Az élet spanyol módra

Zsoldos Alexandra - 2008. október 12.

próba

Kedves hölgyeim, örömmel jelenthetem, nem csak úgy tudjuk megőrizni és akár alakítani formánkat, hogy éjt nappallá téve koplalunk és naponta kétszer izzasztó pilates edzésen veszünk részt. Bőven elég megfogadnunk spanyol barátaink tanácsát. Lássuk, hogy szól a fáma.

„Délen nagyon meleg van.” Még télen sincs olyan hideg, mint nálunk. Épp ezért jól teszik európai barátaink, hogy naponta minimum két liter folyadékot vesznek magukhoz. Ezáltal az ottaniak szervezete sokkal telítettebb lesz, és már senki sem kívánja degeszre enni magát. De ők, akiket rajongással tölt el a létezés maga, természetesen nem fogják megvetni a finom falatokat. Esznek ők, csak egészségesebb dolgokat és jobb időbeosztásban. Naponta ötször falatoznak a szó szoros értelmében. Kis adagokat vesznek magukhoz, hogy a gyomorban ne keletkezzen túltelítettség. Ezen csöpp mennyiségek sem zsírokat, fehér,- lisztet tartalmaznak-kivéve a tapast, de ez külön cikket érdemel a közeljövőben.  Elterjedtek e mediterrán országban a halak, tengeri herkentyűk zöldségkörettel. Mint mi a rakott krumplit, ők is előszeretettel fogyasztanak tojást és a krumplit, csak sajnos a legízesebb alapanyagok nélkül készítik el, nincs benne kolbász és tejföl sem. Rizsből is alig vesznek magukhoz kevesebbet, mint a kínaiak. A tenger gyümölcsei paella egyszerűen ínycsiklandozó.

Nemcsak az étkezésről, a spanyoloknak a pihenésről is megvan a maguk elképzelése. Ez érthető, amikor Andalúziában este 20: 00 – kor is 40 fokot láttat a mutató. Én, mint naiv turista, úgy gondoltam a boltok 14:00 – tól két órán át tarthatnak zárva. Átgondolva rájön az ember, hogy ilyen rövid időbe nem fér bele egy kiadós alvás. Mindezért négy órán át tartó pihenőt rendelnek el minden nap. Így a dolgozók mindegyike hazamehet, kényelmesen megebédelhet, és utána álomra tudja hajtani a fejét. Érthető, hogy a délutáni órákban tényleg csak a legelszántabb, fényképezőgépekkel felszerelt idegen rója a forró mozaikövet. Ennyi szünet után a boltosok vígan tartanak nyitva este 21: 00 – ig is a nyereség érdekében. Délutáni szundi után nem jön hamar álom sem öreg, sem fiatal szemére, estére élénkülnek fel, amikor már nem perzsel a Nap. Szerveződnek a baráti összejövetelek, egymással beszélgetnek vino tinto társaságában, mert mint tudjuk, naponta egy deci bor jót tesz egészségünknek- spanyol társaink szerint több is. A szórakozóhelyeken hajnal kettő előtt alig lézengenek, utána viszont egy gombostűt sem lehetne elejteni. A tánc, mint a legkedveltebb mozgásforma.

És befejezésképpen nézzük meg, hogyan alakítja petyhüdt izmait egy spanyol hölgy, vagy akár férfi, dagadóvá. Abban a nagy melegben nemigen lehet megúszni semmiféle mozgás tevékenységet izzadás nélkül. Ezért e kedves és barátságos nép azt tanácsolja, csak sétálgass a zegzugos utcákon délutáni pihenőd után, majd menj el egy szórakozóhelyre és rázd át tested a latinos dallamokra. A hétvégédet pedig töltsd strandon, ahol néhol megmártózol a tengerben. És máris jobban érzed magad!

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.