Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren

Stanczik Edina - 2008. december 27.

vasar-007Kirakodó, zene, forralt bor, kürtős kalács és mustáros kolbász. Minden karácsonyi vásár kellékei. Mitől különlegesebb a budapesti Vörösmarty téren tartott vásár? Attól, hogy az összes hazai közül a legrangosabb, külföldön is számon tartott esemény. Idén is meglátogattam.

Jubilálunk; ez a tizedik alkalom, hogy a vásárt megrendezik és van még egy különlegesség is ez évben. 135 éve egyesült Pest, Buda és Óbuda, aminek apropóján külön felállított pavilonban kis fotókiállítást is láthatunk a városról régen és most koncepcióval Budapest Anno címmel. Csak ámulunk a nagy városiasodáson, meg globalizáción…

vasar-004Aztán igyekszünk átvenni a vásári hangulatot, kezdésként sorban állással a forralt borosnál. Kapunk is nem olcsón egy kis vöröset – a fehér már elfogyott – szintén nem olcsó bérbögrében, amit majd utána visszaválthatunk. Ha meg nem, mert úgy támad kedvünk, hogy tovább sétálunk, akkor ittunk két decit több, mint ezerért és van egy emlék-bögrénk. De hát a hangolódás az ünnepekre ugyebár, minden pénzt megér.

A vásári forgatagban találkozhatunk kézműves mesterekkel, népművészekkel, akik saját portékáikat kínálják – esetenként helyben, a szemünk előtt készítik azokat, mint például a kovács -, esetleg rögtönzött bemutatót tartanak nekünk, ahogy a furulyás. Állítólag minden termék szigorúan, szakmai bizottság által zsűrizett, megbízható minőségű, hagyományos eljárással készült természetes anyagokból. Az árusok nagy része évről-évre visszatérő, sőt egyesek fabódéja ugyanazon a helyen áll minden évben, már mehetünk célirányosan is. Szintén hagyomány az óriási karácsonyfa, meg a betlehem.

vasar-005A rendezvény otthona a Gerbeaud Ház, ami egyébként szintén évfordulós – ez ilyen év -; 150 éves. Ablakaiban adventi kalendárium kapott helyet. Minden nap délután öt órakor ünnepélyesen újabb ablakot nyitnak – zenével, fényjátékkal. Az ablakok mindegyikében egy kortárs festmény másolata látható.

A színpadon a gyermekprogramok mellett hagyományőrző csoportokat, népzenészeket és népdalénekeseket hallhatunk, különböző énekegyüttesek és zeneiskolás növendékek lépnek fel.

Annak ellenére, hogy a rendezvény nem nélkülözi a turistacsalogató fogásokat, érdemes ellátogatni ide legalább futólag, ha már a bécsi testvéréhez hasonlítják a mi sokkal kisebb, családias vásárunkat.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.