Dior-stílus Varga Gyöngyi módra – interjú

Molnar Klara - 2009. május 18.

vgy290A rendszeres Budapest Fashion Week látogatóknak ismerősen csenghet Varga Gyöngyi neve, aki divat és stílustervezéssel foglalkozik már több mint tíz esztendeje. Tanulmányait a Budapesti Divatiskolában végezte, és azóta is évről-évre legalább két új kollekcióval rukkol elő.

A tervezőnő saját kis szalonjában fogadott minket a belváros egy forgalmas csomópontján, ahol lelkesen mesélt nekünk a legutóbbi tavaszi kollekciójáról és munkásságáról általában.

Miért pont a divattervezést választottad hivatásként?

Kislány koromban édesanyám varrta nekünk a ruhákat és adta magát, hogy én is megtanuljam a szabás-varrás művészetét. Nem szándékolt választás volt, csak így sodorta az élet. Bár a igaz, hogy divatbemutatókra tervezni mindig is nagy álmom volt, és hála az égnek ez valóra is válhatott.

Számodra milyen a tökéletes női öltözék?

A francia típusú nőies formákat szeretem, éppen ezért nagy szeretettel használom a fűzőt, ami nagyon hatékonyan befolyásolja a női alkatot. De a tervezéseim során az a legfontosabb, hogy a hozzám érkezett hölgyek számára olyat alkossak, hogy mind színben, mind formában a legjobban hozzájuk illő és alakjukat legjobban kiemelő, különleges ruha legyen. Ezenkívül rendszeresen készítek jelmezeket is színdarabokhoz, így indiánok, nyuszik vagy más mesefigurák is részei a munkáimnak.

vgy5Milyen anyagokkal szeretsz dolgozni?

Másmilyen anyagot használok divatbemutatóra és mást, ha egyénre tervezek. Divatbemutatókra szeretek olyan anyagokkal dolgozni, amik másoktól távol állnak, ilyenek például a filc vagy a fólia. Viszont ha egyénre kell terveznem, akkor a vendég hozza magával a kívánt textíliát, és abból alkotok. Egyfajta kihívás a számomra, hogy különböző anyagokat életre tudjak kelteni. A modellezésnél mindig az anyag és a forma végső határait keresem.

Mennyire veszel részt a munkafolyamatban?

Minden egyes mozzanatában ott vagyok, ugyanis nemcsak megtervezem az adott ruhát vagy kiegészítőt, hanem egyedül el is készítem, méghozzá az utolsó tűvonásig. Ezt csak kevesen mondhatják el magukról a szakmában. Sőt: van, hogy más tervezők kérnek meg, hogy készítsem el az általuk megálmodott ruhát.

Mióta mutathatód be alkotásaidat a Fashion Weeken, és hogyan sikerült bekerülnöd ebbe a körbe?

2005-ben mutathattam be először a kollekciómat. Meghívás útján lehet bekerülni, és amikor még a Budapesti Divatiskolában tanultam, egy rendezvényen mutathattam be kreációimat. Ezeket látta meg Mayer Balázs a Fashion Week megalkotója, és rögtön fel is ajánlotta egy bemutató lehetőségét. Azóta minden évben kétszer ott a helyem a kifutón.

Az idei tavaszi bemutatón felvonultató ruháidat mi ihlette?

Már említettem, hogy kiegészítőket is tervezek. Az idén tavasszal saját kézzel varrott kalapjaimat szerettem volna bemutatni, és ehhez készítettem a ruhákat. Egyértelműen Dior inspirált, ő ugyanis a háború utáni nagy szegénységben készített egy kollekciót telis-tele szebbnél szebb anyagokból készült öltözetekkel, és én is ezt szerettem volna bemutatni, hogy a gazdasági válság ellenére is lehet anyagában gazdag és minőségi alkotásokat létrehozni.

vgy3vgy2Mi jellemző a bemutatott öltözetekre?

Dior után szabadon a vékony derekat hangsúlyoztam, derék szoknya volt minden bemutatott modellemen. Egyszerű felsők látványos szoknyákkal, és még látványosabb kalapokkal. Textúrájában taftot, nehéz selymet és muszlint alkalmaztam. Az idei különlegességet az abroncsos ruhák jelentették, ezzel is visszanyúltam egy kicsit a múltba, hogy életre keltsem azokat az időket, amikor nők igazán nőiesek, dívák voltak. És persze most sem maradhatott el a fűző sem.

Mennyire befolyásol téged a színbizottság által meghatározott szín divat?

Csak akkor használom, ha nekem is tetszik. Az idén szerencsés egybeesés történt, mert pont azok a színek nyerték el a tetszésemet, amik most a trend: a türkiz, a sárga és a narancs.

A bemutatott ruháidat meg lehet-e vásárolni, és ha igen milyen árkategóriájúak?

vgy6Természetesen minden darabot méretre tudok készíteni. Az árról nem tudok konkrétan beszélni, mert mindegyik öltözetnek más és más az ára, de annyit elmondhatók, hogy jóval földhözragadtabbak az áraim, mint például az úgynevezett sztártervezőknek. Tehát megfizethető minőséget és egyéniséget tudok garantálni.

Amikor felkérnek egy divatbemutatóra akkor, hány darab ruhát kell elkészítened és mennyi idő áll a rendelkezésedre?

A kis kollekció 12 darab, míg a nagy kollekció 22 darab öltözetből áll. Sajnos elég kevés idő áll a rendelkezésre, alig két-három hétről beszélhetünk, így ez az időszak elég pörgős.

Meg lehet élni ma Magyarországon a tervezésből?

Sajnos nem igazán. Ahhoz például, hogy bemutathassad divatbemutatókon a kreációidat, az összes költséget neked kell állnod – és ez nem kis összeg. Szponzorok nélkül nagyon nehéz!

Saját magadnak szoktál-e tervezni, varrni?

vargagyongyi1Szívesen viselem a kollekcióm bármely darabját, de ahogy azt mondják „jó cipésznek lukas a cipője”. Ez a divattervezőkre is igaz. A tervező kiéli kreativitását a másoknak alkotott ruháiban és magára már se ideje, se energiája.

Végezetül egy utolsó kérdés: tervek a jövőre nézve?

Az már biztos, hogy az őszi divathéten is ott leszek, és arra kell majd egy újabb kollekciót varázsolnom. De addig is jöhetnek felkérések bemutatókra, ahol nagyon szívesen részt vennék. Ezenkívül folyamatosan tervezek és készítek öltözeteket bárki számára, akinek fontos a nőiesség és az egyediség.

Ha a tervezőnő felkeltette érdeklődésedet, kíváncsi vagy a munkáira, akkor a www.pearlmode.amega.hu-n mindent megtalálsz róla.

Fotók: Szrapko Fruzsina

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.