Critical Mass – tovább gurul a kritikus tömeg

Ravai Xenia - 2007. szeptember 25.

critical-mass-2007-1.jpg„Fekete-fehérben menetelt szépen a kritikus tömeg”- énekli Ákos az 1956 című dalában, azonban ezen a rendezvényen a fekete-fehér ruháknak nyoma sincsen. Habár tüntetésnek minősülő cselekedetet hajtottak végre a politikához sincsen semmi közük. Akkor mi is az a Critical Mass, és mit szeretnének elérni?

Tovább

A 39. hét filmpremierjei: Este, Grindhouse: Terrorbolygó és Mr Brooks

Nagy Oliver Attila - 2007. szeptember 25.

este-movie.jpggrindhouse-movie.jpgmr-brooks-movie.jpgOktóber 4-től a következő filmeket láthatjuk: Este – Koltai Lajos filmje a szeretetről, a szerelemről és a családról; Grindhouse: Terrorbolygó – Robert Rodriguez zombi paródiája hektóliternyi fröcsögő vérrel, darabokra szakadó zombikkal és „kis; illetve Mr Brooks – ahol Kevin Costner az egész napos gürizés után egy kicsit sorozatgyilkosodik egy kis levezetés gyanánt amiben Demi Moore próbálja megakadályozni.

Tovább

A bolyongó magyar, avagy hová utaztunk 2007-ben?

Szederkenyi Izabella Amina - 2007. szeptember 25.

balaton.jpgAz egész évi munka/tanulás után a magyarok többsége már türelmetlenül várta a nyarat, és sokan már hónapokkal korábban böngészték az utazási irodák katalógusait és az interneten található hirdetéseket, hogy megszervezzék a nyaralást, ahol -remélhetőleg- nemcsak kipihenték magukat, hanem kellőképpen fel is töltődtek, mire vissza kellett térniük a „mókuskerékbe”. Ehhez azonban számos szempontot kellett figyelembe venni, hogy a vakáció ne a kellemetlen emlékek vagy a nem várt meglepetések miatt maradjon emlékezetes. Hová utaztak legszívesebben a magyar turisták ezen a nyáron, és mi alapján döntöttek? Mi várható a téli szezonban, mik lesznek a fagyos hónapok „sláger” úti céljai?

Tovább

Mükéné – bölcsőt halmozó kövek

Sajo Annamaria - 2007. szeptember 25.

Mükénébe érve ambivalens kép fogadja a fáradt vándort: Tolongó francia turisták, festői látkép, kusza vezetés, kerítés menti régész-szerszámok, nyíló tűzpiros pipacsok. A feltárt romok viszont véletlenszerűen elszórt kövekre emlékeztetnek. Útvesztőjükben az ember alig hiszi: az európai kultúra második Bölcsőjében jár. Tovább

Marcello – az olasz virtus

Ravai Xenia - 2007. szeptember 24.

marcello-1.jpgElső hallásra egy Olaszországban közkedvelt és gyakori férfinév juthat eszünkbe, ám téved a kedves Olvasó, ha most egy olasz macsót képzel el, hiszen jelen esetben e név mögött egy olasz étterem és pizzéria bújik meg. A következő cikkből kiderül, mennyire sikerült a helynek átvenni az olasz virtust, milyenek az ételek minőség és választék szempontjából, tehát, hogy megéri-e ide jönni.

Tovább

Horvátország sokarcú világa

Szederkenyi Izabella Amina - 2007. szeptember 21.

horvatorszag1.jpgMi az: közel van, Magyarországról néhány óra alatt oda lehet érni, a minőség, a jó kiszolgálás és a tisztaság garantált, bár igaz, mindez nem olcsón? Akik a Horvátországra tippeltek, most egy nagy piros pontot érdemelnek. A horvát tengerpart, amely a ’70-es, ’80-as évek virágzása és a délszláv háború után ismét az egyik legnépszerűbb üdülőhely a magyar turisták körében. Nem véletlenül! De mégis hova érdemes elmenni, megnézni, hogy megismerjük ezt a csodálatos országot?

Tovább

Az ókori társadalmak – a Sprártai moralitás

Sajo Annamaria - 2007. szeptember 20.

Spárta az ókori társadalom-fajták metszete. Átmenet a keleti- és antik típus között. A dór etnikum meghódította az ősi akháj lakosságot és függő helyzetbe kényszerítette őket. Ilyen értelemben keleti típusú társadalmi forma. A leigázott területeken viszont antik típusú politikai rendszert hoztak létre.

Tovább

A 2007-es Emmy díj – a lebőgések éve

Ravai Xenia - 2007. szeptember 18.

Szeptember 16-án, magyar idő szerint kora hajnalban adták át a filmes szakma előfutárának tartott Emmy-díjat. Minden évben vannak nagy sikerek, nagy meglepetések, illetve nagy lebőgések. A 2007-es díjátadó leginkább az utóbbi kettőben jeleskedett, mert a nagy eséllyel pályázó soroztok közül egyiknek sem sikerült díjesőt robbantaniuk.

Tovább

Az @RC üzenete: élni és túlélni Magyarországon

Ravai Xenia - 2007. szeptember 15.

„Az ARC arról szól, ami veled történik, az az élet, és az igazi élet is plakátra való. Az ARC egy hely, ahol szava van annak, aki nem szeretné, ha az agya fölött átvennék az uralmat szlogenek, és nemzetközileg jóváhagyott kampányok. Az ARC elérte, hogy Magyarország üzenőfüzete legyen, de az is látszik mi az, amit nem tudott elérni.”- mondta Babarczy Eszter a megnyitón. Ehhez nem lehet mást hozzátenni, csak hogy igaza van.

Tovább

A tankok születése – célkeresztben a Somme-folyó menti ütközet

Sajo Annamaria - 2007. szeptember 15.

mark-v-01.jpgAz első világháború korszakalkotó jelentősége nem pusztán politika és moralitás kérdése, mert az ipari forradalom óta nem került annyi újítás, fejlesztés napvilágra, mint a világégés négy évében. Gépfegyver, harcigáz, tengeralattjáró, lángszóró és persze a tank – ma nélkülözhetetlen harcászati kellékek, amelyek akkor döbbenetet és riadalmat keltő „véres csodák”. 1916. szeptember 15-e a Somme-folyó menti ütközet évfordulója, azé a napé, mikor az emberiség megtanulta azt a szót, hogy: TANK. Tovább

Következő »