Mozimódi: Shop-a-gondig

Jancso Orsolya - 2009. május 31.

shopaholic290A nyár hivatalos kezdetének méltó megünneplése gyanánt, Patricia Field online áruháza különleges leárazással kedveskedik rajongóinak a hétvégén. Ennek örömére legújabb Mozimódink a legutóbbi Field-mű, az Egy boltkóros naplója divatvilágának kérdéseit boncolgatja.

Anno még 2002-ben, volt a Nők Lapjának egy próbálkozása, hogy a már akkor is rohamosan csökkenő olvasói kedvet kicsit felrázza. Elindítottak egy könyvsorozatot, amely által megismertették a magyar közönséggel Marian Keynes, Antonio Munoz Molina és Sophie Kisella nevét. Persze érdeklődés híján a próbálkozás hamar befuccsolt. Hogy mennyire volt köszönhető az általános anti-olvasásának, a marketing hiányának vagy fordítói tökéletlenségeknek, nem tudni. Egy biztos, az írók közül csak Marian Keynes hódította meg igazán az olvasók szívét, Sophie Kinsella elveszett a sorok közt. Csak most hét évvel később fedezte fel őt a magyar olvasók nagy része, köszönhetően a Boltkóros újrakiadásának, amely borítóján a film plakátja látható.

konyvekNem csodálom. Engem sem fogott meg a regény – először… magyarul… Aztán levettem a polcról az angol változatot és Shopaholic-függő (mit ne mondjak: sheadaholic) lettem. Kisella ugyanis olyan (angol) humorral ír, amelyet nem tudnak igazán elkapni a fordítások. A jellem- és helyzetkomikumok hihetetlen (ön)iróniával való ábrázolása és persze a ruhák végtelen sora miatt nem lehet letenni az eredeti regényeket (már az ötödiknél tart és várjuk a hatodikat).

Nem csoda, hogy világszerte minden Becky Bloomwood rajongó számolta a perceket, hogy végre moziban is láthassa kedvenc hősnőjét, és mikor megtette… csalódott. Legalábbis nagyrészt. Mert az amerikai tömegízlés csak egy dimenzióban képes gondolkodni, ezt kell kiszolgálni a popcorn-moziknak, így Becky összetett karaktere egy vásárló hisztérikára szűkült. És a filmnek nem is ő, hanem Patricia Field lett a főszereplője.

A ruhák itt nem aláfestésként szolgálnak, mint a Szex és New Yorkban vagy az Ördög Pradat viselben, hanem egyértelmű főszereplővé lépnek elő. A SATC forgatásán Field még azt nyilatkozta, hogy nem akarja, hogy a ruhák uralkodjanak a karaktereken, itt viszont – mivel Becky stílusa szerinte „izgalmas, csillogó és színes, mindezt csakis a magasdivat termékeiben” – a viselt ruhák szinte már elmesélik a következő jelenetet.

zacposenMár rögtön a nyitójelenetben, Bekcy legelső feltűnésénél megérthetjük a figura gondolkodásmódját, mindezt a fukszia Zac Posen ruhából, amelyet Todd Oldham övvel, lila Dress Code kabáttal, Guccitól való narancs kesztyűvel, sállal és táskával hord. Vagyis Becky olyan divatőrült, hogy gyakorlatilag színvak, annyira ruhaőrült, hogy inkább egy márkacédulákkal teleaggatott kanári, mintsem topmodell. Fieldnek bevallottan ez volt a kedvenc kosztümje az egész mozi során – ebből is látszik, hogy nem olvasta a könyvet. Becky ugyanis valóban imád vásárolni és egyedien öltözködik, de egy sokkal megközelíthetőbb módon. Ő a French Connectionből, az M&S-ből öltözik – amely persze „Agnes B.-nek is elmegy” – és néha vesz az exkluzív designerektől (főleg a kiegészítői ilyenek). Ezért emberközelibb teremtés, mint a Field által kreált Andy Sachs Carrie Bradshaw rosszabb napi ruháiban.

mixmatchAmi sok az sok(k) ugyebár. Más példaként említhető Becky mix and match kompozíciója, amikor lila blúzt visel, kékes kasmír pulcsival, alul egy kobaltkék Balenciaga szoknyát, széles lila övvel. Ez még önmagában elfogadható is lenne, de fölé kanyarít egy kockás köpenyt, kiegészítőként pedig zöld sálat (A ZÖLD SÁLat), piros fülbevalót, narancssárga bőrkesztyűt, sárga Marc Jacobs táskát és lilás Louboutin cipőt visel. Isla Fisher meg is jegyezte, hogy milyen sokat tanult Fieldtől a divatról, vagyis, hogy nem kell mindennek passzolni, így már sokkal szabadabban öltözködik. Hm… csak nehogy fejfájást okozzon a környezetének.

Azért vegyük sorra mi az, ami mégis sikeres összeállításnak tekinthető. Becky miamii munkaruhája: a Vivienne Westwood tervezte profi trópusi kabátruha. Ez volt Fisher egyik kedvenc kosztümje, mert kényelmes volt, elegáns, mégis különleges. A munka után irány a parti: Becky legyezőtánc-kosztümje is telitalálat (neonzöld Louis Vuitton top, fehér Westwood szoknya türkiz Judith Leiber övvel és lila-átmenetes Miu Miu szandál). Ugyan itt is becsicsereg némi kanári-effektus, de mivel ez Miami, a választás helyénvaló. Bájos a sajtótájékoztatón viselt rózsaszín-blúz-fekete-ceruzaszoknya összeállítás is, bár ezt az ötletet, hogy a csacska főszereplő rózsaszínként tűnjön ki a besavanyodottnak látszó tömegből, Sophie Carbonell jelmeztervező már a Doktor Szösziben lelőtte.

miamimunkalegyezorozsaszinJól sikerült a legtöbb kiegészítő is. Csupa Dior sarkakon tipeg a Barney’sban Becky, Alicia és Alette. Becky piros Ferragamo táskája kitűnő választás: a legkevésbé sem hétköznapi, mégis kifinomult és praktikus egyszerre. És ott van még a duplaszíjas narancs Hermes óra is. Igaza volt Fishernek, mikor azt nyilatkozta, hogy „ez az óra mindent elmond Becky Bloomwoodról: játékos, fiatalos és menő”.

diorferragamohermesscarfSajnos azonban a film legfontosabb darabja – éppen egy kiegészítő – okozta a legnagyobb csalódást: Becky Denny and George SÁLa. Minden Shopaholic rajongó tisztában van vele, hogy ez a sál olyan tökéletes, olyan különleges, hogy az már földöntúli. Selyem. Kékesszürke. Álomvilág. Ehhez képest kaptunk egy zöld, gyűrt Dolce & Gabbana utánzatot (néhány évvel korábban D&G küldött Fieldnek egy mintát és ez adta az ihletet a zöld sálhoz). Kétségtelen, hogy a zöld remekül megy Fisher vörös hajához, de egyébként nincs a sálban semmi olyan, amit ne kaphatnánk meg egy DM leértékelésben. (És ha már itt tartunk. Beckyről ugyan a könyvben nem derül ki milyen színű a haja, de egy biztos: nem vörös. „She’s a Red-Haired Bitch and I Hate Her” alias Venetia Carter, Luke exbarátnője, ugyebár.)

Nem csoda, hogy Amerikában többnyire negatív kritikákat kapott a film. Ez a Shopaholic egy amerikanizált limonádé, egy a hasonszőrű művek közül. Fájóan hiányzik a valódi „lány a Denny and George sálban”.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.