Egyre népszerűbb a Múzeumok Éjszakája

Rozsnyai Brigitta - 2009. június 23.

dsc08959Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Múzeumok éjszakáját, ahol a múzeumi tárlatvezetéseken és kiállításokon kívül filmvetítésekkel, könnyű- és komolyzenei koncertekkel és gyerekprogramokkal várták az érdeklődőket.

A több ezer program közül mindenki kedvére válogathatott. Bár a budapesti múzeumok és kiállítóhelyek idén is annyi programot kínáltak, hogy annak bebarangolására kevésnek bizonyult ez az egy éjszaka. Így azok jártak a legjobban, akik elkészítették saját programtervüket. Ebben még a rendezvény honlapja és egy múzeumi füzet is segítséget nyújtott, melyek tartalmazták a város térképét, a buszok menetrendjét, és a legtöbb múzeum programkínálatát.

Sok helyre előzetes bejelentkezés is szükséges volt. A Láthatatlan kiállításra például már napokkal a rendezvény előtt minden szabad hely elfogyott. A legnépszerűbb helyeknek pedig a Budavári Labirintus és a Sziklakórház bizonyultak, ahol még a zuhogó esőben is kígyózó sorok várakoztak a bejáratnál.

Ezen az éjszakán még az olyan kis intézmények is tömve voltak, melyek mellett nap, mint nap elsétálunk. S sokszor nem is sejtjük, hogy egy múzeum mellett haladtunk el. Ilyen, könnyedén megközelíthető múzeumok például a Kresz Géza Mentőmúzeum és a Bélyegmúzeum, melyek a Körútról könnyedén megközelíthetőek.

Az Andrássy úti Postamúzeum családias környezetével magával ragad. Ez valószínűleg abból fakad, hogy a múzeum egy lakásból van kialakítva. Pici terekben, szobáról szobára haladtunk. S nem csak a kiállított tárgyak, hanem az épület mennyezete, a csillárok, a faragott ajtókeretek is lenyűgözőek.

A Magyar Természettudományi Múzeumban ott jártunkkor a többi kiállítóhely kígyózó soraihoz képest még csak kevesen lézengtek. Pedig az intézmény igazi családi atmoszférával várta az érdeklődőket. Az állandó kiállításon kívül az udvaron felállított hatalmas dinoszauruszok bűvölték el a kíváncsi gyerekeket. A múzeum időszakos kiállítása, a Predátorok pedig a kiállított darabokon kívül játékokkal és apró vetélkedőkkel szórakoztatta a kisebbeket, amíg szüleik megismerkedhettek a ragadozók zsákmányszerző világával.

A Terror Házában késő estére hatalmas tömeg gyűlt össze, s így kevésbé lehetett átérezni a kiállítás igazi lényegét, a hely hangulatát, s a nyomasztó múlt feltárását. A biztonsági őröknek például többször is terelni kellett a látogatókat.

A Magyar Országos Levéltárban az épület impozáns részein és a könyvtáron kívül egy időszaki kiállítást is meglehetett tekinteni A pici szobában vitrineken keresztül nézhettük meg a rendszerváltás éveinek fontos dokumentumait, s a kiállításhoz társult egy kiadvány is.

A Hadtörténeti Múzeumban a rossz idő ellenére is folyamatos lőgyakorlatokat és katonai bemutatókat tartottak.

Az este végére az eső elállt, s talán ekkor volt a legtöbb ember a múzeumokban. A Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum előtt is többen várakoztak.

A régi vonatszerelvényeken, hintókon, bicikliken és a különféle közlekedési eszközökön kívül a 110 éves Közlekedési Múzeumban ezen az éjszakán megtekinthettük az Expo Motor Italia időszakos kiállítását is, mely a rengeteg robogón és tárgyi kiegészítőkön kívül Talmácsí Gábor világbajnoki motorját is tartalmazza.

A könnyűzenei koncerteken és gyerekprogramokon kívül több helyszínen tartottak színházi előadásokat, perfomanszokat is.

A rossz idő tehát nem tántorított el senkit, sőt a rendezvény évről évre egyre több látogatót vonz erre a kulturális kalandtúrára.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.