A székesfehérvári Árpád fürdő – Mentsétek meg romjainkat!

Stanczik Edina - 2008. december 30.

dscn1360Ha egy történelmi óvárosban sétálgatok, mindig elfog a ’rádaymihályos’ hangulat. Ilyenkor fotózok le tucatnyi romot. Most éppen az Árpád fürdőt.

Nem tudtam én, mi ez a kupolás, roskadozó épület a székesfehérvári belvárosban, csak megakadt rajta a szemem. Szeretem a szecessziót és az Árpád fürdő a stílusnak egy különleges képviselője. Azaz képviselője lehetett valamikor, amikor még épületnek nevezhettük. Mondjuk 1905-ben, amikor újonnan átadták.
Jelenleg a „maradványokat” kerítéssel elkerítették és folyik a felújítás. Szerencsére, mert ez ennyire nem értetődik magától, ugyanis kevés utánajárással megtudtam, hogy a huzavona az épület körül már vagy egy évtizede folyik.

arpadfurdo121arpad251Rendben van, hogy műemlékvédelem alatt áll a fürdő, de a városnak nem volt pénze a felújításra, a ’90-es évek elején bezáratták. Majd rájöttek, egyedül nem megy, be kell vonni a magántőkét is, így 2004-ben felújítási kötelezettséggel eladták az épületegyüttest. Aztán meg a kivitelezővel nem tudtak megegyezni, aki le akarta bontani a fürdő mellé épült Árpád szállót és uszodát is, hogy üzlethelyiségeket és lakásokat alakítson ki, s az így befolyó összegből finanszírozza a fürdő felújítását. Végül megszületett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a beruházó közti „jut is, marad is” kompromisszum: uszoda megmenekül, szállót lebontják. Mindehhez még állami támogatást is sikerült szerezni az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól. Viszont ez idő alatt a fürdő zárva volt, ott állt az épület elhagyottan, lelakatolva, néha feltörve… Az ablakok kitörtek, az eső, hó beesett, lelombozó látvány fogadott, amikor besurrantam a belső térbe.

arpad121arpadfurdo091A tervek szerint az uszodának kereskedelmi-szolgáltató funkciót szánnak, a belső terét meghagyják eredeti formájában és kiegészítik egy galériával, a szálloda helyén pedig üzletek és lakások lesznek, alatta „divatos” mélygarázs épül, de legalább a fürdő megmenekül és jelentős korszerűsítésen megy keresztül. Lesz itt hullámmedence, szauna, masszázs, gőz- és élményfürdő is. Az átadását ez év végére tervezték, ám ahogy elnéztem, ebből nem lesz semmi, bár a munkások még hétvégén is dolgoznak. Az egész komplexumot pedig jövő nyárra szeretnék átadni.

Egyébként 2005-ben régészeti ásatásokat folytattak itt, hogy az átépítés előtt még mentsék, ami menthető. Ekkor találtak rá a IV. Béla által építtetett városfalra, annak egyik tornyára és középkori házak maradványaira. Az akkori város szintje 2-3 méterrel a mai alatt volt. És marad is most már minden a fürdő alatt…

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.