Padlószőnyeg

Rozsnyai Brigitta - 2009. május 18.

padloszonyeg-1A Presznyakov testvér – és írópárost Csehov után a legtöbbet játszott orosz szerzőként tartják számon a világon. Padlószőnyeg című művük magyarországi bemutatóját május 9-én tartották a Budapesti Kamaraszínházban.

Magyarországon először 2005 márciusában, a Szolnoki Szigligeti Színházban mutatták be Oleg és Vlagyimir Presznyakov Terrorizmus című darabját, melyet maguk a szerzők rendeztek. Az előadás érdekessége volt akkor, hogy ez volt Presznyakovék első rendezése is.

Az írók életrajzuk szerint irodalomelmélettel és pszichológiával foglalkoztak, de évekkel ezelőtt mégis a közös drámaírás mellett döntöttek, bár mindkét területből sokat merítenek írásaikhoz. Emellett mindketten a Jekatyerinburi Állami Egyetemen tanítanak.

A két testvér szinte mindig együtt van, s műveikben a hétköznapi élményeken és humoros szituációkon kívül egy mélyebb, mögöttes tartalmat is be szeretnének mutatni. A hazánkban megjelent műveik mindegyikében fellelhetők például olyan hétköznapi dolgok, mint a Coca-Cola vagy a Pepsi versenyfutása. Helyszínül több esetben választják a repteret. S szinte mindig ott bujkál a halál is a szerzőpáros darabjaiban, bár legtöbbször vicces jelenetek tömkelege közé csomagolva, vígjáték formájában.

A Kamaraszínház Padlószőnyeg című előadásában két fiatal férfi közös albérletbe költözik. Már mindketten meglett férfiak, bár az egyikük mindig a mamájának ír levelet, s úgy tűnik, mintha megragadt volna a gyermekvilágban. Az új lakás felújítása közben Nyikolaj és Andrej egy hullát talál a padlószőnyeg alatt. Már ettől és megrémülnek, s miközben azon tanakodnak, hogy mi tévők legyenek, betoppan a drogfüggő főbérlő, a normálisnak kevésbé mondható szomszédok, majd a szupermarketben szerelembe esett fiatalok, s az esküvőjükre érkező násznép is. Ekkor kezdődik csak az igazi kalamajka, amikor is Nyikolaj, Andrej, és Igor Igorevics több kísérletet tesznek a holttest eltüntetéséré. Az abszurdabbnál abszurdabb ötletek és kísérletek végére már főhőseink maguk sem tudják, hogy élnek vagy meghaltak.

Az előadás időtartama mindössze 80 perc, de a felhőtlen szórakozást garantálják a szerzők és a fordító, Tompa Andrea poénjai, illetve a színészek remek alakítása.

Szereplők:
Nyikolaj:Jánosi Dávid
Andrej:Nagy Viktor
Igor Igorevics:Hajdú István
Hulla:Kocsó Gábor m.v.
Arkagyij, Vőlegény, Anton:Kovács Ferenc
Girja, Menyasszony:Trokán Anna e.h.
Menyasszony anyja:Sztankay Orsolya
Vőlegény apja, Anatol:Szűcs Péter Pál
Menyasszony tanúja:Fekete Linda e.h.
Vőlegény tanúja:Bakos-Kiss Gábor e.h.
Szfinx kisfiú:Hegedűs Barbara
Vendég:Zambrzycki Ádám

Rendező: Léner András

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.