2009 Tavaszi Fashion Week avagy divattal a válság ellen – 1. nap

Molnar Klara - 2009. április 29.

medvi290Míg a világ számos nagyvárosaiban – köztük például Los Angelesben – sorra maradnak el a pazarabbnál pazarabbra tervezett divatshow-k, addig kicsiny hazánk töretlenül kiáll a divat iránti imádata mellett.

Immáron hat éve Mayer Balázs szervezi meg évről évre a divathetet, 2003-ban még csak egy naposnak indult, de 2005-óta három naposra bővült. Harmadik alkalommal add otthont neki a Vam Design Center, mert az Ybl palota rendezvény terme már kicsinek bizonyult az egyre nagyobb érdeklődésnek köszönhetően. Eleinte Mayer Balázs koncepciója az volt, hogy teret biztosítson a fiatal tehetséges tervezőknek, azonban napjainkban már jól ismert befutott designerek is felvonultatják szezononkénti kollekciójukat, ezzel is mutatva a rendezvény színvonalát.

A világ számos divatközpontjában – köztük Londonban, Párizsban, Milánóban – is hasonló, több napig tartó divatparádék láthatók, s ennek a nemzetközi divat véráramlatnak a részese most már Magyarország is.

Az idén tavasszal megtekinthető kollekciókat, melyeket nem kevesebb, mint 22 divattervező álmodta meg, az extravagáns színek és a merész, de nem ritkán kihívó vonalak határozzák meg a modelleket. A tervezők elkerülni igyekeztek a felszínes hatásvadászatra építő darabokat. Jellemzően a játékosság és pikantéria határozza meg az egyes ruhákat, amelyek minden létező kelmét hasznosítanak. A kiegészítő frontján a markáns bizsuk, bojtok és hatalmas „drágakövek” pedig még mindig hódítanak. A már jól megszokott kreátorokon kívül új márkák és tervezők is bemutatkoznak, így az idei Fashion Week az újak és régiek párharcaként is felfogható.

És most lássuk kiknek a ruháit csodálhatta meg az, aki április 24-én kilátogatott az első napra. A díszlet a szokásos minimál design, ami nem is baj mert a dekoráció csak elvenné a figyelmet a gyönyörű kreációkról.

medvi1_1medvi2_1Egy rövid táncos bemutató után rögtön belecsaptak a lecsóba és elsőként a Madream bemutatóját láthattuk. A márka Szilas Réka és Mészáros Angéla nevéhez fűződik, öt éve foglalkoznak tervezéssel. Olyan nőknek alkotnak, akik sem a világot sem az életet nem veszik komolyan. Idei öltözeteik a fekete-fehér jegyében születettek. Hordható, a mindennapi életben viselhető ruháik külön érdekessége volt az idén a táskák, különösen az övtáskák, amelyek sokszor megjelentek, lazaságot kölcsönözve az öltözéknek. Nagy sikere volt annak a táskának, amelynek kutya formája volt és a modell sétáltathatta maga után. Csak a nagyon merész hölgyeknek ajánlott!

reok1_1reok2_1Az utcai viselet után egy lendülettel leugrottunk a képzeletbeli tengerpartra, igazi beach hangulatban telt következő néhány perc Reök Cecillia és Varga Tímea iparművészek fürdőruha bemutatójának köszönhetően. A kifutóról áradt a bujaság, a vidámság és a pazar színkavalkád. Hatalmas virágok díszítették a szexi bikiniket és a nyár elmaradhatatlan kelléke, a szalmakalap vagy a jamaicai színes fejfedő sem hiányozhatott.

nicole1_1nicole2_1nicole3_1Strandolás után visszatértünk a dolgos hétköznapokra és a Nicole kollekcióját vehettük szemügyre. Györe Nikoletta a hordható extravaganciát tartja ruháiban a legfontosabbnak. Ugyanakkor ügyel arra, hogy megmaradjanak az egyszerű klasszikusan romantikus vonalak, amivel még inkább hordható kényelmes öltözékek születnek, így életünk bármely napszakában, életkorában viselhetjük a tervezőnő remekeit. Leginkább kedvelt és használt anyagai a muszlin, pamut, selyem és szatén. Idei kreációjának kedvelt színei a természetes pasztell árnyalatok kombinálása pirosban, barnában, sárgában és a zöldben. Modelljei lábaira sarut adott, ezzel is tükrözve a természetességet. Úgy látszik, a tervezők nem tudnak elszakadni az idén se az érdekes színek párosításától, mint például Györe Nikoletta is szívesen kombinálta a zöld ruhát piros kiegészítőkkel, vagy lila ruhát zöld cipővel és nyaklánccal.

gera1_1Nicole-t követte Gere Márta Georgina táska kollekciója. Érdekes formák, selyemcukor hangulat, geometrikus virágok, masnik aranyban és rózsaszínben, csakis természetes anyagokból. Legyen szó nyári esti sétáról a parkban vagy éppen egy dolgos hétköznapról mindenki megtalálja a tervezőnő táskái között a neki valót az idei szezonban is. Biztos vagyok benne, hogy a Duna Korzón sétálva női társaink irigyelve fordulnának utánunk, hogy vajon hol vettük ezt a gyönyörű táskát?!

bond1_1bond3_1bond2_1A kiegészítők kavalkádja után egy új márkát láthattunk bemutatkozni. Nevezetesen a Born névre hallgat, és az üzleti szektor részére terveznek. Hazai és nemzetközi piaci igényeket szeretnék kielégíteni az egyen- és hostess ruhák gyártásában. A konzervatív egyszerű fekete kis szoknya és top kombinációkon kívül láthattunk extravagánsabb öltözeteket is, mint például piros-sárga pomponos ruha vagy a minden igényt kielégítő öv, ami akár uzsonnánk tárolására is szolgál. Színekben az arany dóminál – főleg kiegészítőkben (ez egyébként minden tervezőnél megfigyelhető az idén) -, de a szezon sláger színek is megtalálhatók, de csakis pasztellben: a zöld, a sárga, a világoskék és a rózsaszín, arany csillogással.

foldi1_1foldi2_1Meló után kell egy kis pihenés: Földi Klára fenséges ékszer, táska és ruha kreációiban gyönyörködhetünk, amit akár munka után egy randira is viselhetünk. Designerünk számára a legfontosabb a hordhatóság és az egyedi stílusjegyek. Csipetnyi csillogás reggeltől estig: ez jellemzi a bemutatott költeményeket. Lenvászon metálfénnyel, strasszok, gyöngyök, de semmi túlzás. Semleges színek, a tört fehértől a tavasz minden árnyalatáig és persze az elmaradhatatlan arany.

fufavi1_1fufavi2_1180 fokos fordulattal elhagytuk a klasszikus egyszerű szépséget és a Fufavi bemutatóját tekinthettük meg. Tervezőik azt vallják, hogy elvisz minket egy csíkos doboz belsejébe, ahol egy mesevilág tárul elénk: színek, amelyek játszani kezdenek velünk, minták, amelyek hozzásimulnak a színekhez, vonalak, amelyek nőkké teszik a nőket. Az általuk kreált nő szexi, igényes és szereti a szépet, de ugyanakkor nem veszi magát túl komolyan.

Ezzel mind egyet is értenék, de kérdezem én, hogy tavasszal és nyáron miért hordjak kötött ruhát és meleg holmikat? Végtére is most a tavasz-nyár kollekcióra lettünk volna kíváncsiak… Még a színek is a zord hidegre emlékeztettek mindenkit, a piros a szürke és a sötétkék árnyalataival. Szintén érthetetlenül néztem a modellek arcát eltakaró érdekes álarcot – biztos volt valami mély értelme… A pöttyös-szoknya-csíkos-ing kombináció, továbbá a pizsamára emlékeztető együttes is furcsa kifejezést csalt az arcomra.

varadi1_1varadi2_1A nap záróakkordjaként Váradi Csaba show-ját láthattuk, aki – a tőle már megszokott módon – saját zenével, modellekkel és koreográfiával érkezett. Idei kollekciója a Fashionista címet kapta és a recesszió ihlette. Megmutatta, hogy lehet akármilyen nagy a válság, a divat akkor is töretlenül halad a csillogás útján. Csillogó finom anyagok, érdekes, de elegáns szabások, nagy táskák a kifutón, hétköznapi és alkalmi viseletekben, férfi és női variációkban egyaránt.

Péntek estére pont elég volt ennyi új információ a divatvilágából és szombatig van mit megemésztenünk, hogy a Fashion Week második napját is kíváncsian várjuk. És megelégedéssel hajtjuk álomra a fejünket, hogy milyen jó is az, hogy egy esztendőben kétszer is van három este, ami a divatról és a csillogásról szól.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

1 hozzászólás - “2009 Tavaszi Fashion Week avagy divattal a válság ellen – 1. nap”

  1. Varga Gyöngyi - 2009. április 30. 20:44

    T Szerkesztö!
    Nagyon sajnálom hogy a háromnapos rendezvényböl csak az elsö volt annyira érdekes hogy arrol cikk készült.
    Jol esett volna ha valami vissza jelzést kapok én is ,bár nem az elsö napom mutattam be a kollekciom!
    Üdv V Gyöngyi