Sziget 2009 – Elmentek otthonról?

Szabados Melinda - 2009. május 2.

sziget-2008-1Megújulás, kedvezmények Hungarikum Falu, Tankcsapda. Talán ezek a legfontosabb paraméterei a lassan felnőttkorba lépő Sziget Fesztiválnak, melyet immár tizenhetedik alkalommal rendeznek meg augusztus 12-17 között, két bemelegítő nappal felvezetve.

„Tavalyi térképpel könnyen lehet, hogy eltévednénk az idei Szigeten” – nyilatkozta Gerendai Károly főszervező arra utalva, hogy a megújulás jegyében számos programhelyszín átalakul, költözik, illetve olvad egybe az idei fesztiválon. A fogyasztási szokások változása és túlzsúfoltság megszüntetése érdekében a szervezők célja az idén, hogy a szinte túlzsúfolt fesztiválon nagyobb tereket nyerjenek, illetve megnöveljék a főbb utak áteresztő képességét, szellősebbé, átjárhatóbbá téve ezzel a Szigetet. A szervezők változtatásai ellenére a Sziget nemzetközi védjegye, a kulturális sokszínűség azonban továbbra is jellemzője marad a rendezvénynek.

„Néhány programhelyszín iránt az érdeklődés elkopott, voltak műfajok, melyekből túlkínálat volt és néhány programhelyszínen a professzionális technika több idősávban kihasználatlan volt” – ismertette Gerendai a változások okát a Szigeten. A változtatások és újítások nem csak a kínálatban, hanem kedvezményekkel is párosulnak.

sziget2009_plakatIdén az egyetemisták és főiskolás diákok akár 50%-kal olcsóbban juthatnak Sziget hetijegyhez, de akár féláru napijeggyel is el lehet már vegyülni az éjszakai (11 után) szigetes program kavalkádban. A szervezők szándéka szerint bevezetik a diákok csoportos (ottalvós illetve hazamenős) bérletét, melynél a kedvezmény a csoport létszámától függ. A kedvezmény részleteit a www.sziget.meex.hu oldalon ismerhetik meg az érdeklődők. Lehetőség lesz üdülési csekkek (Üdülési Csekk, Sodexo Pass, Accor Servicesis, Cadhoc művelődési csekk) beváltására, melyekkel szintén lehet Sziget jegyeket vásárolni.

A lecserélt programhelyszínek helyett bemutatkozik a Sziget 2009-en, Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa is, lesz a hazai kulináris, kézműves és iparműves termékeket népzenei programokat felvonultató Hungarikum Falu is. A szervezők országimázs építésén kívül nagyobb figyelmet szeretnének fordítani a meglévő és születőben lévő vidéki értékekre is. Egyéb helyszínek – pl. Roma sátor, mr2 Petőfi színpad, Octopus Összművészeti Helyszín – programja között is kiemelt szerepet kapnak a pécsi előadók, s lesz pécsi borozó, valamint a Pécs210 Infosátor, ahol megismerhetik a látogatók a Pécs2010 teljes programját.

Egy másik fontos újítása még a 2009-es rendezvénynek, hogy a szervezők azt tervezik, minden évben választanak néhány olyan eseményt, régiót vagy országot, ami a program összeállításánál külön hangsúlyt kap. Idén Németország, Japán (japán-magyar kulturális évad), Izrael és Katalónia (spanyol Nagykövetség támogatásával) kerül fókuszba. A berlini Fal ’89-es lebontásának emlékére az ARC és a Sziget közös produkciójaként egy képzőművészeti alkotásnak tekinthető Fal felállításával emlékeznek.

A szokásos a mínusz egyedik napon a 20 éves Tankcsapda ünnepli születésnapját, a nulladik nap pedig a tolerancia jegyében zajlik a Rock Against Racism szervezőivel karöltve. A külföldiek utazását úgynevezett „bulivonat” teszi vonzóbbá. Sorolhatnánk még a kedvezmények, lehetőségek és programok sorát, ám a legteljesebb információ a rendezvény hivatalos oldalán található.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.