Fashion Week 2008 ősz-tél napról-napra 3. – Végre show a javából!

Molnar Klara - 2008. december 15.

Kellemesen csalódtam a divathét utolsó napján, fantasztikus bemutatókat láthattunk, hét különböző stílusú tervezőtől. Nem csak csodálatos ruhákat nézhettünk, hanem a táncos koreográfiák által különleges életérzéssel is gazdagodhattuk.

Rögtön elsőként bombaként robbant az EXP show-ja, dinamikus zenével, póknak öltözött táncosokkal. EXP tervezője Engi Xénia Petronella, szárnyait bontogató fiatal hölgy, aki végzős hallgató a Modart divatiskolában. Célja olyan öltözeteket kreálni, amely szebbé, szexisebbé teszi a nőket, de nem zárkózik el az extrémitástól sem. Idén bemutatott kollekciójához a pók és hálója adta az ötletet. Elmondása szerint, annyira akar csak extrém lenni, hogy még viselni lehessen. Főként a fiatalok különc ruhatárában találhatnánk majd helyét a többnyire fekete, fehér, lila, kék színekben pompázó öltözeteknek, csöppet sem egyszerű, szokványos szabásvonalakkal.

Miután a modellek kiszabadultak a pók hálójából, Iványi Krisztina hagyományos divatbemutatója következett. Ruhái az enyhén extravagáns, laza stílus jegyében keltek életre. Az öltözetek formavilága abszolút vállalható viselet a mindennapokra. Anyagában a pamutot részesíti előnyben a tervezőnő, az idei kollekciójában műszőrmével párosítva. Színei a trendi lila, púder-rózsaszín és a szürke egyvelege.

Egy gyors stílusváltás és nyomban az ötvenes éveket idéző bálteremmé alakult át a kifutó, Orosz Réka báli-alkalmi csodái segítségével. Tizenkét éve foglalkozik divattervezéssel, és 2005 óta minden Fashion Weeken bemutatja új kollekcióját. Az idén a csipke volt ruhái vezérfonala, ekrü és pezsgő színben. Emlékezetesek maradt az érdekes gallér megoldások és egy keringőző modell által bemutatott hernyóselyem frakk.

Maradván a romantikus érzésnél, Gotz Erika mutatta meg nekünk, hogy hogyan is kell megjelenni egy bálon vagy esküvőn. Húsz éve foglalkozik alkalmi ruhatervezéssel, és mindig is a nőiességet kiemelésére törekedett. Felvonultatott alkotásaiban a selymet, a taftot és organzát részesítette előnyben. A ruhák díszítő elemeként pedig csillogó köveket használt. A tervezőnő minden korosztály számára kíván neki megfelelő darabokat gyártani.

A lágy esésű álmokba illő ruha költeményeket felváltotta Váradi Csaba táncos alapú, pergős ritmusú showja. Öltözeteinek anyagát a fémes csillogás, szabásvonalait pedig az aszimmetria jellemezte. Az imádott női testet állította középpontba, az arany és ezüst ragyogásával hangsúlyozva azt. Alkotásaiból csak úgy sugárzik a fiatal dinamikus stílus, csak úgy mint a modellek mozgásából a kifutón. Érdekes megoldásként jelent meg – és ilyet talán még senkinél sem láthattunk – a nagyestélyi, zsebbel. Ezzel szimbolizálta a tervező, hogy az extrémitásokat sem veti meg kreációinál.

Különlegességgel kezdődött Magdolna Veronika és Gere Márta Georgina tervező páros bemutatója. Egy gondolatébresztő rövidke kis filmet vetítettek a ruhák felvonultatása előtt, a férfi és nő közti harcról, az örök szerelemharcról. Ez az ellentét ihlette a 2008 őszi/téli kollekciót. Az alkotásokra a feszes és lágy vonalvezetés épp ezért egyaránt jellemző. Az öltözetek többnyire a föld színeiben készültek, a kötött felsőktől a bőr nadrágon át az elmaradhatatlan hózentrógerig – amely az idén igen trendinek tekintendő a tervezők szerint – számos érdekes kreációt láthattunk.

Az utolsó este záró akkordjaként Király Mónika remekeit csodálhattuk meg. 2003-ban végzett a divatiskolában és többször szerepelt már a Fashion Weeken. Az igazi céltudatos nőknek tervez, korhatár nélkül. Most főként esti ünnepi alkalmakra megálmodott öltözeteit mutatta meg, láthattunk tőle számos emlékezetes megoldást a lágy selyemtől a metálkék lakkig.

Aki tehát 30-án este kilátogatott a Vam Desingba, azt nem érhette csalódás. Mert nem csak álomszép ruhákban gyönyörködhetett, hanem egy színházi előadásnak is beillő show-n vehetett részt. Végszónak nem is állhatna itt más, minthogy: „Színház az egész világ”.

És persze ne feledjük, hogy 2009 tavaszán ismét a magyar divattervezőké lesz a főszerep a Vam Designban. Már most kíváncsian várjuk!

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

1 hozzászólás - “Fashion Week 2008 ősz-tél napról-napra 3. – Végre show a javából!”

  1. EXP - 2009. január 6. 20:03

    Szeretném megköszönni ezt a kellemes visszhangot!

    EXP