Rézmál Kávézó – Most jó vagy nem jó?

Rajczi Szabina - 2009. május 3.

rezmal-kavezo-01Végül már én is elbizonytalanodtam, hogy a Rézmál Kávézó egy olyan hely, ahol érdemes időt tölteni, vagy sem. Attól függ a dolog, hogy az ember milyen célzattal szándékszik ott tartózkodni: kávéra, teára ül be az ismerősökkel cseverészni; vagy esetleg bulizni szeretnénk egy jót.

A két Mammut bevásárló központ között sétálva az igazi városi hangulat uralkodik: Teniszpálya, ruha üzletek, fodrászszalonok, biciklizni tanuló 2-3 évesek a szüleikkel a vékony betonplaccon, továbbá pincés kocsmák és teraszaik.

Öt percnyi séta után, ami magas sarkúban az emelkedőn kétszer annyi idő, megláttam jobb oldalon a Művelődési Házat. Ennek az alagsorában helyezkedik el a Rézmál Kávézó.

Most nyáron a terasz kimondottan kellemes hangulatot varázsol a kedves vendégek számára. Az összehasonlítás végett muszáj benéznem a kávézó belsejébe is. Aki hozzászokott az agyon desing-olt plázás kávézókhoz, azoknak nem javaslom, hogy itt töltse az idejét. A Rézmálban ugyanis teljesen más a koncepció. Lehet éppen éjszaka vagy nappal, mindig félhomályba burkolózik a körülbelül 110 négyzetméteres helység.

A bordó falak és a fényreklámokon kívül az első, amin az ember szeme megakad azok a faldíszek, amiknek köszönhetően gondolatban visszautazhatunk a múltba. Különböző bakelit lemezek és borítóik sorakoznak a falon: Első Emelet, Kabos Gyula, Rod Stewart, Led Zepelin stb.

A mellékhelyiség elfogadhatónak minősül. (Bár a női wc-k ajtajai közül egyik sem zárható rendesen.) Tisztaságra nincs panasz. Mialatt a kávémat kortyolgattam feltűnt, hogy pár srác erősítőket és hangszereket cipel be a színpadra. Akkor este éppen egy amatőr zenekar játszott a Rézmálban.

Ez nem meglepő azoknak, akik gyakran járnak ide. Zenés rendezvények mindig vannak, különböző zenei stílusok képviseltetik magukat, programtól függően. És ami szintén állandó jelenség itt, az az ital akció. Nem mintha amúgy nagyon költségekbe verné magát az ember a Rézmálban.

Ahogy gyűlnek az emberek egyre inkább adott a lehetőség, hogy kicsit puhatolózzak, kinek hogy tetszik a hely. Sajnos a visszajelzések negatívak voltak. Tény, hogy jó ötleteket vetettek be anno, amikor berendezték a helyet, de a hogyannal igen is vannak problémák. Például a korábban említette bakelit lemezek sajnos beporosodnak, a borítók besárgulnak a cigaretta füsttől. Nem ártott volna két üveglap közé befogatni őket.

Visszatérve a negatív visszajelzésekre, több zenekari rajongó is közölte, hogy ha esetleg erre felé laknának, akkor benéznének egy kávéra, de semmi több. Semmi extra nincs, ami megfogta őket a Rézmálban. Erre frappánsabb kommentár nem jut eszembe annál, és ezt a kávézó védelmében írom, hogy „Ízlések és pofonok”. Ugyanakkor, hogy a mások, más véleményét árnyalttá tegyem, a másik nagy igazság, hogy „Ha jó a társaság, akkor a Hol? az mellékes.”

Szóval, aki nagyon szeretné tudni, hogy mi az igazság, az menjen el a Rézmál Kávézóba legalább egy kávéra, vagy bármi más italra és alkosson véleményt.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.