Kirándulás a jazz világába – Az idegenvezető a Sárik Péter Trió

Palagyi Ildiko Brigitta - 2008. december 4.

Sárik Péterrel beszélgettem jazzről, a nemrégiben megjelent lemezükről, és terveikről. A Sárik Péter Trió tagjai a magyar jazz élvonalába tartoznak. Zenéjük dallamos, ritmikus és rendkívül változatos. A koncertjeikre jellemző jó hangulat tanúbizonyság arra, hogy amit a színpadon művelnek az nem csupán élvezetes produkció, hanem vérbeli jazz is.

Azok kedvéért, akik még esetleg nem ismerik a triót, mutasd be, kérlek néhány szóban a zenekar tagjait.

A Trióban Frey György (Jazzpression, Freeport) basszusgitározik és Berdisz Tamás (Budapest Jazz Orchestra, Showder Band) dobol.

Mikor alakultatok?

A zenekar 2007-ben alakult, ebben a felállásban 2008 januárjától játszunk együtt.

Zenéltetek korábban is együtt valamilyen formációban?

Igen, Tomival kb. 15 éve játszunk együtt kisebb megszakításokkal, sok zenekarban szerepeltünk együtt, a két legismertebb: Gerendás Péter zenekara és a Cotton Club Singers. Gyurival a Jazzpression-ben és a Freeport zenekarban játszottunk együtt.

Mikor jelent meg az album?

A Sárik Péter Trió első lemeze Better Tomorrow címmel 2008 októberében jelent meg a Tom-Tom Records gondozásában.

Volt valami támogatótok, aki hozzájárult, vagy segített a megjelenésben?

Legfőbb támogatóink a Nemzeti Kulturális Alap és az Artisjus voltak, és itt szeretnék köszönetet mondani barátainknak, a kiadónknak, koncertszervezőknek és a sajtó képviselőinek, hogy önzetlen és odaadó munkájukkal segítették és segítik zenekarunkat.

Milyen volt a lemezbemutató koncert a Millenárison?

Nagyszerűen sikerült, és a budapesti koncertet követte egy 12 állomásos turné, ahol a magyarországi helyszínek mellett ellátogattunk Erdélybe és a Felvidékre is, és örömmel mondhatom, hogy a koncertsorozat sikere minden várakozásunkat felülmúlta, ezt jelzi az is, hogy az összes külföldi helyszínre azonnal újabb meghívást kaptunk.

Van menedzseretek?

Nincs, a szervezéssel kapcsolatos dolgokat én intézem. Az elmúlt években nagyszerű kapcsolat alakult ki a koncertszervezőkkel és a sajtóval, szerencsére sokan szeretnek minket, így nincs nehéz dolgom.

A Ways, a Stream, és a In the street című dalaid több alkalommal is döntőbe jutottak az USA és az Egyesült Királyság legnagyobb dalszerző versenyein. Nevezel, esetleg neveztél idén valamelyik szerzeményeddel?

Majd meglátjuk…

Ki írja a számokat?

Mind a hárman, ami azért örvendetes, mert a dobosok általában ritkán írnak dalokat. Tomiról kevesen tudják, hogy nagyszerű zongorista is.

Mi a nehezebb számot írni, vagy utána címet adni a számnak?

Nagyon nehéz címet adni! Itt mindig segítséget kérünk a barátainktól, ők adják a frappáns címeket!

Bevallom, nekem kicsit hiányzik a fúvós a zenekarból, talán egy-két szám erejéig az ének is.
Neked nem?

Ének az nem, mert ez mindenképpen instrumentális zene. Az eredeti elképzelésem az volt, hogy négytagú zenekart állítok össze, de végül maradtunk hárman, és nagyon élvezzük a trióban való zenélést, aztán majd meglátjuk, mit hoz a jövő…

Készül már az új lemez?

Igen, jó néhány dal nem fért fel erre az albumra és folyamatosan írjuk az újakat is. Januártól elkezdünk dolgozni az új albumon.

Mikor és hol léptek fel legközelebb Budapesten?

Idén már csak két fellépésünk lesz, mivel elég fárasztó volt a turnénk, nem akartam több koncertet. November 25-én ,,Turnézáró koncert” lesz a Muzsikus Kávéházban (www.muzsikus.hu), dec. 2-án pedig az Artkatakombában (www.artkatakomba.hu) lépünk fel. Persze nem állunk nagyon le, jövő március végén egy svájci felkérésnek eleget téve Zürichben lépünk fel, és e mellé a koncert mellé már szervezzük a nyugat-európai lemezbemutató turnénkat. A weboldalamon (www.petersarik.com) található egy 5 perces mix a megjelent lemezünkről, és akinek tetszik, ott meg is rendelheti. Amúgy meg, mindenkit várunk szeretettel a fellépéseinkre, hisz a jazz élőben az igazi!

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.