Meteorológiai Világnap

Rozsnyai Brigitta - 2009. március 21.

meteorologiai-vilagnap-1Napjainkban már különböző évfordulókat és világnapokat ünnepelünk. Csak kevesen tudják például, hogy február 14. nem csak a szerelmesek napja, hanem a Betegek Világnapja is. Márciusban két világnap is létezik, melyek szorosan kapcsolódnak a környezetünkhöz. Ezekről évek óta megemlékeznek szerte a világon. A Víz Világnapját március 22-én, a Meteorológia Világnapját pedig egy nappal később ünneplik.

Meteorológiai Világnap 1960 óta létezik. 1950. március 22-én Genfben a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódjaként alakult meg a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Másnap pedig életbe lépett a szervezet alapokmánya. Erre emlékezve ünneplünk minden évben március 23-án.

A meteorológiát valamilyen más tantárgy keretében (például fizika vagy földrajz) már a 18. században is oktatták az egyetemeken. A 19. és a 20. században többször is felmerült egy önálló meteorológiai tanszék alapításának gondolata. A terv megvalósítására egészen 1945-ig kellett várni, amikor létrehozták a Légkör- és Éghajlattani Tanszéket (1953-tól Meteorológiai Tanszék) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsésztudományi Karán.

Mi is az a meteorológia? Régies nevén légtüneménytan. Olyan tudományág, amely az időjárási folyamatokkal és előrejelzéssel foglalkozik. Kezdetének 1780-at tekinthetjük, amikor már rendszeresen összegyűjtötték és kiértékelték az akkor működő, közel 50 meteorológiai állomás adatait. A meteorológusok és az időjárás-előrejelzők számos eljárást alkalmaznak azért, hogy meg tudják mondani a jövőben várható időjárást. A tudomány olyannyira fejlődött, hogy mára akár 10 nappal korábban is biztonságos előrejelzést kaphatunk.

A világnap alkalmából március 21-én a Millenáris B épületében megrendezett Klikk 4.0 – Egészség című kiállítás terében megismerkedhetünk többek közt a hőmérséklet, a légnyomás vagy a páratartalom egészségünkre gyakorolt hatásával is.

A rendezvényen a Jövő Iskolája játékmesterei és az érdeklődő közönség létrehoz egy virtuális világot, majd egy televíziós felvételt is készítenek. A résztvevőknek különféle feladatokat kell megoldaniuk, amely után egy-egy képrészletet kapnak. Az apró képekből végül összeáll egy egész, amely az eseményre kialakított stúdió időjárás-jelentés háttere lesz. A bemondókat pedig szintén a szereplők alakítják majd.

Aki kedvet érez egy kis játékokkal tarkított szerepléshez, annak feltétlenül ott a helye a Millenáris Jövő Háza Kiállításán, ahol a szervezők 10 és 18 óra között várják az érdeklődőket.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.