Kukorelly Endre: Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív – Könyvbemutató

Palagyi Ildiko Brigitta - 2009. június 5.

kukorelly-endre-ezer-es-3-avagy-a-nokben-rejlo-szivA 80. Ünnepi Könyvhéten már kézbe veheti az olvasó Kukorelly Endre legújabb, Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív című regényét, amely a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg. Kívülről befelé haladva szeretném bemutatni a könyvet.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy jelen voltam a kiadó Könyvhétre megjelenő köteteinek bemutatóján, és hallhattam, ahogy Horváth Györgyi irodalomkritikus bemutatja Kukorelly regényét, nem meghazudtolva szakmáját, elég kritikusan.

A borító minden túlzás nélkül gyönyörű. Elismerés illeti a grafikust, mert szinte valamennyi Kalligramos könyvnek rendkívül esztétikus borítója van. Ha másért nem is, ezért bizonyára jó néhányan kézbe veszik majd, és remélhetőleg nem csak nézegetik, hanem haza is viszik.

Kukorelly Endre új regénye a nagysikerű TündérVölgy folytatása, ugyanakkor botránykönyv. Botrány abban az értelemben, hogy a magyar irodalomban még nem írtak ilyen nyílt őszinteséggel a nőkről, a testiségről és a házasság hiábavalóságáról. A regény az Anna Karenina című Tolsztoj-mű radikális újraírása – a Könyvhét egyik szenzációjának ígérkezik, olvasható a kiadó honlapján.

Botránykönyvnek nem gondolom. Fogadtatása csak ezután fog kiderülni, de bevallom, félve szántam rá magam a könyv elolvasására, mert a folyóiratokban publikált részletek szókimondásukkal megriasztottak, annak ellenére, hogy sosem gondoltam a szerzőt szépelgő írónak, és a TündérVölgy egyik legmeghatározóbb olvasmányélményem.

Szükségeltetik némi komolyzenei műveltség ahhoz, hogy az olvasó felfigyeljen arra, hogy a regénycím Don Giovanni egyik áriájának címével egyezik meg. De ha ezt nem tudjuk is működik az Ezer és 3, mert bár nem Spanyolországban, de nőkről és hódításokról van benne szó, az író ezerhárom nőt említ, illetve ténylegesen csak ennek töredékét.

Az alcím nem túl találó, mert arra enged következtetni, hogy a szerző valamiféle szívdoktornak, női szívek tudorának gondolja magát, amit ha a kutatásában elvégzett reprezentatív mintavételre alapoz, igaza lehet, nekem viszont hivalkodónak tűnik.

A szöveg elbeszélője nem azonos a szerzővel, vannak ilyen irányú emlékeim tanulmányaimból, mégsem tudok nem arra gondolni, hogy vajon hány nő fogja úgy olvasni, hogy hátha benne van, vagy úgy, hátha nincs.

kukorelly-endreEgyáltalán nem hiszem azt, és ebben nem értek egyet Horváth Györgyivel, hogy a regényben nincs érzelem. Az elbeszélő nagyon cool, igyekszik távol tartani magát érzelmektől, szerelemtől, és kötődéstől, ami többnyire mesterien sikerül is neki, de az én olvasatomban a regény lényegibb mondanivalója, hogy mindez miért történik így. Hogyan basz meg egy-egy számot, szinte nem is fontos, mondhatni lényegtelen. És hogy az anya-elbeszélő viszony, a gyerek téma, ahogy a húgáról, saját félelmeiről, és az öregedésről ír érzelemmentes lenne, nem hinném. Horváth Györgyi nagyon korrekten előadott, szerintem kicsit erőltetett zenemű-regény párhuzamra felépített bemutatója, ami a Mozart művében jelenlévő érzékiséget keresi Kukorelly prózájában, lehetett volna jobban eltalált is.

A nők, mint számok kevésbé zavart, mint az, hogy az először szívszorítónak megélt történet, amiben az elbeszélő még kisfiú, és szemtanúja apja hűtlensége miatt idegösszeomlást kapott anyja agóniájának, a számos unalomig felsorolt aktus trágárságban nem szűkölködő leírása után, átfordult bennem szívszorítóból hatásvadásszá. Amikor pedig 121-nek elfenekeli a gyerekét az éjszaka közepén, mert az sír, konkrétan kinyílt a bicska a zsebemben. Nem könnyű befogadni, de a regény legjobb részei között tartom számon, ahol mindenféle sallang nélkül szembesíti az olvasót szőrszálakkal állon, mellen, amit 178 kihúzhatott volna, 702-nek lógni fog a melle, 608-nak akár a hasáig is, olyan dolgok, amelyek bekövetkeznek vagy bekövetkezhetnek, de ilyen módon az arcunkba kapni nem túl kellemes élmény, viszont nagyon autentikus.

Az Ezer és 3 jó regény, de nem tudom szeretni. Talán másoknak sikerül, és nagyon drukkolok a szerzőnek, hogy a budai úrilányok ne törjék szét a fején az esernyőjüket, a Könyvhéten legalább kétszázan vegyék meg az új regényét, aztán még minimum nyolcszáz hárman.

Kukorelly Endre a Vörösmarty téren a Kalligram standnál pénteken este 6 és 7 óra között, szombaton 4 és 5 között, vasárnap pedig délután 1 és 2 között dedikál. Szombaton a Könyvek éjszakáján még akár koccinthatunk is vele.

Jó olvasást!

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.