FEMALE.HU – Kortárs Női Irodalmi Est – Képes beszámoló

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. június 3.

femalehu-trapez-ix-imre-utca-2Nagy volt a nyüzsgés hétfő este a Trapézban. Öt fiatal szerző bemutatkozását várta a szép számban összegyűlt közönség. A Nemes Z. Márió által moderált est három részből állt. Felolvasással kezdtek, amit egy nagyon jó hangulatú, kötetlen beszélgetés követett.

A beszélgetésből kiderült, hogy a Female.hu még nem egy működő oldal, viszont komoly alkotóműhely áll mögötte, ahová a most bemutatkozó szerzőkön túl még jó néhányan tartoznak, és a csoportban nem csupán nők, férfiak is vannak. Sőt, jól megfenyegették a közönséget egy jövőbeli irodalmi esttel, ahol majd más írókat, és költőket is megismerhetnek. A bejelentés természetesen nem rettentette el a jelenlevőket, kíváncsian várták a választ a következő kérdésre, miszerint hogyan jött lépre a csoportosulás.

Kocsis Noémi elmondta, hogy a Female.hu elnevezés a férje ötlete volt, ugyanis Székesfehérváron már tartottak egy felolvasást Tallér Edinával és Somogyi Arankával, és egyszerűen nevet kellett adni az eseménynek. Tervben van a honlap megvalósítása, hamarosan el is készül, annál is inkább, mert egyre többen reklamálnak, hogy beírják a keresőbe, és nem találnak semmit, ami kezd ciki lenni.

Noémi, Aranka és Edina a Magyar Íróakadémián Kukorelly Endre kreatív írás kurzusán találkoztak először, aminek befejezése után, nem állt meg a történet, tovább pörögtek az események. Csatlakoztak egy szintén Kukorelly Endre nevéhez fűződő és már akkor egy fél éve működő írószemináriumhoz, amiről Zilahi Anna a szigligeti JAK táborban hallott, és ahová 2008 szeptemberétől ő is eljárogat. Kupa Júlia szintén az Íróakadémiáról értesült a heti rendszerességgel összeülő és együtt gondolkozó társaságról.

Válaszaikból arra a következtetésre jutottam, amit végül ki is mondtak, hogy az elmúlt időszak egyik legfontosabb nyereségének azt tartják, hogy megtanultak hozzányúlni mind saját, mind írótársaik szövegeihez. Ez elsőre talán nem tűnik nagydolognak, de valójában komoly teljesítmény, illetve lépcső ahhoz, hogy a kezeik alól kikerülő szövegek jók, jobbak legyenek.

Tallér Edina hamarosan megjelenő kisregényéből olvasott fel részleteket, Kocsis Noémi novellákat hozott, Somogyi Aranka szerkesztés alatt álló verseskötetéből választott párat, Kupa Julcsi novellákat, Zilahi Anna pedig novellát is és verset is olvasott.

A megismert szerzők különböző életutat jártak be, van közöttük programozó matematikus, műsorvezető, újságíró és egyetemista is. Öt különböző hang. Van viszont egy közös szenvedélyük, az írás, amit könnyedén, olykor lazán, és nem utolsó sorban nagyon üdén művelnek.

Ilyen sokszínű és izgalmas irodalmi esten még sosem vettem rész. Erre a legjobb bizonyíték, hogy egyetlen egy le-lebukó fejet sem láttam a közönség soraiban.

Szövegeiket a nemsokára megéledő female.hu-n olvashatják.

Az est további eseményeiről képekben. A fotókat Fábián Márton készítette.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

1 hozzászólás - “FEMALE.HU – Kortárs Női Irodalmi Est – Képes beszámoló”

  1. Laanz - 2009. július 10. 12:14

    Szurkolok az új irodalmi csoportosulásnak, és kíváncsian várom a honlapukon megjelenő írásokat.

    Remélem, hogy hamarosan egy Female kiáltvánnyal is jelentkeznek, melyben határozott irányt is adnak művészi tevékenységüknek.

    Ez márcsak marketing szempontból is hatásos lehetne.