Pá-pá Zone Europa

Szabados Melinda - 2009. április 24.

tv-offMegszűnik a Zone Europa tévécsatorna magyarországi sugárzása 2009. április 30-án. Magyarország szinte egyetlen, igényes művészfilmeket, kortárs alkotásokat bemutató csatornája májustól, immár csak Lengyelországban lesz fogható.

Ha valaki ezt egy évvel ezelőtt mondja nekem, biztos mélyebben érintett volna a bejelentés, hiszen ez a csatorna volt szinte az egyetlen, ahol az ízlésemnek megfelelő filmeket sugároztak. Legszívesebben szinte éjjel-nappal (bocsánat: reggel nyolc órától) a tévéhez szögezve néztem volna kedvenc rendezőim, különleges filmjeit. Azonban egy ideje megváltozott a kínálat. A különlegességek elmaradtak, jöttek helyette a „Mahardzsa lánya” és hasonló színvonalú tévéfilmsorozatok. Hol van már a Mina Tannenbaum, vagy Almodovár filmjei? Elegem lett a silány szinkronokból és abból, hogy egyáltalán szinkronizálva adják le a filmeket. Miért nem lehet a nyelvtanulókat segíteni az idegen nyelvű filmek vetítésével? Tény és való, hogy a magyarok nagy része igényli a külföldi filmek szinkronizálását, azonban a felirat olvasását szerintem minden esetben kárpótolja a film eredeti nyelven való élvezete.

A Zone Europa csatorna (régen Europa Europa) az európai filmművészet legnagyobb tehetségeit, ifjú trónkövetelőit mutatta be, teret engedve a legkülönbözőbb műfajoknak és stílusoknak. A kortárs művek, nagy hatású klasszikusok, ünnepelt kedvencek és avantgárd filmalkotások páratlan kínálata folytán a csatorna minden filmbarát kedvence volt. Az elsősorban európai filmeket vetítő csatorna, 2004 óta sugárzott műsort hazánkban, s hétköznap 14, hétvégén pedig 20 órás kínálattal várta a nézőket. A legjelentősebb európai rendezők alkotásai mellett számos független filmet is műsorra tűztek.

Április 30-tól a Filmmúzeum veszi át stafétabotot az adótól. A Zone Europa csütörtök éjjel búcsúzik el nézőitől, végleg. A Filmmúzeum tulajdonosa azt ígéri az eddigitől még színvonalasabb műsorszolgáltatás várja a csatornára látogatókat, hiszen a Zone Europa filmes tartalmait átvéve, igyekszik még színvonalasabb szórakozást nyújtani nézőinek.

Zone Europa csatorna május 1-től bővített helyi tartalommal folytatja sugárzását Lengyelországban, miközben továbbra is sugároz magyar filmeket, így támogatva a magyar filmművészet külföldi népszerűsítését. A tulajdonosok hivatalosan azzal indokolták döntésüket, hogy inkább az újonnan megvásárolt Filmmúzeumot fejlesztenék a magyar nézők igényei szerint. Azonban az is megfigyelhető volt, hogy hazai reklámokkal nem sokszor lehetett találkozni a filmcsatornán, ami egy csatorna számára létfontosságú. A Zone Europa a legjelentősebb filmes nemzetek legkiemelkedőbb rendezőinek és színészeinek alkotásait vonultatta fel Truffaut-tól, Almodovartól, Polanskitól, Kusturicatól és Bertoluccitól kezdve Hopkinsig; Catherien Deneuvetől Bellucciig, Casseltől Jean Renoig.

Bár egy hatalmas űr fog keletkezni a színvonalas filmek kedvelőinek csatornakiosztásán, reméljük a megújuló Filmmúzeum tartja magát a színvonalasabb műsorszolgáltatás elvéhez és megadja az esélyt a kortárs filmek kedvelőinek is.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.