Eiffel: a torony és a névadójának története

Sajo Annamaria - 2008. március 31.

eiffel-torony.jpgA legkedveltebb turista látványosságok egyike. Évente három millió látogatót vonz, Párizs jelképe, a szerelmesek szimbóluma. Pedig az Eiffel- torony története ennél jóval széleskörűbb. Ipari forradalom, a tudomány és nemzetvédelem szolgálata, a hagyományos Párizst féltő művészek ellenállása, jó néhány banki ügylet… S nem utolsó sorban Gustav Eiffel, a vegyészmérnök, aki megbízatásaiért beutazta a világot. Így épült fel a New yorki Szabadság- szobor fémváza, a Nyugati pályaudvar és a szegedi Tisza- híd is. Március 31-én, az Eiffel- torony befejezésének évfordulóján az építményre, az emberre és az ipari forradalom építészeti hatásaira emlékezünk. Tovább

A 14. hét filmpremierjei: 2 nap Párizsban, A róka és a gyerek, Paranoid Park, Streetdance – Step Up 2., Út a vadonba

Nagy Oliver Attila - 2008. március 31.

2-nap-parizsban.jpga-roka-es-a-gyerek.jpgparanoid-park.jpgstreetdance-step-up-2.jpgut-a-vadonba.jpgÁprilis 3-tól a következő filmekre vetheted vizsla szemeidet a hazai mozikban: 2 nap Párizsban – egy könnyed romantikus vígjáték a kapcsolatok nehézségeiről, a kultúrák közti különbségekről; A róka és a gyerek – egy kislány és egy vadállat különös barátsága olyan kérdésekkel, hogy ki szelídít meg kit, illetve lehetséges e változás; Paranoid Park – egy zseniális hangulatú és képvilágú film a kamaszkorról és annak problémáiról, amelynek kereteit egy véletlenül elkövetett gyilkosság adja meg; Streetdance – Step Up 2. – a tánc folytatódik, most egy tehetséges fiatal lány szemszögéből, aki az utcai és az elit tánc, illetve a szabadság és a karrier között őrlődik; Út a vadonba – önmagunk megismerése, a természet fölfedezése és a materialista világ teljes elutasítása jellemzi ezt az önéletrajzi road moviet , ahol egy fiatalember keresi az élet kérdéseire a saját válaszait.

Tovább

Juno – Terhes! Na és?

Szalai Peter Zsolt - 2008. március 30.

juno00.jpgVégy egy sztriptíztáncosnőből forgatókönyíróvá elő lépő hölgyet (Diablo Cody), add hozzá Jason Reitman rendező bátorságát, hagyd állni másfél órára, és az eredmény: egy Oscar díj, valamint egy hatalmas pofon nekünk, nézőknek.

Tovább

A föld menyasszonya: Szíria

Pinter Anita - 2008. március 30.

sziria.jpgAz országot, amelyről ma már oly keveset tudunk és méltánytalanul csupán a médiából áradó hírek alapján ítélünk meg, – hozzá teszem, tévesen – eleink nemcsak a címben megjelölt jelzővel illették. Csodálták, mint a „Kelet gyöngyét” vagy a „Sivatag gyémántját” is. S mennyivel igazabb mindez, ha a hófehér mecsetekre, éjszakánként zöld színben úszó minaretekre, több ezer éves római kori romvárosokra vagy az örökké nyüzsgő, csillogó bazársorokra gondolunk! Aki ellátogat ide, az visszarepül az újtestamentumi időkbe, s láthatja, mint fér meg egymással békében az arab és keresztény kultúra, s miként őrzik ezen ősi bibliai vidék szülöttei a Kelet építészeti remekei mellett álló kereszteslovag-várakat és ókeresztény templomokat is. Személyes élményekkel fűszerezett Ezeregyéjszaka – beli utazásra hívok most mindenkit!

Tovább

„A Pánik westernfilm, amely csajos sztorira van ráhúzva”

Major Zoltan - 2008. március 29.

kep975.jpgTill Attila, az ország Tillája új területen hódít, filmrendezővé avanzsált. Első filmje, a Pánik, egy jól sikerült közönségfilm, amely kerüli az unalomig ismert sémákat és karaktereket. A film bemutatója kapcsán a rendezővel beszélgettem témaválasztásáról, a magyar filmre vonatkozó véleményéről, műhelytitkokról, valamint a további távlatokról.

Tovább

Alvar Aalto, építészet és funkcionalizmus

Kristofori Szilvia - 2008. március 28.

alvar_aalto.jpg110 éve született a XX. század egyik meghatározottabb építésze, Alvar Aalto. A finn tervező a modern építészet európai úttörőinek második nemzedékéhez tartozott. Munkássága sokrétű, gazdag, elismerést szerzett számára Európában és Észak- Amerikában. 1898-ban született, Finnországban.

Tovább

Esztergom – régi-új városunk

Sarkantyu Zsofia - 2008. március 28.

esztergom.jpgIstván király, Szent Jobb, hajó, Duna, hegy, templom, Árpád-ház….valószínű, ha asszociációs játékot játszanánk Esztergomról, ezek lennének a legtöbbet előforduló szavak. Más szemszögből viszont kiegészíthetnénk a felsorolást a régi és az új találkozásával, a 20 000 éves múlttal és az Európai Unióval, a történelmet látott Bazilikával és a még csak éveket látott Szent István szoborral és az újjáépült Mária Valéria-híddal.

Tovább

Michal Ajvaz: A másik város – Óvakodj a zöld villamostól!

Nagy Marta - 2008. március 28.

Kép 01 AjvazKi nem reménykedett gyerekkorában, hogy a megszokott terek újakat rejtenek? Ó, ha a szekrény mögött nemcsak porcicák, hanem mondjuk egy komplett utca volna! Michal Ajvaz kortárs cseh szerző A másik város című regényében pontosan ez történik.

Tovább

Capoeira – Hazánban is hódít a brazil harci tánc

Papp Orsi - 2008. március 28.

capoeira.jpgA capoeira nem más, mint egy brazil harcművészeti játék, amely 300 éves múltra tekint vissza. Előbb hazájában, Brazíliában vált egyre népszerűbbé, majd meghódította az egész világot. E test és lélek teljes összhangját megkövetelő harci tánc Magyarországon is egyre népszerűbb. Tovább

Az éjszaka urai – ismét "reflektorfényben" az orosz maffia

Miski Gabor - 2008. március 27.

weownthenight-fo.jpgSzex, drogok és… retro & roll 🙂 Egy dúsgazdag orosz „üzletember” nívós éjszakai klubját vezetni nagyon élvezetes dolog lehet. Főleg, ha van egy gitár-testű amazon a jobbodon, megbízható cimborák a balodon, mulatás ezerrel, miénk az éjszaka! Nem lát – nem kérdez hozzáállással elsiklunk az orosz maffia drogügyletei fölött, persze nem vetünk meg semmi földi jót 🙂 Élünk, mint hal a vízben. Tovább

Következő »