A 17. hét filmpremierjei: A felolvasó, A provence-i fűszeres, Az osztály, Hannah Montana: A film, Külvárosi mulató, Miért éppen Minnesota?, Oly sokáig szerettelek, Őrült Szentivánéj, Spancserek

Nagy Oliver Attila - 2009. április 22.

a-felolvasoa-provance-i-fuszeresaz-osztalyhannah-montana-a-filmmiert-eppen-minnesotaspancserekÁprilis 23-tól a következő filmeket láthatod: A felolvasó – Bernhard Schlink nagysikerú könyvének filmes feldolgozás két ember tragédiájáról a II. Világháború alatt és után; A provence-i fűszeres – Éric Guirado filmje visszavezet bennünket az arctalan, közönyös nagyvárosi életből a kisvárosi gyökerekhez, a családhoz, a szeretet és a szerelem érzéséhez ; Az osztály – a tanárok és a különböző etnikumú diákok bonyolult viszonya Franciaország „olvasztótégelyében”; Hannah Montana: A film – egy könnyed vígjáték a sztárság és a magánélet összeegyeztethetetlen problémáiról; Külvárosi mulató – egy lokál üzemeltetésének problémái: politika, szerelem, árulás, siker és bukás a 30-as évek Franciaországában; Miért éppen Minnesota? – egy könnyed romantikus limonádé egy sikeres szingli nőről, aki a jéghideg Alaszkában lel rá a hőn áhított szerelemre; Oly sokáig szerettelek – Philippe Claudel azonos című könyvének filmadaptácója bűnről és bűnhődésről; Őrült Szentivánéj – óda a szerelemhez 6 kis történeten keresztül; Spancserek – mese a férfibarátságok természetéről.

A felolvasó (The Reader)

a-felolvasoszínes feliratos amerikai-német romantikus dráma, 124 perc, 2008

rendező: Stephen Daldry

szereplő(k): Kate Winslet (Hanna Schmitz), Ralph Fiennes (Michael), David Kross (Michael), Bruno Ganz (Rohl), Alexandra Maria Lara (Ilana), Karoline Herfurth (Michael), Hannah Herzsprung (Julia), Linda Bassett (Mrs. Brenner)

A második világháború utáni Németországban a tinédzser Michael Berg rosszul lesz az utcán, és a nála kétszer idősebb nő, Hanna segít neki hazajutni. Amint a fiú felgyógyul a skarlátból, meglátogatja, hogy megköszönje gondoskodását, és csakhamar titkos, szenvedélyes viszony alakul ki közöttük. Michael rájön, hogy Hanna szereti, ha felolvas neki, és miközben a fiú az Odüsszeiából és a Huckleberry Finnből olvas, egyre mélyebbre merülnek a testi gyönyör világába is. Ám az egyre erősödő kötelék egyszer csak megszakad Hanna rejtélyes eltűnésével. Amikor nyolc évvel később a joghallgató Michael megfigyelőként részt vesz náci háborús bűnösök perének tárgyalásán, hirtelen megpillantja Hannát a vádlottak padján. Ahogy lehull a lepel a nő múltjáról, Michael olyan titokra döbben rá, mely mindkettejük életére hatással lesz. A felolvasó az igazság, küzdelem, és a megbékélés története, mely azt mutatja be, hogyan tud egyik generáció megbirkózni egy másik bűneivel.

A provence-i fűszeres (Le Fils de l’épicier)

a-provance-i-fuszeresszínes francia filmdráma, 96 perc, 2007

rendező: Éric Guirado

szereplő(k): Nicolas Cazalé (Antoine Sforza), Clotilde Hesme (Claire), Daniel Duval (M. Sforza), Jeanne Goupil (Mme Sforza), Stéphan Guérin-Tillié (François Sforza)

A harmincas évei elején járó Antoine sok idő után, apja betegségének hírére tér vissza provence-i szülőfalujába, ahol kénytelen-kelletlen átveszi az öreg üzletét, ami egy lakókocsiba épített mozgó élelmiszerboltot és azzal állandó tanyáról-tanyára való vándorlást jelent. A nagyvárosban eltöltött évek után a falusi élet örömeit lassan felfedező férfi mogorvaságát a mellé sodródó életvidám Claire oldja, akinek gyönyörű mosolya nemcsak a vevőket csalogatja vissza, de a szerelem ígéretét is magában hordozza. A vidéki Franciaország bukolikus bája és a nagyvárosok zajától távol élő emberek joviális kedvessége képezi a hátterét ennek a szépségről, emberi kapcsolatokról és életszeretetről szóló, magával ragadó filmnek.

Az osztály (Entre les murs)

az-osztalyszínes feliratos francia filmdráma, 128 perc, 2008

rendező: Laurent Cantet

szereplő(k): François Bégaudeau (François Marin), Nassim Amrabt, Laura Baquela, Cherif Bounaidja Rachedi, Juliette Demaille

François egy olyan iskolában osztályfőnök, ahol szinte minden diák különféle nemzetiségű és hátrányos helyzetű családból jött. A nehéz helyzet ellenére a tanárokat a legjobb szándék, a kitartása és a tolerancia jellemzi. Minden erejükkel azon dolgoznak, hogy bátorítsák a diákokat és a lehető legjobb oktatást nyújtsák nekik. Ennek ellenére a különböző kultúrák és temperamentumok gyakran szítanak konfliktust az osztályban. A diákok miközben sokszor szórakoztatóak és inspirálják a tanári munkát, magatartásukkal a legelszántabb tanár kedvét is elvehetik az együttműködő munkától. Mivel François se nem körülményes se nem túl szigorú a diákok kezdetben együttműködőek, vagy legalábbis rá lehet őket beszélni a munkára. Nyíltsága gyakran meglepi a diákokat, akik közül néhányan maguk is megnyílnak előtte. François igyekszik ragaszkodni ahhoz, hogy a diákok tisztelettel beszéljenek egymással és vele is, de nehéz helyzetbe keveri magát, amikor diákjai elkezdik feszegetni a határokat.

Hannah Montana: A film (Hannah Montana: The Movie)

hannah-montana-a-filmszínes magyarul beszélő amerikai vígjáték, 2009

rendező: Peter Chelsom

szereplő(k): Miley Cyrus (Hannah Montana/Miley Stewart), Billy Ray Cyrus (Robby Stewart), Jason Earles (Jackson Stewart), Moises Arias (Rico), Mitchel Musso (Oliver Oken/Mike Standley III), Emily Osment (Lilly Truscott/Lola Luftnagle), Tyra Banks

Miley Stewart, azaz Hannah Montana teljes erővel küzd, hogy összeegyeztesse titkos popsztár-életét a magánéletével, amit igen nehéz, mikor már karrierje és népszerűsége az egekben szárnyal. Mikor már úgy tűnik, a popsztár-élet teljesen átveszi az irányítást magánélete felett, édesapja hazahozza a tinilányt szülővárosába, Crowley Cornersbe, hogy új életet kezdjen, melyben a központban a vidámság, a nevetés és a romantika áll. Egy olyan mesés időszak következik, melyet még Hannah Montana sem tudott korábban elképzelni.

Külvárosi mulató (Faubourg 36)

kulvarosi-mulatoszínes feliratos francia-német-cseh filmdráma, 120 perc, 2008

rendező: Christophe Barratier

szereplő(k): Gérard Jugnot (Pigoil), Nora Arnezeder (Douce), Élisabeth Vitali (Viviane), Maxence Perrin (Jojo), Bernard-Pierre Donnadieu (Galapiat), Clovis Cornillac (Milou), Kad Merad (Jacky), Pierre Richard (TSF), François Morel (Célestin)

Christopher Barratier zenés drámája egy csillag születéséről szól egy olyan korban, melyet a bizonytalanság ural. 1936 Párizsában járunk. Senki sem tudja, mit hoz a holnap: a német Harmadik Birodalom felemelkedése sokak szívében szül félelmet, Leon Blum személyében pedig egy baloldali szakszervezeti vezető lép hatalomra és teljesen felforgatja a dolgozók életét. Ezek az ügyek általában nem igazán izgatják Germain Pigoil-t (Gerard Jugnot), aki egy apró mulatót üzemeltet a Fauborg negyedben, ám a városon eluralkodó káosz az ő mindennapjaira is hatással van. A felesége, Viviane (Elisabeth Vital) megszökött a szeretőjével és arra készül, hogy magához veszi közös fiúkat, Jojo-t (Maxence Perrin), Galapiat (Bernard-Pierre Donnadieu), a lelkiismeretlen vállalkozó pedig azzal fenyegetőzik, hogy becsukatja Germain mulatóját. Milou (Clovic Cornillac), a helyi politikus és Jacky Jacquet (Kad Merad), a veterán szórakoztató segítségével Germainnak sikerül megegyeznie Galapiattal, hogy a színház nyitva maradhasson, ám az üzlet döcög, mígnem bekopogtat hozzá egy munkát kereső fiatal lány, Douce (Nora Amezeder), kinek elbűvölő hangja egész Párizst átjárja.

Miért éppen Minnesota? (New in Town)

miert-eppen-minnesotaszínes feliratos amerikai romantikus vígjáték, 97 perc, 2009

rendező: Jonas Elmer

szereplő(k): Renée Zellweger (Lucy Hill), Harry Connick Jr. (Ted Mitchell), Siobhan Fallon (Blanche Gunderson), Frances Conroy (Trudy Van Uuden), J.K. Simmons (Stu Kopenhafer), Ferron Guerreiro (Bobbie Mitchell), Barbara James Smith (Joan), Nathan Fillion

Nincs még egy olyan ambiciózus nő, mint a Miamiban élő Lucy Hill (Renée Zellweger). Szereti a csillogást és a pénzt, de még ennél is jobban imádja a karrierjét, amivel szemben minden csak másodlagos. Mikor szembejön egy új megbízatás, amiben le kell vezényelni egy isten háta mögötti gyár átszervezését, Lucy ráveti magát a feladatra, ugyanis úgy sejti, a siker újabb előléptetéssel jár. Igen ám, de a rutinmunkának induló feladat nem csak olyan meglepetéseket tartogat számára, melynek hatására egész élete átértékelődik, de még álmai férfijával (Harry Connick, Jr.) is összeakad ott, ahol álmában sem gondolta volna, hogy meglelheti.

Oly sokáig szerettelek (Il y a longtemps que je t’aime)

oly-sokaig-szerettelekszínes feliratos francia-német filmdráma, 117 perc, 2008

rendező: Philippe Claudel

szereplő(k): Kristin Scott Thomas (Juliette Fontaine), Elsa Zylberstein (Léa), Serge Hazanavicius (Luc), Laurent Grévill (Michel), Frédéric Pierrot (Fauré kapitány)

Tizenöt évnyi börtön után Juliette visszatér a szabad világba és megpróbál beilleszkedni húga családjába. Vérbeli francia dráma.

Őrült Szentivánéj (Midsummer Madness)

orult-szentivanejszínes feliratos lett-angol-osztrák-orosz film, 94 perc, 2007

rendező: Alexander Hahn

szereplő(k): Maria de Medeiros (Livia), Dominique Pinon (Toni), Chulpan Khamatova (Aida), Tobias Moretti (Peteris), Victor McGuire (Mike), Detlev Buck (Axel), Roland Düringer (Karl), Gundars Abolins (Oskars)

Szent Iván éjszakája (Janu Nakts) egy tradicionális lett ünnepség, amelyen a család és a barátok találkoznak, örömtüzet gyújtanak, rostélyost készítenek, iszogatnak és jól érzik magukat. A legenda szerint a szerelmeseknek – és azoknak, akik szerelembe szeretnének esni – „mágikus páfrányokat” kell keresniük ezen az éjszakán. A „Szentivánéji Őrület” hat történetének közép- és végpontja a „mágikus páfrány”. Ez adja a film metaforikus alcímének nevét is – „Égjen a szerelem tüze”- a filmben és a való életben is. A „Szentivánéji Őrület” rávilágít a vissza-visszatérő szerelmi szimbólum, vagyis a „mágikus páfrány” lényegére. Felvetett kérdése: Vajon sikerrel járhat-e a szerelem utáni keresgélés? A film több apróbb történetből épül fel, szinte mindegyikben ezt a kérdést boncolgatja. A választ a feledhetetlen és humoros befejezés adja, melyben a legendás páfrány mágikusan izzik egy réten tehát létezik, de az arra legelésző tehenek mind lelegelik.

Spancserek (I Love You, Man)

spancserekszínes magyarul beszélő amerikai romantikus vígjáték, 2009
rendező: John Hamburg

szereplő(k): Paul Rudd (Peter Klaven), Rashida Jones (Zooey), Jason Segel (Sydney Fife), Carla Gallo (Denise), Jon Favreau, Jaime Pressly, J.K. Simmons, Andy Samberg

Peter Klaven sikeres ingatlanügynök, és teljesen odáig van, amikor álmai nője, Zooey igent mond a házassági ajánlatára. Ám amikor a násznagy kiválasztására kerülne a sor, Peter döbbenten ébred rá, hogy nincs egy olyan közeli barátja sem, akit felkérhetne erre a megtiszteltetésre. A helyzet megoldása érdekében bizarr és kínos „randikba” kezd különféle pasikkal, mígnem a sors összehozza Sydneyvel, aki nemcsak hogy szintén nagy rock-rajongó, de pontosan az a fajta vicces, magabiztos, jó fej srác, aki annyira hiányzott eddig Peter életéből. A két pasi annyira egymásra talál, hogy ez lassan kezdi rányomni bélyegét a vőlegényjelöltnek és kedvesének a kapcsolatára is, úgyhogy végül hősünk választani kényszerül menyasszonya és újdonsült spanja között.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.