Tihany és a barátlakások

Stanczik Edina - 2009. január 7.

dscn0207Tihany. Régi nyaralások színhelye, Balaton, komp, kecskekörmök, Belső-tó, bencés apátság, no meg a mára már halott visszhang. Ennyi lenne? Azért vannak még ott kincsek, amiket nem becsülünk értékük szerint.

Már a tihanyi alapítólevélben is szerepeltek a barlanglakások, amiket az Óvár nevű hegy keleti oldalába vájtak. Ez a hegy vulkáni eredetű, bazalttufa, amit különösen könnyű megmunkálni. Úgy tartják, hogy a remetelakások ukrán földről származó XI. századi, bazilita szerzetesek munkái. De hogyan kerültek hazánkba görögkeleti szerzetesek? I. András királyunk telepítette be őket. S hogy miért pont őket? Valószínűleg felesége, Anasztázia kijevi nagyhercegnő hatására, aki egyébként Bölcs Jaroszlav leánya volt.

dscn0208A remetetelep egyébként igen nagy cellacsoport volt, kialakítottak itt ebédlőt, kápolnát, lakócellákat, valamint temetkezési helyet is. Sajnos 1952-ben nagyobb sziklaomlás történt, a barátlakások nagy részét betemette. Ma már csak három lakás maradt úgy-ahogyan épségben.
Innen nem messze található még egy nevezetesség, Tihany egyetlen forrása, a Ciprián-forrás, amit korábban Orosz kútnak hívtak, a szerzetesek innen hordták a vizet.

2003-ban a Tihanyi félszigetet Európa Diplomával tüntette ki az Európa Tanács. Ezt a kitüntetést, ami egyben védettséget is jelent, olyan területek kaphatják meg, amelyek geológiailag, biológiailag, vagy tájképi sokféleségük miatt kiemelkedők. Igaz, hogy ez a cím elsősorban természeti értékek védelme iránti elkötelezettséget jelent, viszont mivel Közép-Európában ez az egyetlen fennmaradt remete telep, nem ártana több figyelmet fordítani erre is.

Az egész hely mesebelien vadregényes, főleg, ha nem turista szezonban látogatjuk meg, hanem például télen, amikor a hegy sejtelmes ködbe burkolózik és egy lélek sem jár erre a keskeny ösvényeken. A forrás halkan csobog, a borostyán mindent befut és az ódon sziklafalak között misztikus képzeteink támadnak arról, hogyan is élhették mindennapjaikat itt a szerzetesek, távol a város zajától.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

1 hozzászólás - “Tihany és a barátlakások”

  1. Télen is Tihany és a barátlakások » Balaton Blog - 2009. január 9. 15:43

    […] „Az egész hely mesebelien vadregényes, főleg, ha nem turista szezonban látogatjuk meg, hanem például télen, amikor a hegy sejtelmes ködbe burkolózik és egy lélek sem jár erre a keskeny ösvényeken. A forrás halkan csobog, a borostyán mindent befut és az ódon sziklafalak között misztikus képzeteink támadnak arról, hogyan is élhették mindennapjaikat itt a szerzetesek, távol a város zajától.” via: muníció […]