Itt az újév, de még előrébb nézünk! Fókuszban 2009/2010 trendi színei

Molnar Klara - 2009. január 14.

szin290A színekkel mindannyian személyes kapcsolatban vagyunk, hiszen öltözködésünk meghatározó szereplői. Némelyek vonzanak, mások taszítanak, egyesek erősítik, mások tompítják egyéniségünket.

A színek megismerése és tudatos alkalmazására azért van szükség, mert ez elengedhetetlen feltétele egy divatos és gazdaságilag is átgondolt kollekció sikerének. A textiliparban fontos szerepe van a tudatos színkiválasztásnak, mert ezáltal növelni lehet az eladást és csökkenteni a raktáron lévő készlet mennyiségét.

szin6szin11Bár sokan nem is tudnak létezéséről, működik egy kisebb csoport, amely évente kétszer ülésezik, hogy eldöntsék, milyen színek és árnyalatok legyenek divatosak két év múlva. Ez a Nemzetközi Színbizottság (Intercolor), melynek Magyarország is tagja. Hazánkat Bajczár Éva textiltervező iparművész képviseli. További tagjok még Finnország, Franciaország, Kína, Németország, Korea, Japán, Olaszország, Portugália, Svájc és Törökország is. Az Intercolor össze tagországa előre összeállított anyagokkal dolgozik, meghatározott színkombinációkban, meghatározott színfilozófiával. A színek és az anyagok mellett a miértek a fontosak. Hosszú viták során alakul ki végül az eredmény: egy 20-25, néha akár 30 színből is álló skála. Ezután születnek meg a színkártyák, amelyek tartalmazzák a színkombinációkat, a fonalmintákat és a panton neveket (panton név: egy szín nemzetközi azonosítója). Ezek alapján születik majd meg a következő 2 év tervezői csodái.

A Színbizottság témákat és azon belül színcsoportokat határoz meg. A színkártya tartalmazza a színfilozófiát, ami leírja, hogy mit akar kifejezni, milyen témát képvisel az adott színcsoport. Ezeken kívül megtalálhatóak benne – a csoportokon belül – a színkombinációk, mindehhez természetesen panton számmal beazonosított fonalmintát is társítanak. A színcsoportokon belül pedig minden cég, tervező kiválasztja, hogy mely színekkel akar dolgozni a következő szezonban. A lényeg ugyanis az árnyalat. Nem elég tudni, hogy a lila lesz a divat, mert azaz igazán fontos, hogy melyik lila.

szin9szin12A kiválasztott uralkodó színek nem diktátumok, annál is inkább nem, mivel ezeket az adott ország tervezői átformálják hazájuk ízlésére, temperamentumához. Közel nem ugyanazt kedvelik a magyarok, mint például a spanyol, portugál, angol vagy japán. Ami az országokat illeti, tévedés azt hinni, hogy a mediterrán vidékeken az élénkebb árnyalatok kedveltebbek. Ez ennél összetettebb dolog. Portugáliában például hajlamosabbak az emberek a visszafogottabb, kevésbé feltűnő színű, konzervatívabb ruhákat kiválasztani.

Paulo Gameirótól, az Intercolor portugál tagszervezetének képviselője úgy véli, a fiatalok mindig jobban rajonganak az élénk világos árnyalatokért, míg az idősebbek általában a visszafogott sötétebb színeket kedvelik, ezért a színek kiválasztásánál általában a középkorosztály ízléséből indulnak ki.

A Nemzetközi Színbizottság 2008 októberi, Magyarországon tartott ülésén többek között azt is meghatározták, hogy a 2009/2010-es szezonban háttérbe szorulnak majd a fémes színek. A piaci értékkel bíró végleges színkártyán kiemelt szerepet élveznek majd a pasztell árnyalatok.

mimoza_fa_szin1szin2A 2009-es év sláger színe egyértelműen a mimóza sárga lesz, ezt azzal magyarázzák, hogy ebben a gazdaságilag olyan bizonytalan helyzetben, kell a világnak a remény és a megnyugtatás, amelyet ez a sárga képvisel. Trendi lesz továbbá a sárga narancsos változata, illetve a hideg okker és a citromsárga is. A pirosakból kevés lesz a világos. A halvány rózsaszín és a mély tónusú bordó viszont különösen kedvelt lesz. Lilákból a sötét és élénk tónusok jelennek majd meg. Eme szín az elmúlt hónapokban is sláger volt, úgy látszik, hogy tartósnak bizonyul népszerűsége. Ugyanakkor a 2009/2010-es színkártyában már csak elvétve fordul majd elő a sötétlila. Kékekből a világos, valamint a türkizkék és a liláskék szerepel majd az elkövetkező nyarakon kiemelt helyen. Zöldből találkozhatunk majd a sárgászölddel és a hideg kékeszölddel egyaránt.

Egy kicsit előre tekintve a 2010-es nyári szezonra, egyik kedvelt árnyalata lesz az élénk vörösbarna. A szürkéből a világosak vezetnek, azoknak is a kékes, barnás és rózsaszínes árnyalatai. Ez utóbbi tónus jelenik majd meg a 2010-es tavaszi-nyári színtrendben is.

Mindezek tudatában, ne feledkezzünk meg a színvilágunk kiválasztásánál arról, hogy a stílusosan öltözködő nő sosem lesz a divat áldozata, azaz nem cseréli le teljes ruhatárát csupán a divat szeszélyes változásai miatt, kedvenc és jól viselhető színei mellé választ a divatnak megfelelőket is, de alapvetően hű marad önmagához és saját stílusához.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.