Czukor Étterem és Kávézó – minőségi pillanatok hőségben és árnyékból

Muller Marietta - 2009. január 18.

czukor-etterem-es-kavezoCzukor utca 3 alatt megnyílott a… Czukor Étterem és Kávézó. Macskakő és kockakő, nyugalom, majd miliő. Az V. kerület szívében, a Ferenciek terétől 2 percre, a nyüzsgő város belsejében, megnyílott maga a nyugalom.

Ha ügyesek vagyunk és szemfülesek, fellapozzuk a poros lexikonokat, rájöhetünk, hogy ezen a helyen nyílt meg anno Magyarország első vegetáriánus étterme. (most örülhet minden élő szárnyas, egy darabig) Így nem lehetett más a cél a Czukor Étterem esetében sem, követni akarták a hagyományokat. Úgyhogy régi és újdonsült vegák egyaránt örvendhetnek a hírnek. Bár, a vegetáriánus ételek mellett föllelhetünk magyaros, nemzetközi és mediterrán ízeket egyaránt.

A Czukor Étterem mondhatni magához csábítja a régi korok szerelmeseit, hiszen a kiváló konyha mellett a fekete-fehér filmek kapják a főszerepet. Az éttermet a ’30-as években alkalmazott filmvetítők, az akkoriban használt fizetőeszközök, koronák és pengők, valamint régi korok nagy színészeinek képei díszítik. A színek és a berendezés nagyon el van találva, ha esetleg rettegnénk a sablonosságtól, itt aztán békésen falatozhatunk, nem támadnak baljós érzeteink hátba. Ha a kellemes vacsora után belesüppednénk a kényelmes székekbe, a swing és a jazz nem várt gondolatokat csalhat elő elménk hátsó szegletéből. Mi több, táncba hívja lelkünket.

Előételként választhatunk rakott padlizsán, illatos erdei gombás rizottó, vagy padlizsánkrémes házi pizza kenyér közül, de ha épp a könnyed falatozásra vágynánk, egy finom koktélrákos vagy tonhalas saláta csillapíthatja éhes kíváncsiságunkat. A napi menüt dél és három óra között 850 Ft-os áron fogyaszthatjuk.

A hely atmoszférája különösen kedvez baráti összejövetelek, céges rendezvények lebonyolítására. A Czukor Étterem 30-40 fő befogadására tökéletesen alkalmas. Végre egy hely, ahol a vasárnap különleges napnak számít, hiszen filmprogramokkal várják az ebéd mellett kikapcsolódni vágyó vendégeket. Sőt, még a gyerekekre is gondoltak, délben matiné, délután a felnőtt vendégeknek a filmmúzeum archívumából válogatnak.

Ha jobban belegondolunk, az éttermek és a kávézók palettáján nehéz ma már újat mutatni, épp ezért nagyon szemfülesnek kell lennünk, vagy talán nem is ez a jó szó. Mindenki döntse el maga, mit jelent számára megújulni, különlegesnek lenni és maradandót alkotni. Mert néha elég egy jó név, nívós környezet vagy egy jól kitalált atmoszféra. De nem biztos, hogy egyenes és út az „életben maradáshoz”. Egyet azonban megtudtunk, az V. kerület tele van jobbnál jobb éttermekkel és kávézókkal, csak győzzük kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.