Kulturális központ a Bárkában

Rozsnyai Brigitta - 2009. április 13.

barka-szinhaz-nyilt-napAz első színházi világnapot 1962.-ben tartották a Nemzeti Színházi Intézet bécsi közgyűlésének határozatára. A világ minden táján március 27-én ünneplik az évfordulót, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet fontosságára. A Világnap alkalmából a Bárka Színház nyílt napot tartott, ahol a szervezők rengeteg színes programmal várták az érdeklődőket.

A nyitott nap reggel 10 órától egészen estig tartott. A programok között volt drámapedagógiai foglalkozás Vidovszky Györggyel, improvizációs műsorok, vetítések a színház előadásaiból. A szervezők a gyerekekről sem feledkeztek meg, így került a programok közé néhány kézműves foglalkozás is. A késő délutáni órákban már a felnőtt közönség is megtalálhatta a neki tetsző produkciót. Ilyen volt a színházi karaoke, vagy az Össztánc, és a hajnalig tartó mulatság. 16 órakor a színház igazgatója sajtótájékoztatót tartott, melyen szó esett a következő évad új bemutatóiról, s a színház új tagjairól is.

Már egy éve, hogy Seress Zoltán a Bárka kapitánya. Azóta rengeteg változás történt a „fedélzeten”. A színház logója és a honlapja is megújult, s a társulat újdonsült tagja lett Mucsi Zoltán és Telekes Péter is.

A Bárka eltökélt célja, hogy falai közt egy kulturális gyűjtőhely alakuljon. Ezért a színházi élet mellett kiállítások, koncertek, és különböző irodalmi előadások is felkerültek a palettára. Az idei évad rendszeres vendége a Baltazár Színház. A teátrum különböző fesztiváljain olyan jelentős művészek működtek közre, mint például a Csík zenekar, Szalóki Ági, vagy a Kiscsillag zenekar. A 3. Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében pedig Szentpétervárról, Rigáról, és Londonból is érkeztek társulatok a Bárkába.

A színház nagy hangsúlyt fektet a fiatalabb korosztály nevelésére is. Drámapedagógiai foglalkozásokat tartanak, s ezen kívül fiatal kritikusokat is képeznek.

juhaszd_kiallitasAz idei évadban több előadás is jubilált (50. Koldusopera, 75. Iskola a határon, 25. Istentelen ifjúság, 25. Piaf Piaf, 50. Frankenstein terv, a Mulatság pedig 10 éves lett). A következő évad bemutatói között szerepel Nádas Péter Találkozása, melynek színpadra állítását már az idei évadra tervezték, de a rendező, Gergye Krisztián kérése miatt a bemutató időpontja csak októberre várható. A kétszereplős történet szereposztása már megvan, ám erről az igazgató még hallgatott.

A sajtótájékoztatót Haydn dalai tarkították, hiszen a 2009-es év utolsó bemutatója a zeneszerzőről, ill. a csontjairól szól. 200 éve halt meg Haydn, de a fejét és a testét egymástól elválasztották, s a fej a testhez csak 1954-re került vissza. A csontok történetének bemutatóját május 31-ére tervezi a színház. „Egyelőre még elválasztott a test, de május 31-én a fejéhez kerül”- mondta a teátrum igazgatója.

Az évad további bemutatói: Márai Sándor: Zendülők, Lars von Trier-Christian Lollike: Dogville, Howard Barker: Győzelem, John Mighton: Fél élet, Jokum Rohde: Pinochio hamvai. Ezen kívül több előadás is műsoron marad. A program tehát igen sűrű, de Seress Zoltán azt ígéri, hogy megpróbálja tartani a kitűzött időpontokat.

Az eddigiekben leginkább a jövő évadról volt szó, ám az idei évadban sem kell megfeledkezni a Bárkáról. Április 10-től például ingyenesen megtekinthető Juhász Dávid kiállítása, melynek képei minden esetben drámaiságot tükröznek. A kiállítás május 6-ig tekinthető meg a színház kávézójában.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.