Big Ben – Happy Birthday Great Westminster Clock!

Stanczik Edina - 2009. február 1.

westminster-big-benHa London, akkor Big Ben, és most ráadásul születésnapos is. Idén ünnepli születésének 150. évfordulóját. Meglátogatása kötelező program, nem lehet kihagyni, nélküle nem teljes a trip és Londonnak éppúgy védjegye, mint a doubleD, vagy a piros telefonfülke.

„Mi-dó-ré-szó, szó-ré-mi-dó”. Na, mi ez? A vájt fülűek már kitalálták. A híres, BBC-s szignállá vált hangsor, a Big Ben harangjátéka, a Westminster-ütés, ami egyébként Angliában hagyományosan minden Szilveszterkor kiemelt szerepet kap.

Lánykori nevén Szent István-torony (de ez tévedés, mert eredetileg egy másik tornyot neveztek így), s egyéb iránt a Big Ben sem a torony elnevezése, hanem a harangé, amelyik közel 4 tonnát nyom. Úgy tartják, hogy Benjamin Hallról, az akkori közmunkaügyi miniszterről kapta a nevét. Az úr olyannyira sokat sürgött-forgott az építkezés körül, hogy sikerült elintéznie, hogy az öt harang közül az egyikbe belevéssék a nevét. Egyesek viszont szeretnék azt hinni, hogy a Big Ben a híres korabeli boxolóról, Ben Cauntról kapta ragadványnevét, holott neki semmi köze nem volt az egészhez, mindenestre nagyobb népszerűségnek örvendhetett, mint egy építési ellenőr, aki egyben felsőházi képviselő is volt.

A torony a Westminster Palota éke – ez ugyebár az angol parlament. De ez nem az eredeti torony, mert az 1290-ben (!) épült, viszont sajnálatosan az 1834-es tűzvészben – többek között – ez is megsemmisült. Az újjáépítést 1843-ban kezdték el, de csak az 1850-es évek vége felé készültek el. Akkortájt az óra a legnagyobb volt a maga nemében, ám napjainkra sem sokat vesztett ebből a hírnévből, jelenleg is a legnagyobbak közé tartozik. Csak közben kicsit modernizálták; például számlapjának gázvilágítását 1906-ban cserélték elektromosra.

Ugorjuk most át a száraz adatokat és tényeket, de azért azt érdemes megemlíteni, hogy az óra mutatója 4 méter hosszú, úgy tervezték, hogy a hó és a rászálló madarak súlyát is elbírja. A szerkezet elsősorban nem a rugókra, hanem a gravitációra épít; az egyes alkatrészeket saját súlyuk viszi vissza a kiinduló helyzetbe. Mindezt nem profi óraműves álmodta meg – az eredetileg felkért hivatásos úr olyannyira megijedt a lehetetlennek vélt kihívástól, hogy csúfosan megfutamodott. Így az óraművet Edmund Beckett Denison tervezte, aki csak hobby-órás volt ugyan, mégis olyan remeket alkotott, ami másodperc-pontossággal jár. Ez azért nagy szó egy ekkora óriásnál! Persze nem ment minden simán a kivitelezés körül, de hagyjuk az apró, ünneprontó részleteket…

A londoniaktól születésnapjára a Big Ben saját honlapot kapott, ahol részletesen olvashatunk a torony történetéről, az óramű mechanikájáról, a kivitelezés apróbb bakijairól és az őt megálmodókról. Itt szerezhetünk információt az ünnepségsorozat egyes programjairól is. Hogy 2009-ben méltóképpen, teljes szépségében ünnepelhesse másfél évszázados korát, teljesen felújították, megtisztították. Jó tudni, hogy már a Világörökség része a Parlamenttel és a Westminster Apátsággal együtt.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.