Szerbia – balkáni virtus

Szederkenyi Izabella Amina - 2007. november 30.

belgrad.jpgSzerbia az elmúlt másfél évtizedben leginkább csak a háborúk kapcsán került szóba, pedig van ott sok minden, amit igazán érdemes jobban megismerni. Gyönyörű természeti környezet, számtalan történelmi emlék, sok régi ortodox templom, és persze az igazi balkáni életérzés, mely minden baj közepette is kellő elszántságot, kitartást, no és humort ad ahhoz, hogy mindennel szembenézzünk.

Tovább

Museum Cukrászda – Egy személyes kedvenc

Papp Orsi - 2007. november 29.

muzeum-cukraszda.jpgInnál egy kávét? Netán valami erősebbet? És még ennél is mellé valamit? Esetleg tanulnál? Ha bármelyik kérdésre igennel feleltél, számodra ideális hely a Museum Cukrászda. A város szívében, közel az Astoriához vár minket az egyik kedvenc helyem: ez a piciny, hangulatos kávézó.

Tovább

A 48. hét filmpremierjei: Beowulf – Legendák lovagja, Egon és Dönci, Gyávák és hősök, Off Hollywood

Nagy Oliver Attila - 2007. november 27.

beowful.jpgegon-es-donci.jpggyavak-es-hosok.jpgoff-hollywood.jpgNovember 29-től a következő filmeket vizslathatod a mozikban: Beowulf – Legendák lovagjai – egy fantasztikus látványvilágú akciófilm, istenekkel, démonokkal, hősökkel, és boszorkákkal mindez a VIII. századi viking köntösbe rejtve; Egon és Dönci – Magyar Dániel és Magyar Ádám meséje egy „űrkutatóról” és házi állatkájáról, akik fölkerekednek távoli otthonukról, hogy megmentsék a Földet, és közben megismerik az életet; Gyávák és hősök – Robert Redford rendezésében megtudhatjuk, hogy hogyan élik meg az amerikaiak 2001szeptember 11-e utáni kül- és belpolitikát, és ez hogyan hat az életük mindennapjaira; Off Hollywood – Hajdú Szabolcs rendezésében megismerkedhetünk a magyar valósággal,tehát a mindennapok problémáival, amit egy idő után már nem lehet a szőnyeg alá söpörni, mindez egy fiatal rendezőnő szemszögéből.

Tovább

Aminek el kell múlni az el is múlik?

Ravai Xenia - 2007. november 24.

Van egy párkapcsolatod. Jól érzed magad benne. Minden nap mosollyal kelsz fel, és a legnehezebb feladat is könnyűnek tűnik, mert tudod, van valaki melletted. Egy férfi, egy társ, egy barát. Ideális esetben ezt a három dolgot egy személy testesíti meg. Nem ideális esetben több, de azt már megcsalásnak nevezzük, amiről majd egy következő cikk fog szólni.

Tovább

Az újrafelfedezett Bulgária

Szederkenyi Izabella Amina - 2007. november 22.

bulgaria.jpgAz előző rendszerben Bulgária kedvelt úticél volt a szocialista blokk állampolgárai számára, a rendszerváltás után viszont jelentősen visszaesett az érdeklődés ez iránt az egyébként rendkívül érdekes és szép ország iránt. Az utóbbi években azonban Bulgária ismét népszerű a magyar turisták körében is, érdemes hát egy kicsit jobban megismernünk! Az ország területe 111.002 km2, népessége 7.537.929 fő, fővárosa Szófia, hivatalos nyelve a bolgár. A hivatalos pénznem a bolgár leva (BGL). Külföldiként alapvetően az angol nyelvvel boldogulhatunk, esetleg az orosszal, bár a néhány helyen egyéb idegen nyelveket is beszélnek, akár a magyart is.

Tovább

Vallás és hit – kétkedés és szükség

Sajo Annamaria - 2007. november 21.

Templom. Pap. Retorika. Méltóság. Egyház. Kételkedés. Példabeszéd. Belemagyarázás? Átszellemülés. Kórus. Gondolatok. Hit. Remény. Könnyek. Megvilágosodás. Megtisztulás. Szükség.

Tovább

A 47. hét filmpremierjei: A bosszú asszonya, A falka, Elizabeth – Az aranykor, Halálos temetés, Hitman – A bérgyilkos, Iszka utazása, XXY

Nagy Oliver Attila - 2007. november 20.

a-falka.jpgelizabeth-az-aranykor.jpghalalos-temetes.jpghitman-a-bergyilkos.jpgiszka-utazasa.jpgA következő filmek kerülnek bemutatásra november 22-én a hazai mozikban: A bosszú asszonya – Chan-wook Park bosszú trilógiájának befejező része; A Falka – Richard Gere most egy fiatal lányokat bántalmazó, megerőszakoló csoportot, a Falkát akarja mindenáron elkapni, egyenlőre kevés sikerrel + ezen felül még egy zöldfülűt is kap a nyakára; Elizabeth: Az aranykor – az egyik legnagyobb angol uralkodó, Elizabeth életének egy darabjába nyerhetünk bepillantást, amikor spanyol Armada le akarja rohanni a protestáns Angliát, a királynő szerelmes és újabb összeesküvés készül a trón ellen; Halálos temetés – ha azt hitted, hogy egy temetés, bár fájdalmas epizódja egy család életében, ám mégis egyszerű, akkor még nem láttad, hogy milyen bonyodalmakkal is járhat valójában; Hitman – A bérgyilkos – az azonos nevű számítógépes játék sorozatból megismert 47-es ügynök végre itt van, és megérkezett a mozikba. Profin módon, hidegvérrel, de mégis elegánsan gyilkol, de mi múltja, ki is ő valójában?; Iszka utazása – Bollók Csaba megrázó filmje az utcagyerek sorsról, annak hátteréről és következményeiről; XXY – egy nyugodt, szerető család, egy 15 éves kamasz, egy súlyos titok, amit eddig sikerült mind a külvilág, mind a családon belül agyonhallgatni, de most, egy baráti család látogatása miatt, minden fölborul, mindazzal szembe kell nézni, amivel eddig nem lehetett, vagy nem akartak.

Tovább

RockRandevú – randi a rock kocsmával

Ravai Xenia - 2007. november 20.

rockrandevu.jpgAndrássy út. Hétfő este 8. Az eső zuhog, hideg van, olyannyira, hogy a 2 perces telefonálásom után gyakorlatilag nem éreztem az ujjaimat. Lehet, hogy felmerül valakiben a kérdés, hogy mi a fenét keresek ilyenkor az utcán, hiszen a hétfő nem számít buli napnak, miért nem otthon ülök a jó meleg szobában és tanulok, vagy bármi mást csinálok. Nos, ha hiszitek, ha nem, épp egy jó barátommal mentünk tanulni. S mi lehetne ideálisabb hely eme gyönyörű tevékenységre, mint a Hunyadi tér 11-es szám alatt található Rockrandevú.

Tovább

Függetlenségféltő V.

Sajo Annamaria - 2007. november 19.

Takaróba bugyoláltunk, megszeppenten pizsit húztunk. Cipőt válogattunk, fetisiszta tárgyat törölgettünk. Hisztiztünk, csendben tépelődtünk. Most az is kiderül, hogyan kezdték Függetlenségféltőék és hogyan fejezték be. Így elbúcsúzunk igen önálló, ezáltal gyakran vicces, NÉHA érzelmes, de vitathatatlanul szeretni való főhőseinktől.

Tovább

A meseszép Salgótarján

Papp Orsi - 2007. november 18.

salgotarjan.jpgSalgótarján különösen szép természeti környezetben fekszik, a várost körülölelő hegyek, a sok zöld terület, nagy, egybefüggő erdők és kivételes panoráma felejthetetlen élményt nyújt. Érdemes ellátogatni a két közeli középkori várral, természeti csodákkal – bazaltömlések, barlangok, források, tisztások, hamuhegyek – büszkélkedő településre. Tovább

Következő »