Mesélő divatházak: Peter Som – az igazi Victory Ford

Jancso Orsolya - 2009. május 13.

petersom290Minden kedd estén csak ülünk és ámulunk, hogy a new yorki társaink milyen csodaruhákban élik hétköznapjaikat. Ezúttal nem Patricia Field, hanem Daniel Lawson jelmeztervezőtől tanulhatunk, aki Peter Som ruháiban találta meg a Victory Ford Divatházat. Újjáéledő Divatházunkban e nálunk még kevéssé ismert tervezőt mutatjuk be.

A San Franciscoban született designer a tanulatlan elegancia művészetét és a szexis kifinomultságot szeretné megjeleníteni ruháiban. Építész szülei bíztatták a formák, a funkciók és kompozíció letisztultságának és egyszerűségének tiszteletére. Emellett hatott rá szülővárosának könnyed, nyugodt választékossága és játékossága, valamint az ősi Kína finomsága – távoli felmenői között állítólag a Han-dinasztia tagjait is meg lehet találni.

skiccElső skicceit ötödik osztályos korában készítette, amikor nővérének divatújságjaiban meglátta Lauren Huttont ropogós khaki kosztümben, Lisa Taylort lobogó hajjal, amint áthajt a George Washington hídon és Andie McDowellt vászon pongyolában egy Adironack széken heverni. Ezek a képek olyan mély benyomást tettek rá, hogy rögtön nekiállt rajzolni és a divat iránti rajongása azóta is töretlen. Tanulmányait a keleti parton, a Connecticuti Főiskolán és a Parsonsban végezte. Ez utóbbi évei alatt Michael Korsnál és Calvin Kleinnél gyakornokoskodott. Amikor pedig végzett a legendás Bill Blassnél helyezkedett el.

Már az egyetemi évek alatt is több díjjal jutalmazták és azóta több díjat nyert, illetve legalább a döntősök közé bekerült. Megkapta például az Arany Gyűszű díjat, az Amerikai Tervezők Tanácsa (CFDA) többször jelölte az új tehetségek Perry Ellis díjára, legutóbb pedig 2006-ban a legjobb három között volt, akik versenyeztek a Cooper Hewitt Nemzeti Design Díjért.

2000-ben mutatta be első saját kollekcióját a Bryant Parkban és azonnali sikert aratott, mind a közönség, mind a kritikusok körében. Azóta is rajonganak vásárlói és bírálói a tiszta vonalú, kényelmes, szabadságot nyújtó, mégis nagyon nőies ruháiért. Kollekciói bejárták a világ nagy divatújságjait is, láthatóak voltak a Vouge-ban, a Harper’s Bazaarban, az Elle-ben, a W-ban és az Instyle-ban is. Sőt Cathy Horin a New York Timesban írt róla, hogy egyike a legjobb ma dolgozó fiatal tervezőknek.

2007 júliusában visszatért Bill Blasshez, hogy kreatív igazgatóként feleljen a teljes női vonalért, beleértve nemcsak a saját gyártású termékeket, de az összes licenszszerződés alapján készített darabokat is. 2008 októbere óta azonban ismét csak saját márkája részére dolgozik, ám aligha panaszkodhat, hiszen olyan hírességeket öltöztethet, mint Scarlett Johansson, Claire Danes, Camilla Belle, Mandy Moore, Maggie Gyllenhaal és Ginnifer Goodwin. Jövőbeni tervei között pedig az szerepel, hogy a luxus és az olcsóbb vonalában is visszahozza a divatba az eredeti amerikai sportos öltözködést.

NUP_113049_1215victoryMég Bill Blassnél dolgozott, amikor Daniel Lawson megkereste az NBC készülő sorozatának, a Rúzs és New Yorknak jelmezterveivel. Lawson különösen Victory Ford öltöztetésével volt gondban, hiszen igazi divattervezőnek kellett, hogy kinézzen és ruháinak is valódi designer daraboknak kellett lenniük. Victory elképzelt stílusa pedig Lawson szerint: „vidám, kacér, trendi, de ugyanakkor kifinomult, amely nem fél kísérletezni a színekkel és a formákkal”. Ezeket a jellemzőket Lawson, Som munkájában találta meg leginkább, mert szerinte Som ruhái „… igazán designer kinézettel rendelkeznek és abszolút egyediek”.

victoryford11victoryford2Som örömmel vette a felkérést és saját bevallása szerint nagyon élvezte a sorozattal töltött munkáját, valamint sajnálta, hogy a csatorna nem adott zöld utat a sorozat további folytatásához. Victory divatbemutatókon felvonultatott és másokra ráadott ruhái legnagyobbrészt az ő munkái (Lawson néhány más tervezővel is dolgozatott), és Victory saját ruháit pedig – amelyek a sorozat behatárolt költségvetése miatt legnagyobbrészt olcsóbb üzletek polcairól kerültek ki – szintén sokszor ő segített feldobni, hogy az elképzelt Victory Ford kollekció darabjai lehessenek.

Mindez olyan jól sikerült, hogy a Rúzs és New York rajongói oldalak kifejezetten ajánlják a Saksben található Peter Som boltot, ugyanis szerintük az ott összeválogatott kollekció felel meg leginkább Victory stílusának – valószínűleg nem véletlenül, hiszen a könyvben Victorynak ott van saját üzlete.

Persze amellett, hogy Victory lányos, habos-babos ruháit tervezte, nem felejtkezett meg a saját stílusáról sem. Idei tavasz-nyári kollekciójában ugyan fellelni bizonyos Victory-szerű vonásokat – mint a sok mini, a hangsúlyos derék, a különleges övek -, de mégis ruhái egy kicsit hétköznapibb hangvételűek, ugyanakkor frissek és fiatalosak. A színek nagyrészt inkább visszafogottak – idomulva a jelenlegi pasztell trendhez -, így láthatunk halványszürkét, homokszínűt, világoskéket, rózsaszínt, de azért megjelennek harsányabb színek is, mint a narancs, a mélyvörös vagy az élénk királykék.

Ha esetleg ezek után kedvünk támadna kedvenc sorozatunk ihletve felöltözni, akkor irány Bécs, ugyanis sajnos közelebb nem találni Peter Som boltot.

ps_sprig1ps_sprig2ps_sprig3ps_sprig4ps_sprig5ps_sprig6ps_sprig7ps_sprig8ps_sprig9ps_sprig10

Képek: www.petersom.com

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.