűrik döntése értelmében ezek közül 101 mű jutott be a versenybe. Az Utolsó idők, Mátyássy Áron filmje kapta a jubileumi 40. Magyar Filmszemle fődíját, az Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Gárdos Péter vehette át Tréfa című alkotásáért a Budapest Kongresszusi Központban. De ne szaladjunk ennyire előre.
Tovább

Image Maximum

Stanczik Edina - 2009. február 3.

trexAzaz IMAX, vagyis 3D-s mozi. A technika már a ’70-es évek óta létezik, de miért is nem terjedt el általánosan? Miért nem nézünk minden filmet háromdimenziós változatban? A válasz – most is, mint sok esetben – a pénz.

Tovább

Hasznos Direktívák Televíziózáshoz és Videózáshoz

Kovari Gyorgy Mario - 2008. december 9.

Nyakunkon a digitális televíziózás. Az Antenna Hungária december 1-től megkezdte a földfelszíni digitális televízió-sugárzást; igaz, egyelőre csak a Duna TV-t lehet így fogni, és a többi csatorna sem tapossa egymást az elsőbbségért, de előbb-utóbb ők is beállnak a sorba, legkésőbb 2012-ben pedig véglegesen lekapcsolják a jelenlegi analóg rendszert. Lássuk, mikre figyeljünk HD-televízió vásárlásakor!

Tovább

DTS, HDMI, BR, HD, DVB-T és társai

Kovari Gyorgy Mario - 2008. november 29.

Akik számára első olvasatra teljes zagyvaságnak tűnnek a címben leírt betűszavak, azoknak elárulom, hogy ezek a rövidítések nem holmi titkos Pentagon-kód komponensei, hanem az elmúlt pár év során hazánkban is egyre gyakrabban hallható, a digitális mozizás és televíziózás témakörében felbukkanó kifejezések, amelyek a nagyfelbontású kép, ill. a tömörítetlen hangformátumokat jelölik. A múlt hétvége pedig kizárólag erről szólt a WestEnd Hilton-ban, a kilencedik alkalommal megrendezett HiFi és Házimozi Show-n.

Tovább

Egy filmtörténeti csúcsidőszak

Herpai Laszlo - 2008. november 23.

Van egy korszak a filmtörténetben, amely mellett nem lehet néhány jól megérdemelt szó nélkül elmenni. Főleg akkor, amikor egyes vélemények szerint a „tömegfilmipar” 20-25 éve mennyiségben gondolkodik a minőség helyett, ráadásul manapság a filmet sok esetben nem gondolatok ébresztésére, hanem lappangó indulatok élesztésére használják a készítők/megrendelők… Tovább

In Memoriam Michael Crichton

Kovari Gyorgy Mario - 2008. november 10.

November 4-én, 66 éves korában, hosszan tartó betegséget követően elhunyt Michael Crichton (krájton), amerikai regény- és forgatókönyvíró, rendező. Nevéhez olyan sikerkönyvek – és abból készült filmek – fűződnek, mint például Az Androméda-törzs, a Jurassic Park és folytatása, Az elveszett világ, a Kongó, A gömb, a Twister vagy a Zaklatás, míg filmrendezőként legismertebb filmjei az orvos-thriller Kóma, a western-sci-fi Feltámad a vadnyugat, vagy a sci-fi-akció Gyilkos robotok, de bábáskodott a ma már sokadik szezonjánál tartó világsikerű kórházsorozat, a Vészhelyzet létrejötte fölött is.

Tovább

Következő »