Szíven szúrt ország – ősbemutató Veszprémben

Szabados Melinda - 2009. május 11.

20090506sziven 2009. május 7-e csütörtök este nem edzésre, nem is meccsre gyűlt össze mintegy 4000 ember a veszprémi Arénában, hanem Kálomista Gábor Szíven szúrt ország című film első részének díszbemutatójára. A Veszprémikumnak számító kézilabdacsapat román játékosát, Marian Cozmát, idén február 8-án szúrták halálra egy szórakozóhelyen. Emlékezzünk rá.

A veszprémi kézilabdacsapatnak, – amelyben kubai, szerb, horvát, orosz és magyar sportolók játszanak- volt egy román nemzetiségű tagja, aki február 8 óta már csak lélekben küzdhet tovább társaival. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a horvát Ivan Pesics és a szerb Zarko Sesum, bár súlyosan megsebesültek, nem lettek szintén a tragikus este áldozatai.

Azon az éjszakán a gyilkosok társasága és az ünneplő kézilabdások harca tragédiába torkollott, amely az egész országot megdöbbentette és lesújtotta. Kérdések merülnek fel szurkolókban, emberekben, anyákban. „Hogy történhet ez meg? Elengedhetem ezek után egyedül a gyermekemet szórakozni? Ha meg akarom magam védeni magam vagy visszaszólok, leszúrnak?” Ezek csak a mi kérdéseink, hiszen a film sem keresi sem a felelősöket, és nem áll szándékában vádolni a résztvevőket. A sajnálatos az, hogy ebben az országban szinte minden megtörténhet. Vajon mit tudunk tenni ellen?

„Itt három-négyezer ember ült és folyamatosan történtek reakciók, egy interaktív film készült, ahol az emberek reagáltak a történtekre. Én azt gondolom, az egész országban elindít egy olyan gondolkodást, ami mentén ez a film gondolatot ébreszt” – mondta Mocsai Lajos, az MKB Veszprém vezetőedzője. A film vetítése alatt a nézők többször is kinyilvánították tetszésüket vagy ellenszenvüket a szereplők, és nyilatkozataik hallatán.
A producer, Kálomista Gábor már évtizedek óta a Veszprémnek szurkol és személyesen is ismerte Marian Cozmát. A történtek és sportoló halála megdöbbentette.

„Én azt gondolom Magyarország eljutott, – nem csak gazdaságilag, azt ki lehet heverni, – erkölcsileg a mélypontjára. Olyan szintű mélypontra jutott el, amiből a kilábalás, ha azonnal nem kezdjük el, nagyon-nagyon nehéz lesz. Nem gondolom azt, hogy normális dolog az, hogy ilyen film, ilyen hatást váltson ki. Itt négyezer ember sírt a végén. És siratta Marian Cozmát és siratta Magyarországot. Siratta a hazáját. Egyszerűen brutális, ami történik, és nyissuk fel a szemünket, álljunk ki és mondjuk azt, hogy itt a vége” – nyilatkozta Kálomista Gábor producer.

A film legfontosabb részeit Tapolcán forgatták. A gyilkosság pillanatait és az azt megelőző jelenteket vették fel egy panzió pinceklubjában és a ház előtti járdaszakaszon.

Marian Cozmát, Czapkó Antal, a Szombathelyi Színház két méternél magasabb művésze játssza; kedvesét, Oroszlán Szonja, a kézilabdás sporttársait, barátait Zarko Sesumot Csányi Sándor, Uros Vilovskit Pindroch Csaba alakítja, Ivan Pesics szerepét pedig Szabó Simon kapta. A forgatás során közel 80 interjút vettek fel, melyet összevágva a többi jelenettel együtt, 85-90 perces lett dokumentumfilm. A producer tervei szerint a második rész a bűnügyi tárgyalás menetéről és az ítéletről szól majd.

– Ez nem kifejezetten Cozma-emlékfilm lesz, a veszprémi csapatnak 25 éve szurkolok, mindenki a barátom, s egy objektív filmet szeretnék készíteni az esetről – mesélte a producer.

Petre Cozma, a meggyilkolt sportoló apja is eljött a tapolcai forgatásra, aki szeretné elintézni, hogy a filmet bemutassák a magyar börtönökben is, hogy ott is lássák milyen ember volt a fia.

„Torokszorító film – mondta a vetítés után Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára az MTI-nek, hangsúlyozva, hogy figyelemfelkeltő is, és ha rajta múlna „kötelező filmként” vetítené. Tanulni kell belőle az embereknek, elsősorban a fiataloknak, hogy lássák, mit nem szabad, és miért kell egymásra vigyáznunk.”

Cozma nagyálma volt, hogy a Barcelona tagja lehessen, ám amikor onnan felkeresték, ő nemet mondott és haláláig hű maradt Veszprémhez.
A kétrészesre tervezett produkció elkészítésén négy rendező dolgozik: Kivés György, Csillag Manó, Vecsernyés János és Babos Tamás.

Marian Cozma emlékére készült film bemutatóján jelen voltak a kézilabdacsapat tagjai, Petre Cozma, és a filmben szereplő színészek is. Álljon emlékéül a film, mindörökre.

Szíven szúrt ország
Színes, magyar dokumentumfilm
Készítették: Babos Tamás, Csillag Mano, Kivés György, Vecsernyés János
Producer: Kálomista Gábor
Forrás: www.mkbveszprem.hu

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.