Egy hedonista jellem: Gondolatok Oscar Wilde-tól

Sajo Annamaria - 2007. október 31.

oscar-wilde.jpg„Az életnek magasztos és viharos élvezeteit nem csillapítja le a halál.”– Oscar Wilde. Amikor a naptárban bejelöltem a következő határidőt és témát, még azt hittem, azték emberáldozatokról, farmerek spiritizmusáról, buddhista karmáról fogok írni. Aztán átgondoltam, mit jelentenek halott szeretteink és rájöttem: csúfos tett lenne, ha lexikális írásba sűríteném az emléknapot. Egy dologban vagyok biztos ezzel a nappal kapcsolatban: vég nincs. Sivár, ijesztő sírhalmok sem. Hiába temettek már el több millió embert, senkit nem felejtettek el, mert a halálban is életükre emlékeztek. Ha pedig emlékezünk, tartozunk annyival eltávozott rokonainknak, barátainknak, hogy a magunk életét is végiggondoljuk. Hogy szomorúság, fájdalom mellett/ helyett örvendünk és tisztelgünk az Élet előtt.

Tovább

A 44. hét filmpremierjei: Agyő nagy Ő, Kiadatás, War

Nagy Oliver Attila - 2007. október 30.

agyo-nagy-o.jpgkiadatas.jpgwar.jpgNovember 1-től a következő filmeket láthatod a mozikban: Agyő, nagy Ő! – Ben Stiller könnyed vígjátéka a párválasztás-szerelem-házasság igen csak bonyolult kérdéseiről; Kiadatás – egy elgondolkodató film az USA terrorizmus ellenes hadjáratáról, az egyéni szabadsága kontra a közösség túlélésének kontextusában, mindez több oldalról megvilágítva; illetve War – Jason Statham (Crank) és Jet Li látványos akció-csatája, ahol nem mindenki az, aminek látszik.

Tovább

A felejthetetlen Prága Kávéház

Papp Orsi - 2007. október 29.

prágai kávéházA Prága Kávéházat és Teázót a város szívében, a Kálvin térnél találjuk. Ideális hely egy baráti beszélgetésre, az első randevúra, vagy egy magányos gondolkodásra. E helyet mindenkinek tudom ajánlani, hiszen a választék hatalmas, az árak viszont meglepően barátiak. Ha pedig kávénk szürcsölgetése közben megéheztünk, finom szendvicsek és sütik közül válogathatunk.

Tovább

Gengsztervilág – az USA a 20-as, 30-as években

Sajo Annamaria - 2007. október 29.

„Messzebbre juthatsz egy kedves szóval és egy fegyverrel, mint egy kedves szóval.” – Alphonse Capone. Az Egyesült Államok 1919-1933 közti történelmét teljesen lefedi ez a mondat. Azt a korszakot, amikor megszületett, vagyis elvált egymástól a gengszter és a fehér köpenyes bűnöző fogalma. Mikor dübörgött a jazz, csúszott a kenőpénz és az emberek chelstonra táncoltak. Mikor a báltermekben pezsgő fojt, az utcán pedig vér.

Tovább

Kalandozások Nyíregyházán

Papp Orsi - 2007. október 28.

nyiregyhaza.jpgAki régen járt Nyíregyházán elámul dinamikus változásának láttán. Az egykori kisváros ma már megyeszékhely, amely több kiállítással, sportintézménnyel, Múzeumfaluval, Állatparkkal és a festői szépségű Sóstóval várja az idelátogatókat.

Tovább

Létezik-e barátság a két nem között?

Ravai Xenia - 2007. október 28.

Kis világunkban megszámlálhatatlanul sok legenda kering. Ilyen többek közt, hogy „minden szőke nő buta” vagy, „a nők nem tudnak vezetni” és hogy „férfi és nő között nincs barátság”. A legendák mindig nagyon izgatták az embereket, főleg a tudósokat, így több kísérletet is folytattak ez ügyben, hogy kiderítsék, mennyi igazságot tartalmaz a fiú vs. lány barátság mítosza. A szakvélemény szerint nem létezik, a közvélemény pedig teljesen megoszlik ezen kérdést illetően. Hát akkor nézzük meg együtt, mi is lehet az igazság?

Tovább

Az Invázió – egy leszedált világ

Major Zoltan - 2007. október 26.

invasion10.jpgNicole Kidman és fia képes megállítani egy földönkívüli inváziót? Daniel Craig (az új Bond) pedig segít neki? Oliver Hirschbiegel (A bukás – Hitler utolsó napjai) első hollywoodi munkája. A gyermekét anyatigrisként védelmező doktornő története ismét egy remake, a német rendező a harmadik bőrt húzta le a klasszikus paranoid sci-firől. Érdemes volt elkészíteni? Talán igen. A világ megváltozott annyira, hogy újra jöjjenek a testrablók.

Tovább

Korfu viharos történelme

Szederkenyi Izabella Amina - 2007. október 26.

korfu.jpgA legtöbb magyar járt már Korfu szigetén, ismerik csodálatos tengerpartjait, természeti szépségeit, nyüzsgő szórakozóhelyeit és fontosabb épületeit, műemlékeit. A történelméről viszont igen keveset tudnak, pedig a sziget elég mozgalmas múlttal büszkélkedhet, ráadásul ennek emlékeibe lépten-nyomon belebotlik az arra járó turista.

Tovább

Szex és New York – a szingli csajok bibliája

Ravai Xenia - 2007. október 25.

sex-es-new-york.jpgA sorozat, melyet lehet szeretni, és utálni. Egy biztos az emberek többségéből valamilyenfajta érzelmet vált ki, ami mindenképpen annak a jele, hogy a sorozat igen erős karaktereket és történetet vonultatott fel. Mind a mai napig – hála az ismétléseknek is- emlékszünk Carrie-re, és nagy szerelmére, Mr. Bigre, a cinikus Mirandára, a mindenre kapható Samantára, és ellentétére a szende Charlottera.
Szex és New York.

Tovább

A 43. hét filmpremierjei: A Bourne-ultimátum, Dolina, Halloween, Prágai történet, Rántotthús, Sicko

Nagy Oliver Attila - 2007. október 24.

a-bourne-ultimatum.jpghalloween.jpgpragai-tortenet.jpgrantotthus.jpgsicko.jpgA következő filmeket lehet megtekinteni október 25-től a hazai mozikban: A Bourne-ultimátum – a „sorozat” harmadik epizódja, amelynek során mind a néző, mind Bourne megtudja a múltat, hogy ki is volt ő valójában; Dolina – Kamondi Zoltán, a 38. Filmszemle legjobb látvány díját besöprő filmje egy távoli városkáról és annak lakóiról, ahol már terror az úr; Rob Zombie Halloween remake-je, ahol a jó horrorfilmes hagyományok szerint láthatunk egy jó kis esti trancsírozást; Prágai történet – egy 25 éve nem látott, de most halott apa, egy elhagyott fiú, egy látszólag tökéletes, de valójában elszürkülő házasság, múlt és jelen kapcsolatának bemutatása egy családon keresztül; Rántotthús – egy újabb Rómeó és Júlia adoptáció, most egy marokkói „bevándorló származék” és egy szállodaigazgató unokahúga között; Sicko – Michael Moore újra lecsap, ezúttal az amerikai egészségügyre és az ott tapasztalat „kisebb anomáliákra”.

Tovább

Következő »