Pécsi Folknapok – 2009-ben, már huszadszor!

Szabados Melinda - 2009. május 25.

folkplakat2009. május 28-30 között ismét a népzene veszi át a terepet Pécsett, ahol az idén huszadik alkalommal kerül megrendezésre a Pécsi Folknapok – Nemzetközi Népzenei Fesztivál. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programra készülő város, az idei rendezvényen, a kiváló hazai és külföldi fellépők autentikus népzenei és világzenei koncertjei mellett vallási témájú produkciókkal is várja a hallgatóságot.

A jubiláló fesztivál a hagyományoknak és eredeti céljainak megfelelően válogatást kínál a magyarországi népzenei előadók legjobbjai közül, lehetőséget teremt a Pécsett tevékenykedő zenekarok bemutatkozására, s külföldi zenészekkel nyújt kitekintést az európai vagy akár azon túli zenei tradíciók felé. A rendezvény kapcsolódva a Vallási kultúra évéhez – emlékezve a Pécsi Püspökség alapításának 1000. évfordulójára – hangsúlyozza az egyházi muzsika és a népzene kapcsolatát, melynek megnyilvánulásai is jelentős szerepet kapnak a koncerteken.

A fellépők között köszönthetjük a hazai nevek közül az első napon (május 28.) a Naplegenda zenéjét szerző Nikola Parovot, kvartettjében Herczku Ágnes énekessel. Másnap Lovász Irén mutatja be együttesével Égi hang című produkcióját, majd Petrás Mária moldvai csángó énekes lép színpadra a Tatros Együttessel, összeállítást nyújtva a Kárpátokon túli magyarság vallásos népi énekeiből.

A vallási vonulatot Sebestyén Márta triója zárja 30-án, „Nyitva látám mennyeknek kapuját” címmel.

A pécsiek zenei élet képviselői közül fellép a tavaly 25. születésnapját ünneplő Zengő, az idén 35 éves Szélkiáltó, valamint az igen ifjú, de annál összeszokottabb és dinamikusabb Vizin Zenekar.A nemzetközi csapat az európai kultúra színezeteit és az egzotikus, távoli világot is reprezentálja.

Az első estén Enkh Jargal „Epi” mongóliai térdhegedű-muzsikát és dorombénekeket szólaltat meg, pénteken pedig az ír dudások egyik utolsó virtuóza, a neves zenészdinasztiából származó Kevin Rowsome mutatkozik be hegedűs partnerével. A záró koncerten a Balkán ősi muzsikáját hallgathatja a közönség, a skopjei Bistri Vodi előadásában. A makedón együttes a gyökerekig hatolva dolgozza fel hazája zenei hagyományát, bemutatva a századok során rárakódott görög, bolgár, török, albán és cigány hatásokat.
Pécs város és a dél-dunántúli régió kulturális életét bemutató – időközben országos és nemzetközi szinten is jelentős eseménnyé fejlődött programsorozat – minden este koncertekkel és késő éjszakába nyúló táncházzal, vigadalommal várja a nagyérdeműt.

TELJES PROGRAM:

Május 28. 19.00 Ifjúsági Ház
Zengő (Pécs)
Enkh Jargal (Mongólia)
Nikola Parov Quartet – Herczku Ágnes (Budapest)
Belépő: 1000 Ft
22.00 Ifjúsági Ház
Táncház a Zengő Együttessel

Május 29. 19.00 Belvárosi templom
Lovász Irén és együttese (Budapest)
A belépés díjtalan.
Május 29. 20.00 Ifjúsági Ház
Vizin Zenekar (Pécs)
Petrás Mária és a Tatros (Budapest)
Kevin Rowsome és Lorraine Hickey (Írország)
Belépő: 1000 Ft
22.00 Ifjúsági Ház
Táncház a Vizin Zenekarral

Május 30. 19.00 Palatinus Szálló Bartók Terem
Szélkiáltó (Pécs)
Bistri Vodi (Macedónia)
Sebestyén Márta – Bolya – Dongó Trió (Budapest)
Belépő: 1500 Ft
22.00 Ifjúsági Ház
Táncház a Juhos Együttessel (Kaposvár)

www.pecsifolknapok.hu

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.