Pálinkafesztivál 2009

Danyi Rita - 2009. május 15.

palinkafesztival-2009Az immáron hagyománynak számító Pálinkafesztivál múlthéten, május 7-10 között került megrendezésre Budapesten, ahol a nagy múltú „hírességek” mellett az egyelőre még ismeretlen kisebb főzdék is bemutatkozhattak, amiket természetesen nekünk is le kellett tesztelnünk!

A belépőhöz kapott kóstolópohárkámat szorongatva vetettem bele magam a kulturált pálinkafogyasztók nemzetközi forgatagába. Több volt itt a turista, mint a balatoni aranyparton, de hát érthető is a pálinka igazi hungarikum. Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit is hívunk pálinkának és több aromával ízesített szeszes italt is annak neveznek. Mint ahogy azt a szakértőktől megtudhattuk ezt a nevet csak a 100%-ig magyar gyümölcsből készült párlatokra használhatnánk, ahol a készült rovatban a vízen és gyümölcsön kívül semmilyen adalékanyagot, vagy ízesítőt nem találhatunk. Átmenetnek számít az ágyaspálinka, ahol maga az ízfokozó is gyümölcs.

Azonban nem ez az egyetlen tévhit, amelyet igyekeztek a szervezők szerte foszlatni, hiszen rengetek előítélet kering a köztudatban eme nemes nedűvel kapcsolatban! Többek között hogy a pálinkát egy húzásra és jól behűtve kell meginni. Ez azonban csak a sufnituning módra készült kerítésszaggatókra igaz, a minőségi pálinkát lassan kortyolgatva, minden cseppjét kiélvezve szobahőmérsékleten szokás fogyasztani. Hiszen ennek az italnak is, akár a bornak megvan a maga kóstolási etikettje. Először is érdemes a pohárral kezdeni, amiből célszerű alul kicsit öblösebbet választani, majd szép sorjában jöhet a szín, az illat és végül az íz. A profibbak úgynevezett szárazteszttel is értékelik az italok minőségét. Ez azt jelenti, hogy miután elfogyasztották a pálinkát pár percre félreteszik az üres poharat, ha ezek után gyümölcsös illatot érzünk, biztosak lehetünk benne, hogy minőségi itallal találkoztunk, ugyanis az ízesített párlatokból ekkorra elpárolog az aroma és csupán a szesz szagát lehet érezni.

És hogy mivel kezdtük a kóstolgatást? Nem volt egyszerű a döntés, hiszen a választék is óriási volt. A klasszikusnak számító vegyes-gyümölcs és törkölyön kívül megtalálhatóak voltak az abszolút kedvencnek számító barack és szilva is. Én mégis az újdonságok felé vettem az irányt és egy erdei sommal kezdtem el az estét – ami, mint később megtudtam inkább férfiasnak számít, így kompenzálnom kellett egy kissé nőiesebb sárgadinnye-alma párlattal. Bár a kóstolómennyiség ezúttal 1 kupica, azaz 1,4 cl volt, a mértékletességet mint irányadó vonalat igyekeztem követni, így sok finomságot inkább csak nézegettem, köztük a szinte már merész próbálkozásnak számító spárga párlatot. Nem csoda hogy ezen a piacon is megjelenik a kreativitás, elég nagy a verseny a konkurens vállalkozások között.

Gazdasági kérdések latolgatása helyett csupán egy jó pálinkával a kezemben igyekeztem élvezni a jazzt és megfogadtam, jövőre is kilátogatok. Aki pedig nem tud egy évet várni annak ajánlanám a Magyar Pálinka Házát, ahol egész évben találkozhat a legkülönfélébb párlatokkal.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.