„So long, farewell, auf Wiedersehen, goodbye”

Jancso Orsolya - 2009. május 17.

goodbye290A tengerentúlon a héten futnak a sorozatok záróepizódjai. Néhánytól örökre búcsút vehet a közönség, de az ősszel visszatérőeket is lerágott körömmel várhatja a sok nem kifejezetten megnyugtató cliffhanger miatt. A vélt és valós kilépések kapcsán, a teljesség igénye nélkül körbenéztünk a nálunk játszott sorozatokból ki, hogyan, miért távozott.

Mindenekelőtt azonban felhívnám a kedves sorozatrajongó Olvasó figyelmét, hogy a következőkben leírt sorozatok és szereplőik között olyat is fog találni, amelyet itthon még nem vetítettek, tehát vigyázat spoilerveszély!

Halhatatlan Bobby

bobbyKezdjük rögtön egy klasszikussal. A minden idők egyik legnagyobb hatású tévésorozatának tartott Dallas nem volt ugyanaz Bobby halála után. Az alapötlet szerint Bobby volt az abszolút főszereplő, róla és Pamela házasságáról szólt volna a sorozat, ám Jockey kinőtte magát és Bobby némileg háttérbe szorult – bár mindvégig ő maradt a fedhetetlen pozitív hős. Ebből a skatulyából lett elege Patrick Duffynak és 1985 végén kiíratta magát a Dallasból (a történet szerint Pamela húga féltékenységből elüti).

A nézők azonban képtelenek voltak a feldolgozni a sokkot. Hatalmas volt a felhördülés, aláírásgyűjtés indult, így a stúdió mindent igyekezett megtenni, hogy Duffy visszatérjen, nem kevés gázsit és szerepet ígérve neki. Duffy pedig – mivel Bobby után nem kellett senkinek – nagy keggyel ismét Ewingnak hívatta magát. A forgatókönyvírók meg a lehető legképtelenebb ötlettel álltak elő, amely azonban újabb filmtörténeti momentummal gazdagította a Dallas-univerzumot: Pamela álmodta az egész 8. évadot!

A németeket lelövik, ugye?

Magyarországon nem divat hazai sorozatokat nézni. Vannak persze próbálkozások, az elmúlt években több rövidéletű sorozatot indítottak a csatornák, mégis a szappanoperák vonzzák a közönséget. Az űrt azonban remekül betöltik a német és az osztrák darabok, kezdve a 80-as évek kedvenceitől (Klinika, Guldenburgok öröksége), a mai Hollywood-utánzatokig (Cobra 11, Medikopter 117).

guldenburgrexcobra11Ezek egyike sem az eredeti csapattal fejeződött be. A Guldenburgok rajongói fájón hiányolták a 3. sorozatban a Thomas grófot és ezzel a Rómeó és Júlia német, happy endnek tűnő változatát, amelynek boldog vége így mégsem valósult meg. A kutyabarátok szíve majd megszakadt Rexért, amikor gazdáját Moser felügyelőt lelőtték és utána is többször cserélt gazdát. A Cobra 11 Semirje is a sokadik társánál tart, hol lelövik az egyiket, hol csak áthelyezik, de mindenképp felvetődik a kérdés, hogy vajon mennyire egyszerű együttdolgozni Erdogan Atalayjal.

Beverly hillsi boszorkány

shannendohertyEgyvalakiről biztosan tudjuk, hogy filmszakma Miss McEnroe-ja: Shannen Doherty. A farm, ahol élünk forgatása alatt még túl kicsi volt az igazi hisztériához, de felnőve megjött a hangja. A Beverly Hills 90210 stábja 4 évig bírta a kitöréseket, végül 1994-ben férjhez adták Londonba. A stáb megkönnyebbült, ám a közönség nehezen fogadta el a változásokat. Mindössze 4 évbe került, hogy a Spelling Telvision újabb szerződéssel keresse meg a színésznőt, így lett belőle a Bűbájos boszorkák vezére. Ennek 1. sorozata teljesen Dohertyre épít, ám idővel szereplőtársai is kezdtek elég rajongói levelet kapni ahhoz, hogy – mivel Doherty nem változott – nélküle is érdekesek maradhassanak a boszorkák. Végül a húgát alakító Alyssa Milanoval annyira megromlott a kapcsolata, hogy a producerek választani kényszerültek, és mivel Milanoval könnyebb dolgozni, mellette döntöttek. Bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Spellingék mégsem szakítottak meg minden kapcsolatot Dohertyvel, aki így a Beverly Hills spinoff/remake-jében ismét Brenda Walsh-ként állhatott a közönség elé.

Vészhelyzetben a szereplők

Az olyan sokszereplős sorozatoknál, mint a Vészhelyzet elkerülhetetlenek bizonyos változások. Azonban az ER szereplőgárdája a 15 évada alatt teljesen kicserélődött. Ugyan ki emlékszik már az induláskor szinte ismeretlen hatos fogatra? Az első távozó Sherry Stringfield volt, aki pszihikai okok miatt kényszerült kilépni sorozatból, nyilatkozata szerint egy idő után klausztrofóbiás rohamok kínozták a kórházi környezettől. Ennek ellenére néhány évaddal később visszatért és az utolsó évadban is szerepelt.

er1er2A Vészhelyzet legemlékezetesebb távozója kétségkívül George Clooney maradt mind a mai napig, aki szintén saját maga kérte szerződése meg nem újítását – kezdődő hollywoodi sikerei miatt. Míg Clooney döntése egyértelmű sikernek nevezhető, barátjának, Noah Wyle-nak viszont nem sikerült igazán befutnia John Carter szerepén kívül. Bár akad néhány egyéb munkája, nem véletlen, hogy igen mondott a producerek kérésére, amikor az utolsó öt részből négyben fontos szerepet ajánlottak neki.

Eltűnve, kiírva

lostHasonlóan a Vészhelyzethez, a Lost szereplőinek többsége is pótolható, igaz Matthew Fox nélkül valószínűleg meghalna a sorozat. Egyre több a halott és rendre új arcok tűnnek fel, amely igen nagy teljesítmény, tekintve, hogy a sorozat egy lakatlan szigeten játszódik – még akkor is, ha már rég tudjuk, hogy nem lakatlan és már lassan nem is sziget vagy legalábbis nemcsak ott folynak az események. Messze jutottunk az eredetileg 14 részesre tervezett sorozattól, a színészek – régiek, újak és ki tudja még kik – már a 6. évadra készülnek.

Felesleges feleség

edieTöbbszereplős sorozat ide vagy oda a Született feleségekből eddig többnyire azért a férfi szereplőket irtották ki. Most változott a helyzet: Edie Britt meghalt! Nicollette Sheridannak elege lett férfifaló karakteréből, amely valójában már nem is férfifaló. Több rajongó meg is jegyezte, hogy épp ezért távozása közel sem akkora érvágás a sorozatnak, mert mióta férjhez ment ő is csak egy Lila Akác közi háziasszony.

Tuti bukás?

onetreehillHa feltesszük, hogy egy sorozatot alapvetően azért fő-főszereplők tartanak életben, akkor érdekesnek nevezhető a CW döntése, miszerint a nálunk Tuti gimiként futó One Tree Hill 7. évadja, pénzügyi megfontolások miatt már Chad Michel Murray és Hilarie Burton nélkül készül majd. Kétségtelen, hogy karaktereik az összejövök-szakítok libikókája tovább már nem volt folytatható – éljen az esküvő! -, de, hogy kiírjuk a sorozat narrátorát és legfőbb szereplőjét, az azért legalábbis érdekes döntésnek tekinthető. A bejelentés óta a rajongók számos oldalon közölték, hogy többet bizony nem fogják nézni, mert Murray nélkül elveszik mindaz, amiért eddig a sorozatot szerették: a testvéri kapcsolat, az irodalmi utalások (bár ezek az idő előrehaladtával eddig is egyre csökkentek) és persze a szerelmi életének bonyodalmai is. Hozzátették, hogy a Narancsvidék sem élte túl Mischa Barton távozását – a 4. évad csak félig készült el -, pedig ott csak a főszereplő szerelmét ölték meg.

Biztos vagyok benne, hogy még ha Peytont meg is halasztották volna – nem így történt! -, Lucas trumából való felépülése sokkal jobban érdekelné a rajongókat, mint Austin Nichols következő évadbeli szerepeltetése – bármennyire izgalmas is Brooke és Julian kapcsolatának alakulása. De főleg, hogy a Leyton-sztori happy endet kapott, fajó a készülés a OTH 2.0-ra.

Mcleod hátrányai

mcleod1mcleod2Való igaz, hogy hozható példa a sikeres főszereplőváltásra is. A Mcleod lányai első 3 évada szintén a nagyon különböző testvérek összeszokásáról, életéről és persze szerelmeiről szólt – mindig szem előtt tartva, hogy Claire, az idősebb nővér az inkább főszereplő. Lisa Chapell azonban énekesi karrierje miatt kilépett a sorozatból, magára hagyva a húg karakterét. Az őt alakító Bridie Carter felnőve feladathoz még több évadon keresztül életben tartotta a történetet. Ám mikor Carter is kiszállt, a sorozat mélyrepülésbe kezdett, egyre-másra tűntek fel sohanemhallott Mcleod lányok és unokatestvérek, míg végül egyetlen eredeti szereplő maradt a sorozatban. Elveszett az eredeti testvéri viszony bemutatása és nyögve-nyelőssé vált az újabb rokonok belépése. Ennek ellenére az összesen 8 évadot megélt Mcleod lányait az ausztrál filmgyártás egyik legjobban sikerült sorozatának tartják, a világ számos országában vetítették nagy sikerrel.

Szellemek Seattle-ben

greyizzie_georgeAz idei sorozatszezon egyik legizgalmasabb kérdése, hogy vajon mi történik majd a Grace klinika háza-táján. Pletykák szóltak róla, hogy Katherine Heigl összerúgta a port a sorozat kitalálójával Shonda Rhimesszal és ezért büntetésből ugyanúgy kiírják majd, mint Isaiah Washingtont. T.R. Knight távozásáról szintén csiripeltek a madarak. Az új hírek szerint viszont mindenki marad. Nem tudni. Egy biztos Izzie és George jelenleg kísértetként bolyong a Grace klinika falai között. Kérdés, hogy csak szeptemberig, vagy mindörökre?

Itthoni irtások

jobanrosszbanNálunk nem nagyon divat főszereplőket kiírni a sorozatokból. A szappanopera viszont mástészta, ott elég nagy a fluktuáció. Azonban nemrég a Jóban-rosszban példa nélkülit alkotott: március 13-án, pénteken este szörnyű, tragikus körülmények között kényszerült távozni a sorozatból Gregor Bernadett, Tallós Rita és Várdai Anikó. A maszkos elkövetők senkit sem kíméltek. Elvileg azért, hogy a sorozat egy pörgősebb irányba haladhasson tovább. Mondjuk nem tudom, hogy egy szappanoperánál mi lehet a pörgősebb irány, de legyünk naivak. Mégse. A gazdasági racionalizáció sokkal valószínűbbnek tűnik. Pláne, hogy a hírek szerint hamarosan a férfi szereplőket tizedelik meg.

Még jó, hogy nem halottak után fizetnek. Valószínűleg tanultak Karinthy történetéből, aki írt egyszer egy sorozatot, amelynek minden részében elhunyt valaki. Halottanként öt pengőt kapott. Egyszer csak elsüllyedt egy óceánjáró… és szerződést bontottak vele.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.