Mozimódi: East Side Story avagy Pletykafészkek divatja

Jancso Orsolya - 2009. február 20.

gg290Lassan másfél hónapja már, hogy hozzánk is elérkezett Amerika kedvenc tinisorozata: a magyarul Pletykafészekként futó Gossip Girl. Ugyan csak a Cool Tv meglehetősen behatárolt közönsége élvezheti egyelőre hétről-hétre, mégis az interneten már komoly magyar rajongótáborral (is) bír. Lássuk miért!

Pletykafészek-szereplőnek lenni nem könnyű. Először is ott a botrány. Beszélünk idegösszeroppanásról, étkezési- és drogproblémákról, tiltott alkoholfogyasztástól, nem akart terhességről… és ez még csak az első évad! Na persze mindenki tudja, hogy a Pletykafészek nem arról szól, hogy Serena, Blair és Jenny mit tesz, hanem, hogy miben teszik.

És miben? Csakis a legújabb, legtrendibb, legdrágább cuccokban. Designer ruhákat hordanak, amelyeket hol az elérhetetlen sikk, hol pedig nevetségesség határát súroló önparódia jellemez.

A sorozat pozitív hősnője Serena Van Der Woodsen, Kate Moss és Siena Miller fiatalabbkori keveréke – persze ha jártak volna egy upper east side-i előkelő magániskolába. Serena legtöbbször testhezálló farmerben, hozzávaló kabátkában, dögös felsőben, izgalmas ékszerekkel kiegészítve jelenik meg. Ha iskolanap van, csakis miniszoknya megengedett egyenruhaként, a Spinédzserek óta nem látott térd fölé érő hosszú zoknival, boleróval, whiskey vagy aranyszínű táskával, esetleg kesztyűvel feldobva. Mindezt persze Balmain, Chanel, Marc Jacobs, Alexander Wang vagy a feltörekvő brit tervezőház, a House of Holland kiadásában.serena1serena2serena3serena4

Blake Lively – Serena megszemélyesítője – olyannyira idomult szerepéhez, hogy egy nap egy Joie mellényben ment forgatni, amikor felfedezte, hogy a stylistok pontosan ugyanazt szerezték be Serena egyik kosztümjeként. Sőt, a Golden Globe estélyén már többen bírálták, hogy miért nem tud eredeti Blake Lively hajviseltet produkálni és nem Serenaét másolni.

blairblair_harisnyablair_hajpantBlair Waldorf összetettebb karakter, ezt kihangsúlyozandó, az őt játszó Leigton Meestert csakis klasszikusan elegáns holmikba öltöztetik. Ha Serena a magabiztos extravagancia, akkor Blair maga a jókislányos kifinomultság, mindezt retróban egy kis újdonsággal fűszerezve. Télen alapruhadarab a színes (többnyire piros) vagy fehér harisnya (ezt ugye mi földi halandók legfeljebb öt éves korunkban hordtuk, amikor a mamánk balett órára cipelt minket). Nyáron a harisnyához meleg van, ez a színes, retro, magas derekú szoknyák és halásznadrágok ideje. Ami nélkül pedig Blair nem is lenne Blair, az a hajpánt. Legalább annyi van neki, mint Carrie Bradshaw-nak annak idején Manolo cipőiből. És nemcsak ő hordja, hanem egész udvartartása is, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a hajpánt a sorozat igazi védjegye.

jenny1jenny2A Pletykafészek egyetlen „szegény” szereplője a Humphrey testvérpár, amelynek fiatalabb tagja Jenny (Taylor Momsen) a behatároltabb anyagi lehetőségek ellenére sem tűnik ki a szuperdivatos iskolatársak közül. Jenny ugyanis a koppintás mestere, és nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, idővel igazi divattervező válik belőle. Ennek megfelelően persze Taylor Momsen az egyetlen, akinek sokszor be kell érnie a divatházak másodvonalának felturbósított termékeivel.

Nem véletlen tehát, hogy szerte a neten tömegével találni Gossip Girl Style rajongói oldalakat – sokkal többet, mint magával a történettel fogalakozót. Pedig Cecily von Ziegesar nem divatforradalmat akart, amikor eladta regényének megfilmesítési jogait, hanem felhívni a figyelmet az Upper East Side fiataljainak problémáira. Ám a Szex és New York végetértével a mankó (és mákony) nélkül maradó tinédzserek kapva-kaptak a valóban stílusos új sorozaton.

gg1A CW csatorna persze kihasználta a rajongást és szinte rögtön elindította webáruházát, ahol két kiadásban is megrendelhetők a sorozatban látott darabok. Ugyanaz a ruha beszerezhető többek között az eredeti Hugo Boss, DKNY, Jean Paul Gaultier, Marc Jacobs, Michael Kors, Christian Lacroix Ralph Lauren vagy Valentino tervezésben, de ha nem olyan mély a rajongó pénztárcája, találhat hasonlót H&M, TopShop vagy Zara kiadásban is. A sorozat Amerikában olyan divathisztériát kelt, hogy ha Blair az egyik epizódban egy óriás szalagcsokorral a hajában jelenik meg, akkor biztos, hogy másnap minden tinilány valami hasonlót fog viselni, csak kisebben.

lorickÉs hogy miért lehet épp a Szex és New York fiatalkori kiadásának nevezni a sorozatot? Mert a 25 fős stylistcsapatnak a vezetője Eric Daman, aki első tapasztalatait a televíziós kosztümök világában éppen Patricia Fields mellett szerezte, a Szex és New York forgatásán. Mostanság minden tervező Daman barátja szeretne lenni – ami igazán nem csoda az előbb említett vásárlási őrület után. Abigail Lorick egyike volt ezen szerencsés ismerősöknek. Ugyanis divatháza, a Lorick New York tervezheti a kitalált Waldorf Designs ruháit, amely Blair édesanyának, Elinornak divatcége. A sorozatban pedig hiába hordják valódi toptervezők ruháit, beszélni a Waldorf Designsról beszélnek – akárcsak egész Amerika.

És hogy nálunk mikor lesz hasonló divatőrület egy sorozat kapcsán, annak „… csak az idő a megmondhatója. Addig is: XOXO Pletyka Cica”gg3gg2

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.