Hogyan, hányféleképpen írhatunk önéletrajzot? – Motivációs levél készítése

Rajczi Szabina - 2009. szeptember 12.

Az első cikkben már kifejtettem, hogy miért és hogyan érdemes önéletrajzot írni. Most azonban kijátsszuk a második ütős lapunkat is, a motivációs levelet! Póker szemszögből nézve ez két figurás lap birtoklását jelenti, holott a motivációs levél az önéletrajz ellentétje. Míg az utóbb említett egy tárgyilagos, információ áradat, a másik személyes, meggyőző és a másik kiegészítése. Az egyéni motivációnkat fejtjük ki bővebben, hogy miért érdemes az adott intézménynek minket választani.Mik azok az előnyeinek, amik a cégnek, iskolának hasznára válhatnak.

Itt kicsit visszakanyarodnék az előző cikk bevezetőjéhez, amikor is tisztáztuk magunkban hogy mikre is vagyunk képesek. Olvass vissza! Aztán folytathatjuk…

Kész vagy? Nos…

Mielőtt belevetnéd magad az írásba az első és legfontosabb feladat, hogy légy tájékozott és olvass, kutass a cég után. Nézz körül a neten, az ismerősök között, hogy mit tudnak, miket hallottak a cégről. Mik az előnyei hátrányai és utána mérlegelhetsz ismét. De persze gondolom, már körbeszaglásztál, mikor az önéletrajzot elküldted, úgyhogy léphetünk is tovább.

Amire nagyon kell figyelned, hogy küllemre (tehát a tördelés, betűméret és stílus) hasonlítson a Cv-re, de a legjobb ha ugyanolyan. Ha nem muszáj egy oldalnál ne legyen több a terjedelme. Egyenes, nyílt és célratörő levelet fogalmazzunk meg.

A legfontosabb a bevezetés során, hogy ha van rá mód, akkor névre szóló megszólítással kezdjük a mondanivalónkat, majd rögtön utána érdemes szót ejteni arról, hogy honnan szereztünk tudomást az állásról, hol olvastunk róla, ki tett róla említést. Ezt követően felsorolhatjuk, hogy miért lennénk hasznos tagjai az adott intézménynek. Itt arra gondolok, hogy: milyen tanulmányokat végeztünk, milyen munkáink, tapasztalatainak vannak, amik hasznosak lehetnek a cég, illetve az iskola számára a későbbiekben. És ne felejtsd ki azt sem, hogy te miért vagy személyesen motivált, hogy megkapd az állást.

Mi az, amit a cég biztosítani tud a számodra és rendkívül szimpatikusnak tűnt a kutató munka során. Ha tetszik ha nem, egy kicsit dicsérni kell őket, hogy továbbra is a figyelem központjában maradj. Persze lehetsz oly bátor, hogy egy-két problémára, hibára felhívod a figyelmet, de csak akkor ha orvosolni is tudod 100 százalékosan és mint említettem mersz kockáztatni. Emeled a tétet!

Igazából kár is több szót fecsérelni az egészre, mert ez csak egy nagyon apró mozzanata az egész játszmának. Póker arccal, magabiztosan együtt koptatjuk végig a rögös utat. Nem kell izgulnod a következő állomáson is ellátlak tanácsokkal, ahol megnézzük a flop utolós lapját. De még korántsem vagyunk kész. Ránk vár még a turn és a river is.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.