Amerika (Sas)szeme

Jancso Orsolya - 2009. június 28.

sasszemA héten nálunk is bemutatják Shia LaBeouf legújabb moziját, a Transformers második részét. Az esemény kapcsán a színész tavalyi kritikusokat és közönséget is megosztó, ám mégis pénzügyi szempontból jól teljesítő filmje, a Sasszem világát vettük górcső alá. Tovább

Hullám – Velünk vagy?

Szabados Melinda - 2009. június 22.

die-welle-12 Autokrata. Autokrácia. Tudod, mit jelentenek ezek a szavak? Elképzelhetőnek tartod egy újabb diktatúra megszületését Németországban vagy a világon bárhol? Ha lenne egy vezető, akit alkalmasnak találsz a szerepre, követnéd őt? Nem? Ha biztos vagy a nemleges válaszban, ajánlom figyelmedbe Dennis Gansel, A Hullám (The Wave) című filmjét.

Tovább

Kétely – Ingoványos utakon

Csoke Katalin - 2009. június 12.

ketely1Flynn Atya más, mint a többi pap. Hosszú körmei vannak, dohányzik, ráadásul feltűnően nagy figyelmet szentel a közösség egyik „fekete bárányának”. Hitről és a lélekben zajló belső folyamatokról, változásokról nem könnyű filmet készíteni, tekintettel arra, hogy a mozi médiuma alapvetően szemléltetésre épít. John Patrick Shanley nagy sikerű színházi darabjából, a Kételyből nemrég mégis elkészült a téma mozivásznon történő feldolgozása, kiváló színészekkel a főszerepben.
Tovább

Isten hozott az Isten háta mögött – A postás mindig…

Csoke Katalin - 2009. június 8.

isten-hozott-az-isten-hata-mogott1Ígéretesnek tűnő francia vígjáték, amelyen a közönség a térdeit csapkodva vihog, miközben véresen komoly mondanivalót tartogat a számunkra. Bár semmi olyat nem közöl, amit azelőtt ne tudtunk volna, mégis mindig elfelejtjük: akármilyen szerencsétlen helyzetben vagyunk, mindig van kiút, az ember pedig még egy kietlen környéken is képes megteremteni magának a nagybetűs otthont.
Tovább

Versailles – Búcsú Guillaume Depardieutől

Szabados Melinda - 2009. június 4.

versailles-bucsu-guillaume-depardieutol-03Pierre Schöller Versailles című filmjének hősei nem a XIV. Lajos francia király által építtetett Párizs melletti kastély gondtalan lakói, hanem a körülötte elterülő erdő számkivetett, hajléktalanjai. Ez a történet egy anyáról szól, aki hátrahagyva gyermekét nekivág, hogy rendbe tegye életét. És egy hajléktalanról szól, aki a rábízott kisfiú hatására visszatér a civilizációba. Szomorú apropója kapcsán a film már bemutatása előtt „hírnevet” szerzett azzal, hogy utoljára láthatjuk játszani Guillaume Depardieu-t, aki a forgatás után nem sokkal hunyt el.

Tovább

Mozimódi: Shop-a-gondig

Jancso Orsolya - 2009. május 31.

shopaholic290A nyár hivatalos kezdetének méltó megünneplése gyanánt, Patricia Field online áruháza különleges leárazással kedveskedik rajongóinak a hétvégén. Ennek örömére legújabb Mozimódink a legutóbbi Field-mű, az Egy boltkóros naplója divatvilágának kérdéseit boncolgatja. Tovább

A 21. hét filmpremierjei: A dolgok állása, A legnagyobb japán, Jonas Brothers – A koncert 3D, Megint 17, Őrült életek

Nagy Oliver Attila - 2009. május 27.

a-dolgok-allasaa-legnagyobb-japanjonas-brothers-a-koncert-3dmegint-17Május 28-tól a következő filmeket skubizhatod a hazai mozikban: A dolgok állása – Kevin Macdonald izgalmas politikai krimije Ben Affleck és Russell Crowe főszereplésével; A legnagyobb japán – Hitoshi Matsumoto ál-dokumentumfilm szatírája egy hányattatott hős mindennapjairól és japán értékek megváltozásáról; Jonas Brothers – A koncert 3D – a név önmagáért beszél, vagyis nyomon követhetjük a Jonas Brothers Burning Up turnéjának minden pillanatát; Megint 17 – Matthew Perry és Zac Efron nevével fémjelzett könnyed vígjáték egy „könnyen” elcseszett felnőtt élet helyrehozhatóságáról; Őrült életek – megrázó erejű dokumentumfilm az El Salvadorban „tevékenykedő” bűnbandák mindennapjairól.

Tovább

A felolvasó – a felolvasóest

Csoke Katalin - 2009. május 25.

a-felolvaso1Kate Winslet visszatért a vászonra, és mintha nem is akarna távozni onnan. Az Oscaron több jelöléssel is kitüntetett A szabadság útjai című alkotás után már ki is jött a következő – szintén a hölgy főszereplésével készült – A felolvasó című opusz. A történet egy független, fiatal német nőt idéz meg, akinek egyetlen bűne, hogy a náci Németország idején csinálta meg a karrierjét.
Tovább

A 20. hét filmpremierjei: A pankrátor, Citromfa, Éjszaka a múzeumban 2.

Nagy Oliver Attila - 2009. május 20.

a-pankratorcitromfaejszaka-a-muzeumban-2Május 21-től a következő filmeket láthatod a hazai mozikban: A pankrátor – Mickey Rourke nagy visszatér egy öregedő, kiégett pankrátor bőrébe bújva; Citromfa – Eran Riklis elgondolkodtató drámája az izraeli és a palesztin szembenállásról a kisemberek szemszögéből; Éjszaka a múzeumban 2. – Ben Stiller megint visszatér, mint biztonsági-őr és megint megpróbálja megmenteni barátait, a „történelem-figurákat”.

Tovább

„So long, farewell, auf Wiedersehen, goodbye”

Jancso Orsolya - 2009. május 17.

goodbye290A tengerentúlon a héten futnak a sorozatok záróepizódjai. Néhánytól örökre búcsút vehet a közönség, de az ősszel visszatérőeket is lerágott körömmel várhatja a sok nem kifejezetten megnyugtató cliffhanger miatt. A vélt és valós kilépések kapcsán, a teljesség igénye nélkül körbenéztünk a nálunk játszott sorozatokból ki, hogyan, miért távozott. Tovább

Következő »