Eugene O’neill: Utazás az éjszakába

Rozsnyai Brigitta - 2009. április 4.

utazas21Egy család tragédiájáról, az egymáshoz való ragaszkodásról szól Eugene O’neill szívbemarkoló története. Az Utazás az éjszakába című dráma magyar ősbemutatója 1963-ban volt a Nemzeti Színházban Bessenyei Ferenc és Kállai Ferenc szereplésével. A művet azóta már több színházban is bemutatták, március 21-től pedig a Budapesti Kamaraszínház is műsorra tűzi O’neill 1941-ben íródott tragédiáját.

Az amerikai szerző kijelentette, hogy csak halála után 25 évvel lehet nyomtatásban kiadni, s színpadra vinni művét. Ennek oka az lehetett, hogy a dráma rengeteg önéletrajzi vonást tartalmaz.

O’neill apja ír származású, kiöregedett színész volt. Megvásárolt egy darabot, s Monte Cristo szerepében évekig játszott. Ezt az előadásbéli édesapja is elmeséli fiának néhány pohár whisky és egy kártyaparti kíséretében. A szerző szülőanyja pedig apácának készült, s később megrögzött morfimista lett. Ugyanez jellemzi Mary Tyrone-t is. O’neill pedig tüdőbajban szenvedett, s fél évet szanatóriumban töltött. Őt magát fedezhetjük fel a kisebb fiú, Edmund alakjában. Eugene bátyja alkoholista volt, s a negyvenes éveiben meghalt.

A dráma időtartama mindössze egyetlen nap, de sejteni lehet, hogy a báty hasonló sorsra jut. Hiszen az anya morfiumfüggő, a család férfi tagjai pedig nem vetik meg az alkoholt. Az apa szinte mindenre sajnálja a pénzt, kivéve a jó whiskire. A szobában csak egy villanykörte ég, s a tüdőbajos fiú orvosa is a legolcsóbb kontár, de az ír nedüből mindig van az asztalon. Az idősebb fiú egyik monológjából kiderül, hogy az orvos már többször is figyelmeztette, hogy az ivásnak nem lehet jó vége. Az előadás helyszíne mindvégig ugyan az, de a szobát más-más szemszögből szemléljük.

A dráma kulcsjelensége a szeretet, melynek ereje még a kétségbeesés és a tragédia előszelében is rendíthetetlen, s összetartja a megtörni készülő családot.

O’neill alakja, s önéletrajzi írása még Benedek Andrást is megindította, aki könyvet írt az amerikai drámairodalom nagy alakjáról. Eugene O’neill című műve 1964-ben látott napvilágot. A szerző könyvében arra keresi a választ, hogy ki volt ez az ember, s mit akart elmondani önmagáról és az emberiségről.

A világ nem törődött Eugene végakaratával. Az Utazás az éjszakába című drámát már a szerző halála után három évvel, 1956-ban bemutatták Stockholmban. A mű magyar fordítását Vas István készítette.

A Budapesti Kamaraszínház előadását a Kossuth- és Jászai díjas Tordy Géza rendezte, aki maga is játszott már az előadásban. Évekkel ezelőtt Jamie alakját formálta, majd az apa, James szerepében is játszott a Pesti Színházban. A Tivoli idei évadjában az Utazás az éjszakában már a második olyan előadás, mely a Nemzet Színésze keze alatt készült.

Az előadás koprodukcióban készült. Látható lesz Pécsen is, ahol a szintén Balikó játssza az édesapát, bár a teátrum igazgatója mellett a két fiút Pál András és Zayzon Zsolt alakítja majd. Ez már a harmadik közös munkája a Pécsi Nemzeti Színháznak és a Budapesti Kamaraszínháznak (Az utolsó tangó Párizsban, Amy világa). Eugene O’neill műve, melyben a szerző az emberi lélek bugyrainak mélységébe enged bepillantást, március 21-től látható a Budapesti Kamaraszínházban.

Szereplők:
James Tyrone: Balikó Tamás
Mary: Kováts Adél m.v.
Jamie: Szőcs Artur
Edmund: Bozsó Péter
Cathleen, konyhalány: Hegedűs Barbara

Dramaturg: Kovács Krisztina
Díszlet: Horesnyi Balázs
Jelmez: Szakács Györgyi
Rendezőasszisztens: Kabódi Szilvia
Rendező: Tordy Géza

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.